Все, що потрібно знати про крок нарізів ствола

Все, що потрібно знати про крок нарізів ствола

Крок нарізів ствола – це одна з основних характеристик стволів у гвинтівках і короткоствольній зброї. Але не всі розуміють, на що він впливає, і який саме крок краще підібрати для своїх потреб.

Передусім – трохи базових знань:

Нарізи в стволі надають кулі обертання, що позитивно позначається на стабільності її польоту і точності стрільби. Крок нарізів ствола – це відстань, за яку куля робить один повний оберт навколо своєї осі. Вимірюється ця відстань у дюймах. У гвинтівок AR-15, наприклад, найпопулярніший крок – це 1:7, тобто куля робить повний оберт через 7 дюймів.

Чим більша друга цифра, тим повільніше відбувається оберт кулі. Тобто куля, випущена з пістолета M1911 із кроком нарізів ствола 1:16, буде обертатися повільніше, ніж куля з гвинтівки AR-15. Зрозуміло, що ствол пістолета менший за 16 дюймів, і це означає, що куля зробить повний оберт вже за межами ствола.

Ukrainian Military Pages Приклади різних кроків нарізів, зображення: zbroya.info

У більшості столів крок нарізів постійний, але в деяких випадках його поступово зменшують, або навпаки збільшують ближче до дульного зрізу. Зменшення кроку нарізів призводить до дестабілізації кулі, а збільшення – до подовження терміну служби зброї і більшій точності і швидкості польоту кулі.

Виготовлення ствола із кроком нарізів, що поступово збільшується, коштує дорого, тому його можна зустріти тільки в топових, великокаліберних моделях – Smith & Wesson 460XVR, наприклад.

Ukrainian Military Pages Стабільне обертання кулі, зображення: zbroya.info

Кроки нарізів ствола можуть різнитись за довжиною, діаметром, формою і швидкістю польоту тієї чи іншої кулі. Коротким кулям великого калібру потрібен коротший крок нарізів, а кулям меншого калібру – навпаки.

На сьогодні стрільці використовують найрізноманітніші патрони, тому виробники зброї оптимізують стволи не під конкретну кулю, а під цілий ряд снарядів.

Що станеться з кулею, якщо нею вистрілити зі ствола з невідповідним кроком нарізів? Якщо крок нарізів занадто малий – вона почне перевертатися, а при занадто великому – вона може зруйнуватись. Тому вибір кулі по вазі відіграє тут головну роль.

Ukrainian Military Pages Руйнування кулі. Таке навряд чи трапиться, якщо вага кулі відповідає кроку нарізів ствола, зображення © zbroya.info

Ukrainian Military Pages Перекидання кулі, зображення: zbroya.info

Найпоширеніші способи нанесення нарізів у каналі ствола це:
  • ротаційне кування – у канал ствола вводиться оправка зі зворотним профілем нарізів, а молотки верстата стискають метал;
  • дорнування – у ствол вводиться дорн, який формує нарізи;
  • протягування – через канал ствола протягують ріжучий інструмент із повним профілем нарізів, який формує всі нарізи одночасно.

На цьому відео схематично показано нанесення нарізів у каналі ствола вогнепальної зброї:





Використані джерела:
zbroya.info