Двох військових удостоєно звання Героя України, одного – посмертно

Герой України

Президент Петро Порошенко вручив ордени «Золота зірка» Героя України під час урочистостей з нагоди Дня захисника України.

Президент вручив орден «Золота зірка» майору, начальнику штабу – першому заступнику командира парашутно-десантного батальйону 25 окремої повітрянодесантної бригади Високомобільних десантних військ Збройних Сил України Андрію Ткачуку (указ №449/2016).

Починаючи з 23 квітня 2014 року у складі штатного підрозділу офіцер бере участь в антитерористичній операції. Під час виконання завдань по захисту державних інтересів України, показує приклади високого професіоналізму, хоробрості, самовідданості і мужності.

З 2 травня по 14 липня 2014 року під керівництвом офіцера особовий склад зведеної роти батальйону ніс службу на блокпосту поблизу Слов'янська Донецької області із завданням ізоляції визначеного району, перебуваючи під постійним вогневим натиском противника. Завдяки правильній організації служби та вмілому керівництву офіцера, всі атаки бойовиків були відбиті.

В ніч 5 липня 2014 року бойовики здійснили спробу прориву зі сторони Слов'янська, але завдяки навченості, стійкості і сміливості особового складу роти під командуванням майора Ткачука противник був зупинений. Під час бою було знищено один танк, три бойові машини піхоти, одну бойову машину десантну та близько двадцяти бойовиків. Сам офіцер отримав контузію, але відмовився від евакуації та продовжив виконувати завдання.

З 23 по 28 липня 2014 року майор Ткачук брав участь в операціях по визволенню від бойовиків Дзержинська і Лисичанська Донецької області. З 29 липня по 25 серпня 2014 року брав участь в операціях по знищенню бойовиків в районах Дебальцевого, Шахтарська, Вуглегірська, Ждановки, Комунара Донецької області.

23 серпня 2014 року в ході бою в районі населеного пункту Комунар Донецької області офіцер отримав кульове поранення лівої руки.

З серпня по грудень 2015 року та з квітня по серпень 2016 року парашутно-десантний батальйон під командуванням майора Ткачука продовжував успішно виконувати завдання за призначенням в районі антитерористичної операції на території Донецької області.

Президент присвоїв звання Герой України молодшому лейтенанту командиру взводу управління гаубичної самохідно-артилерійської батареї гаубичного самохідно-артилерійського дивізіону бригадної артилерійської групи 51 окремої механізованої бригади оперативного командування «Північ» Володимиру Гарматію посмертно (указ №448/2016).

Герой України

Молодший лейтенант Гарматій брав активну участь у практичних заходах з організації системи вогню блокпостів. Під час керівництва підлеглими в умовах бойової обстановки офіцер проявив сміливість, виваженість та наполегливість, що сприяло підтриманню належного морально-психологічного стану особового складу. Вміле поєднання ним розумної ініціативи та бездоганної виконавчої дисципліни дозволили вчасно та якісно виконати завдання з вогневого ураження противника.

25 липня 2014 року в ході виконання бойового завдання молодший лейтенант Гарматій не зрадив державі і не відступив разом із 41 товаришем по службі на територію Російської Федерації. Під час бою офіцер загинув.

Нагороду сина отримала з рук Президента мати Героя Оксана Гарматій.

Також, глава держави вручив "Золоту Зірку" Героя України вдові танкіста капітана Олександра Лавренка - Світлані. Почесне звання Героя загиблому воїну було присвоєно у вересні.

Герой України

Капітан Олександр Лавренко був командиром танкової роти танкового батальйону 93-ї окремої механізованої бригади оперативного командування «Схід» Сухопутних військ Збройних Сил України. З 8 по 21 липня 2014 року перебував у зоні проведення антитерористичної операції. 21 липня 2014 року увірвавшись у селище Піски (передмістя Донецька), екіпаж танка, яким командував капітан Лавренко, прямим пострілом вразив один з танків противника. Наступними влучними пострілами були знищені кулеметні розрахунки та два автобуси терористів. Захопивши блокпост противника, екіпаж танку вогнем танкової гармати та кулемета прикривав дії механізованого підрозділу, який розпочав евакуацію поранених військовослужбовців Збройних Сил України.

Отримавши інформацію про початок контратаки терористів, Олександр Лавренко одним із перших, вийшов на імовірний рубіж їх висування. Ухиляючись від вразливого вогню противника, бойова машина потрапила на потужний фугас. Будучи важкопораненим, капітан Лавренко не здався ворогу та не допустив захоплення ним бойової машини, він підірвався в танку разом з екіпажем.

Завдяки рішучим та сміливим діям екіпажу танку на чолі з Олександром Лавренком, вдалося не допустити контратаки терористичного унруповання «Кальміус», так званої "Донецької народної республіки", на щойно зайняті позиції механізованими підрозділами 2-ї батальйонної тактичної групи 93 окремої механізованої бригади.