НВК «Іскра» реалізує проекти створення нових РЛС

Ukrainian Military Pages РЛС 80К6Т, зображення: defence-ua.com

На казенному підприємстві «Науково-виробничий комплекс «Іскра» (КП НВК «Іскра») успішно просуваються проекти зі створення метрової РЛС МР-18 та твердотільної модифікації РЛС 80К6Т з активною цифровою фазованою антенною решіткою (ЦФАР).

Про це в інтерв'ю Defense Express повідомив заступник директора КП НВК «Іскра» з науки В'ячеслав Траілін.
«Починаючи з 2012 року наше підприємство почало отримувати замовлення не просто на виробництво серійної техніки, а на розробку і виробництво нових модифікацій існуючих РЛС. Так, у 2012 році нами була розроблена РЛС 80К6М як високомобільний варіант РЛС 80К6, що володіє можливістю огляду в кутомістному секторі до 55 градусів. У наступному, 2013, році з'явилася РЛС 80К6К1, розроблена для іншого замовника.

В кінці 2014 року один з наших постійних покупців для більш ефективного виявлення низько цілей висловив бажання мати РЛС з антеною системою розташованої на вишці. Протягом одного року нами був розроблений такий варіант РЛС (80K6K1B) і зараз він вже відвантажено замовнику».
Ukrainian Military Pages РЛС 80K6M, фото: defence-ua.com

Ukrainian Military Pages РЛС 80K6K1, фото: defence-ua.com
«Ми рухаємося суворо за наміченим графіком. На 2016 рік заплановано завершення виготовлення зразків МР-18 та 80К6Т. Всі складові частини цих радіолокаційних станцій виготовлені, відрегульовані, пройшли випробування та зараз проводиться фінальне збирання цих РЛС».
За словами представника казенного підприємства НВК «Іскра», РЛС були спроектовані з урахуванням сучасних вимог таі придатні для експлуатації в різних кліматичних поясах. Вироби будуть відрізнятися високим ступенем надійності, здатністю роботи на великих висотах, можливістю транспортування різними видами транспорту.

Крім того, РЛС виробництва НВК «Іскра» відрізняються високими показниками тактико-технічних характеристик і можливостей їх використання, які за більшістю параметрів випереджають найближчих конкурентів.
«Обидві РЛС були нами спроектовані за результатами аналізу вимог, що виставляються споживачами в різних країнах, з урахуванням багаторічного досвіду експлуатації наших власних виробів в різних кліматичних поясах та, зрозуміло, з урахуванням нашого власного бачення перспективи розвитку галузі.

Ми поставили за мету створення універсальних, легких в експлуатації і одночасно ефективних РЛС, побудованих на базі активних фазованих решіток в найбільш перспективних діапазонах довжин хвиль метровому і сантиметровому. Ключовими особливостями даних РЛС для споживача повинні стати їх надійність, здатність роботи на великих висотах, можливість транспортування різними видами транспорту.

МР-18 – це 2-х координатна високопотенційна РЛС кругового огляду з можливістю виявлення об'єктів створених за технологією «стелс».

80К6Т – 3-х координатна високопотенційна РЛС кругового огляду з широкими можливостями по виявленню і виміру координат різних типів цілей, здатна працювати в умовах впливу різних видів перешкод. Ця РЛС відноситься до типу GCI (за класифікацією НАТО)».
Ukrainian Military Pages РЛС МР-18. Початок випробувань, фото © defence-ua.com
«Ми провели аналіз ринку і зосередилися на слабких позиціях конкурентів – наша РЛС пропонує набагато більше в плані виявлення і, за нашими оцінками, це максимум для РЛС такого класу.

Наприклад, потенціал РЛС дозволяє здійснювати виявлення цілей з ЕПР 2м2 на дальності до 450 км. При цьому РЛС спроектована так, що дозволяє проводити її модернізацію в міру розвитку супутніх технологій.

Крім того, основною відмінною рисою нашого підприємства є готовність до співпраці з іноземними партнерами у виробництві РЛС нових типів на умовах SKD або CKD. Для нас - це хороша можливість розвантажити наші власні виробничі потужності, завантаження яких останнім часом наближається до 100%. Для партнерів - можливість отримати доступ до технологій проектування і виробництва РЛС».
Ukrainian Military Pages РЛС 80К6Т, зображення: defence-ua.com

Представник НВК «Іскра» окреслив коло країн, які є партнерами в цих проектах:
«Метрова РЛС МР-18 розробляється для однієї з країн Південно-Східної Азії. А з РЛС 80К6Т склалася цікава ситуація. В результаті її створення стало можливим участь нашого підприємства в тендері, в одній з країн Південно-Східної Азії, який триває і в даний час. Одночасно з цим, тільки за останній рік можливістю власного виробництва цієї РЛС зацікавилися дві країни з Близькосхідного регіону і з однією з них у нас вже виникли договірні відносини».
Також за його словами РЛС можуть знайти застосування і у складі Збройних Сил України, так як, за своєю основою, ці РЛС є наступним поколінням парку станцій, що наразі перебувають на озброєнні.
«Українські Збройні Сили є найважливішим нашим замовником і ініціатором новітніх технологій».
Ukrainian Military Pages РЛС 80K6K1B, фото: defence-ua.com