Google Earth розкрив нові секрети обстрілів із-за «поребрика»

Ukrainian Military Pages фото: informnapalm.org

Міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm продовжує розслідування військових злочинів Російської Федерації за супутниковими знімками, доступними в сервісі Google Earth.

В одному з попередніх розслідувань «Google Earth розкриває секрети «трофейної» техніки терористів» було показано факти транспортування техніки з території РФ через неконтрольовані ділянки українського кордону в зоні бойових дій.

У черговому розслідуванні InformNapalm провів ідентифікацію гармат, напрямку стрільби, маршрутів підвезення боєприпасів і слідів, які залишаються в результаті проведення обстрілів.

Військові злочини не мають терміну давності, тому ми повернемося до часового проміжку мапи прикордонної території за вересень-жовтень 2014 року, супутникові знімки якої зберігають масу цікавих подробиць обстрілів з території РФ по району населених пунктів Маринівка, Первомайський, Степанівка та інших у серпні 2014 року.

Цікаво, що саме ці населені пункти фігурують у зведеннях терористів і російських пропагандистів. Наприклад, у матеріалі з цинічною назвою: «Хронологія громадянської війни на Україні за 15 серпня 2014», опублікованому на російському ресурсі Ruspravda.info повідомляється:
«Підрозділи Національної гвардії при підтримці танків проводили неодноразові атаки на населені пункти Маринівка, Степанівка, Первомайський. Під час запеклих боїв суперника, що має значну перевагу в силах, відкинули на попередні позиції. Рішучі контратаки ополченців дозволили завдати супернику значних втрат в особовому складі та матеріальних засобах».
Які саме сили використали в операціях у серпні 2014 р., можна судити з аналізу супутникових знімків. Знімки Google Earth вказують не на громадянське, а на цілком військове протистояння і агресію сусідньої держави проти України.

Скріншот супутникового знімка від 14.09.2014. На ньому зафіксована гаубична батарея з 6 гармат (два вогневих взводи), місця розкладки БК, вантажівки й намет. Місце розташування – на схід від хутора Приміуський Куйбишівського району Ростовської області. Зеленим кольором виділені координати й дата. Оскільки довжина ствола на знімку дорівнює довжині вантажівки, можна припустити, що на знімку 152 мм гаубиця 2А65 Мста-Б. Довжина ствола гармати 7200 мм, для порівняння: довжина вантажівки Урал-4320 7366 мм, а КамАЗ-5350 – 7960 мм. У 122 мм гаубиці Д-30 ствол завдовжки 4660 мм, тому на знімку він би був значно меншим ніж вантажівка.

Ukrainian Military Pages

Трохи лівіше розташовані старі позиції стрільби. Цікаво, що вони також є на знімку, зробленому раніше – 04.09.2014. Ще чітко видно, що працювало тільки п’ять гармат.

Ukrainian Military Pages

Тепер подивімося наступний знімок в історії, датований 06.10.2014. На ньому бачимо сліди випаленої і стоптаної землі в місцях установки гармат, в районі дульного гальма (малі плями) і біля казенника (великі плями), що свідчить про тривалу стрільбу і її напрямок:

Ukrainian Military Pages

За спрямуванням ствола однієї з гармат проведемо дві лінії. Зелена завдовжки 6400 метрів – це мертва зона, тобто мінімальна дистанція стрільби повним зарядом. Червона лінія — це зона ураження від 6400 до 24700 метрів. Далі позначимо на мапі маркерами воронки від обстрілів безпосередньо біля червоної лінії. Ось що вийшло:

Ukrainian Military Pages

Нижче скріншоти супутникових знімків місць артилерійських ударів:

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

Маршрут підвезення і склад боєприпасів для артилерії:

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

Отже, риторика російської пропаганди про «перемоги армії Новоросії» і «громадянську війну в Україні» – цинічне прикриття справжньої агресії Російської Федерації, під час якої застосовуються не тільки гібридні методи постачання зброї, техніки та живої сили найманців, а також кадрових російських військовослужбовців, але й обстріли українських військових із-за «поребрика» (з території Російської Федерації).



Використані джерела:
informnapalm.org