Armstal: польська броня українських бронемашин

Ukrainian Military Pages Фото: defence-ua.com

Україна для виробництва нової бронетехніки (бронетранспортери БТР-4, БТР-3, бронемашини «Дозор», «Тритон») почала активно закуповувати броню Armstal польського виробництва.

Що ж саме являє собою бронесталь з клеймом «made in Poland», яка випускається Сталевовольскім металургійним заводом?

Військові гени

Сталевовольский металургійний завод з виробництва спеціальних сталей Huta Stali Jakościowych (HSJ) поставляє практично всю номенклатуру броньових листів для випускаються в Польщі БТР Rosomak і патрульних автомобілів Oncilla.

Керівництво підприємства заявляє, що завод здатний виготовити елементи бронювання практично для всіх типів продукції, що випускається сьогодні і проектованої польської бронетехніки. Також є можливість виробляти ковку сталь для поковок стволів гармат різних калібрів.

HSJ відноситься до об'єднання Grupа Cognor, яке, крім сталевовольского підприємства, також включає завод в Глівіцах. Це практично єдине повністю польське металургійне об'єднання, крім індійських та іспанських концернів. Тут працюють 900 чоловік, які в рік виробляють близько 240 тис тонн спецсталі 250 різних сортів. У їх числі - жаростійка сталь, стійка до впливу кислот, термічно покращена, зносостійка, сталь Хадфілда та інші.

Сталі, що виробляються HSJ, використовуються практично у всіх галузях промисловості, від моторобудування, будівельної галузі до гірничої справи. Вони також експортуються в кілька десятків країн світу.

Armstal: польська броня українських бронемашин Фото: defence-ua.com

HSJ була створена в 1990-х роках, після розукрупнення шляхом ділення на ряд менших кампаній металургійного комбінату в Стальовій Волі. Її основу склали сталеплавильне виробництво (лиття) і вальцювальний цех. У 1995 р профіль виробництва змінили на випуск спеціальних сталей. У 2006 АТ придбала приватна кампанія Złomrex. У трьох хвилинах ходьби неквапливим кроком від офісу керівництва АТ розташовується офіс керівництва АТ Hutа Stalowa Wola, найбільшого польського виробника артилерійського спорядження. Також неподалік знаходиться офіс АТ Mista, що випускає патрульні автомобілі Оncilla.

HSJ успадкувала технології виробництва листів стандартів 2P і 43PSM, широко використовувалися в ПНР. Але скористатися цим HSJ змогла всього один раз, коли кілька років тому виготовила 100 тонн таких листів для Індії. Броня, що випускалася за радянською технологією і вимагала термічної обробки у виробника машин, в даний час майже не використовується.

Кардинальну зміну у виробництві військової продукції на HSJ зумовило появу нових типів броньових плит. Роботу над ними почали в 1999 р. в рамках цільового проекту, реалізованого у співробітництві з Військовим інститутом бронетанкової і автомобільної техніки Міністерства національної оборони Республіки Польща (Wojskowy Instytut Techniki Pancernej i Samochodowej, WITPiS). Фінансувалися роботи Комітетом з наукових досліджень (Komitet Badań Naukowych). Була створена сталь марки 30PM, яка незабаром отримала комерційна назва Armstal і число 500, що означало її твердість за шкалою Бринеля.

Пізніше, вже виключно своїми силами, на підприємстві розробили стали Armstal 450 і 550, a найновішим продуктом є володіє винятковою твердістю Armstal 600. Дослідження і сертифікація цих продуктів здійснювалися Військовим Технічним Інститутом Озброєння в Зеленці під Варшавою. Таким чином, HSJ стала володаркою широкої палітри технологій виробництва броньових сталей, з яких Armstal 450 і 500 використовуються для виготовлення корпусів бронетехніки. Унаслідок меншої твердості і більшої пластичності вони краще поводяться при вибухах, при попаданні стійкі, абсорбують частину енергії і не створюють осколків всередині корпусу.

Armstal 550 і 600, володіючи набагато вищою балістичної стійкістю, годяться для зовнішнього, додаткового бронювання. Досить сказати, що для досягнення 2 рівня балістичної стійкості відповідно до стандарту STANAG 4569 (або стійкість до впливу 7,62-мм бронебійних куль автоматів АК з 30 метрів), використовується 13-мм сталь Armstal 500, і при тих же умовах тільки 7,5 -мм сталь Armstal 600. Істотно також зниження маси: з 102 кг/м² до 59 кг/м². Для більш високих показників балістичної стійкості - а значить і необхідності застосування більш товстого бронювання - зазначена різниця ще більш істотна.

Rosomak і Oncilla

Перше велике замовлення на продукцію військового призначення пов'язане з процесом полонізації виробництва БТР Rosomak. Бронеплити для нього спочатку доставляли з Фінляндії, але з 2009 р. їх виробництво почав освоювати комбінат в Стальовій Волі. Сьогодні він постачає майже всі елементи конструкції корпусу, за винятком частин вхідних люків. З використанням комплектуючих виробництва HSJ також здійснюється складання башт Hitfist 30P. Продукція комбінату вже використана при виробництві 300 машин і це число постійно зростає разом з поставками нових БТР Rosomak. Основна конструкція корпусу БТР - зварна з листової сталі Armstal 500, а додаткове бронювання, розроблене з урахуванням використання БТР в Афганістані, складається з Armstal 550.

Armstal: польська броня українських бронемашин БТР Rosomak, фото: defence-ua.com

Представники АТ Rosomak високо оцінюють співпрацю з HSJ і мають намір продовжити його при виготовленні останньої партії БТР. Це стосується також і колісного БТР нового покоління, створення якого має бути завершено в третій декаді поточного сторіччя. Іншою броньованою машиною, виготовленої з польського металу, є Oncilla виробництва АТ Mista. Після випуску пробної партії на підприємстві йде підготовка до початку серійного виробництва, перш за все, на експорт (потенційними польськими замовниками можуть стати силові структури, наприклад, жандармерія). HSJ також поставляє листовий прокат для виготовлення елементів машин, вироблених в AMZ Kutno, a також виконав бронювання мобільного навчальної системи для підрозділів спецназу. Тепер, перебуваючи всередині системи, що імітує приміщення житлового будинку, солдати можуть вести вогонь бойовими патронами.

Armstal: польська броня українських бронемашин БМ Oncilla, фото: defence-ua.com

Невелике замовлення на Armstal також зробив авіаційний завод PZL Świdnik, якому треба було забронювати сидіння пілотів вертольотів, а також ZM Tarnow для виготовлення броньових щитків прототипів своїх нових виробів.

Експорт

HSJ також займається поставками своєї продукції на експорт. Кілька років тому була поставка 100 тонн броньових листів марки 2Р в Індію. Для того, щоб мати можливість експортувати спецсталі сімейства Armstal, виробництво і продукт сертифікували в США і в Німеччині. Завдяки цьому АТ поставило по 100 тонн спецсталі марки 500 Словаччини та Чехії. Цікаво, що в обох цих державах після припинення виробництва спецсталей в 1990 р. сьогодні не залишилося жодного підприємства, яке випускає броньову сталь.

Однак найбільший замовлення надійшло від східного сусіда. У зв'язку з війною на сході країни і необхідністю випускати бронетехніку, Україна замовила в HSJ дві партії бронелистів сімейства Armstal. Перша поставка 400 тонн листів броні вже виконана, контракт на чергові 600 тонн знаходиться в роботі. Броня піде на виготовлення нових БТРів. HSJ також очікує дозволу на передачу зразків своєї продукції декільком країнам, в т.ч. Мексиці та Індії. При цьому спливла істотна проблема. Пересилання для проведення випробувань зразків розміром більшим, ніж пачка сигарет, вимагає щоразу отримання згоди державних органів як Польщі, так і потенційної країни-одержувача. Іншими словами, це нагадує процедуру при поставках озброєння або боєприпасів.

Польський центр лиття

HSJ має можливість поставляти листи товщиною від 3 до 30 мм. Це означає, що Armstal в змозі задовольнити потреби виробництва в принципі всіх випущених і проектованих проектів бронетехніки. Балістичний захист зазвичай багатошаровий, тому спочатку не потрібні листи великої товщини. Tим більш, що нові польські машини отримають, ймовірно, розроблену в рамках дослідницького проекту Національного науково-дослідного центру (Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, NCBiR) ModPanc - модульну легку броню, легку броню з використанням останніх досягнень, в т.ч. технології лиття під тиском і / або отриманої методом лиття керамічної броні. Роботи проводить консорціум, лідером якого є Глівіцкій інститут незалізних металів, a одним з учасників - АТ Lubawa.

Будь-яке сучасне додаткове або багатошарове бронювання вимагає наявності сталевої основи. HSJ бере участь в якості консультанта на зборах консорціуму і представив його учасникам свої можливості і технічні обмеження. Багато що вказує на те, що Armstal різних типів буде застосовуватися в серійному виробництві нового бронювання.

Більш того, зустрічі групи ModPanc стали хорошою нагодою для знайомства польських виробників бронетехніки з пропозиціями компаній-виробників броні. Проведені переговори мали наслідком отримання попередніх заявок-декларацій від всіх виробників-споживачів польських броньових сталей. Першою надійшла заявка від Śląska Grupa Pancerna - неофіційна назва конгломерату компаній Rosomak, ZM Bumar-Łabędy і OBRUM Gliwice. А це означає, що виробників сучасних колісних транспортерів і навіть перспективного БТР WWB зацікавили броненовини. Такі ж неофіційні запевнення на заводі HSW отримали і від AMZ Kutno в частині використання броні в проектованих БМП, а також при виробництві розвідувальних та інших бойових машин цього виробника. Все це створює величезний потенційний ринок збуту броньових листів в масштабах Європи.

Можливості та обмеження

Проведені дослідження підтвердили, що сталь Armstal порівнянна з доступними на західних ринках броньованими сталями. Організація виробництва стали для військових цілей пов'язувалося з інвестиціями в дуже сучасні пристосування для термічної обробки, лазерного різання листів тощо. Сталь від HSJ не гірше, ніж продукція шведських, французьких чи німецьких конкурентів. Однак це не впливає на той факт, що об'єм замовлень на спецсталі для потреб польських військових складають ледь 2-3% всіх замовлень HSJ і являють собою лише невеликий доважок до поставок на цивільний ринок. Це є серйозною перешкодою для Grupа Cognor в яку входить в HSJ, в реалізації інвестицій, яка дозволила б виробляти броньові листи товщиною не менше 2-х метрів і виконаних з більш високою точністю по товщині, (сьогодні відхилення тут може доходити навіть до + 10%). Відповідно, це обмежує конструкторів, в ряді випадків створюючи непереборні труднощі через малу ширину листів польського виробництва (з цієї причини для гармат-гаубиць «Краб» HSW вирішила використовувати шведську бронесталь сімейства Armox). Ймовірно, технічно можливо з'єднувати бронесталі різних виробників, але це породжує проблеми в логістиці.

Інвестиції в кілька десятків мільйонів злотих при нинішньому рівні замовлень були б нераціональними. Немає також достатніх попередніх заявок від міністерства оборони Польщі. За своєю суттю, це питання, що виходить за межі компетенції одного підприємства. Так само, як і питання, чи зможе Польща в очах інших країн-виробників броньовий стали, включаючи США, зважитися на повну незалежність в сфері поставок цієї продукції.

Сьогодні частина експертів в Польщі вважає, що виробництво броньових листів може стати однією із спеціалізацій польської оборонної промисловості. Правда, це вимагає послідовних дій державних структур і прийняття програми розвитку технологій виробництва спеціальних сталей. Лише тоді буде можливе залучення до робіт наукових і науково-виробничих організацій. Без такої підтримки важко собі уявити, щоб в тривалій перспективі відносно невеликий завод по виробництву спеціальних сталей HSJ міг би конкурувати наприклад, зі шведської SSAB, де в одному тільки в відділі розвитку працює кілька сотень людей ...



Використані джерела:
Defense Express