Bellingcat: номер «Бука», що збив літак MH17

Бук що збив літак MH17

Міжнародна група аналітиків Bellingcat оприлюднила доповідь, в якій назвала номер СВУ «Бук», що збила літак MH17 Малазійських авіаліній 17 липня 2014 року.

У листопаді 2014 роки команда Bellingcat опублікувала звіт, в якому встановила, що самохідна вогнева установка (СВУ) «Бук», що збила рейс 17 Малазійських авіаліній, - це «Бук 3х2» з російської 53-ї зенітної ракетної бригади, що базується в Курській області.

Ми назвали його «Бук 3х2», оскільки на момент публікації звіту нам не вдалося встановити другу цифру бортового номера.

У нашому новому звіті ми однозначно встановили другу цифру номера «Бука 3х2» шляхом аналізу семи його відмінних рис, в тому числі характерною вм'ятини на пластині в передній частині лівого борту, білих відміток на шасі і комбінації підключення кабелів до пускового пристрою.

Бук що збив літак MH17

Ця середня цифра - «три». Таким чином, до того, як середня цифра була стерта, «Бук», який збив MH17, носив номер 332. У ході підготовки даного розслідування члени команди Bellingcat виявили та проаналізували десятки фотографій різних СВУ «Бук», опублікованих військовослужбовцями 53-ї зенітної ракетної бригади з 2010 року.

Бук що збив літак MH17

У повній версії звіту докладно описано, як ми «звузили коло підозрюваних» до трьох СВУ. В результаті порівняння семи унікальних особливостей ми встановили, що «Бук 332» - єдина СВУ, яка має спільні риси з «буком 3х2», що потрапили на відео і фото в Росії в червні 2014 року і на сході України 17 і 18 липня 2014 року.

Ми вивчили наступні сім особливостей: форму ушкоджень бічних щитків гусениць, комбінації різних типів катків (порожніх і зі спицями), вм'ятину в лівій бічній панелі, підключення кабельних з'єднань до лафету пускового пристрою, білі позначки на бічних щитках гусениць, шрифт і прогалини між цифрами, а також форму і розмір плям масла/кіптяви у вихлопного отвору.

Повний текст звіту, доступний за посиланням (рос.), містить докладний аналіз кожної з цих характерних особливостей. У цій короткій версії наведено порівняння найбільш переконливих особливостей.

На фотографії «Бука 3х2» у високій роздільній здатності, знятої в місті Олексіївка Бєлгородської області, видна вм'ятина характерної форми на пластині в передній частині лівого борту.

Бук що збив літак MH17

Є чіткі фотографії тих же пластин «Бука 312», «Бука 322» і «Бука 332». Порівняння форми пластин, наведене нижче, демонструє, що така ж вм'ятина є тільки у «Бука 332»:

Бук що збив літак MH17

Інша відмінна риса - підключення кабелів на частині СВУ, що обертається до лафету пускового пристрою (хитної частини). По чотири кабелі зліва і справа ведуть до лафету пускового пристрою, що дозволяє порівнювати комбінації восьми кабелів.

Бук що збив літак MH17

В ході вивчення різних СВУ «Бук» ми встановили, що взаємне розташування і довжина кабелів відрізняються. На наступних двох малюнках наводиться порівняння підключення кабелів на «Бук 3х2» з таким на «Бук 312», «Бук 322» і «Бук 332».

Бук що збив літак MH17

Як видно, тільки для «Бука 332» підключення кабелів справа відповідає такому для «Бука 3х2». Кабель 4 (відзначений синім) підключений до правого верхнього роз'єму на пусковому пристрої. Підключення кабелів у «Бука 312» і «Бука 322» відрізняється: кабель 4 підключений до правого нижнього гнізда. Крім того, взаємне розташування кабелів на «Бук 312», «Бук 322» і «Бук 332» відрізняється. Тільки у «Бука 332» взаємне розташування кабелів відповідає такому для «Бука 3х2».

Бук що збив літак MH17

Порівняння підключення кабелів з лівого борту вдалося виконати лише частково. Роз'єми на лафеті пускового пристрою не видно. Однак кабелі на «Бук 332» характерним чином розведені в сторони попарно. Таке ж взаємне розташування кабелів видно і на «Бук 3х2». При цьому схожість розташування кабелів із цим показником для «Бука 312» і «Бука 322» не спостерігається.

Окремо жодна з семи відмінних рис не дозволяє однозначно встановити «особистість» СВУ. Однак при розгляді всієї сукупності особливостей очевидно, що «Бук 332» - це «Бук 3х2».

Відмінна риса
«Бук 3х2»
«Бук 312»«Бук 322»«Бук 332»
Пошкодження бічних щитків гусеницьНе збігаєтьсяНе збігаєтьсяНе збігається
Комбінація катків лівого бортуНе збігаєтьсяЗбігаєтьсяЗбігається
Комбінація катків правого бортуНе збігаєтьсяНе збігаєтьсяЗбігається
Вм'ятина на пластині в лівій передній частиніНе збігаєтьсяНе збігаєтьсяЗбігається
Підключення кабелів зліваНе збігаєтьсяНе збігаєтьсяЗбігається
Підключення кабелів справаНе збігаєтьсяНе збігаєтьсяЗбігається
Білі позначки на бічних щитках гусеницьНе збігаєтьсяНе збігаєтьсяНе збігається
Цифри номеруНе збігаєтьсяНе збігаєтьсяЗбігається
Плями кіптяви та мастилаНе збігаєтьсяНе збігаєтьсяЧастково збігається

Крім того, при порівнянні особливостей «Бука 3х2» і «Бука 332» на фото та відео з Росії з наявними відео та фотографіями «Бука» на сході України (нижче званого «Бук сепаратистів») видно, що ці три «Бука» - на насправді одна і та сама машина.

Відмінна риса
«Бук 3х2»
«Бук сепаратистів»«Бук 332»
Пошкодження бічних щитків гусеницьЗбігаєтьсяНе збігається
(станом на 2010 р.)
Комбінація катків лівого бортуЗбігаєтьсяЗбігається
Комбінація катків правого бортуЗбігається
(видима частина)
Збігається
Вм'ятина на пластині в лівій передній частиніНе можна перевіритиЗбігається
Підключення кабелів зліваНе можна перевіритиЗбігається
Підключення кабелів справаНе можна перевіритиЗбігається
Білі позначки на бічних щитках гусеницьЗбігаєтьсяНе збігається
(станом на зиму 2012-13 рр.)
Цифри номеруЗбігається
(видима частина)
Збігається
Плями кіптяви та мастилаЗбігаєтьсяЧастково збігається

Багато із зазначених вище особливостей, наприклад, катки зі спицями, відмітка «Н-2200» та інші або відсутні в українських «Буків», або є у них дуже рідко.

Зокрема, СВУ «Бук» українського 156-го зенітного ракетного полку, що базувався в 2014 році в районі Луганська, Донецька і Маріуполя, не мають ніякої схожості з фото і відео «Бука 3х2» ні в Росії, ні в Україні. Таким чином, можна з упевненістю сказати, що 17 і 18 липня 2014 року на сході України була знята на фото і відео самохідна вогнева установка «Бук» під номером 332 російської 53-ї зенітної ракетної бригади, що базується в районі міста Курськ.

На одному з відео цей «Бук», який ми раніше позначали як «Бук 3х2», рухається в напрямку центру району, звідки, за оцінкою Ради з безпеки Нідерландів, була запущена ракета, що збила MH17.



Використані джерела:
www.bellingcat.com