Слабка українська оборона допомагає росії просуватися

війна

Російські війська продовжують досягати невеликих, але швидких успіхів на захід від Авдіївки, що частково пояснюється вичерпанням запасів боєприпасів у ЗСУ і зменшенням західної допомоги.

Але є ще одна причина, чому кремлівські війська просуваються — погана оборона України, пишуть Джош Холдер, Констант Мехеут, Ерік Шмітт та Томас Гіббонс-Нефф у статті Surprisingly Weak Ukrainian Defenses Help Russian Advance на сторінках видання The New York Times.

Рідкісні рудиментарні лінії траншей заповнюють територію на захід від Авдіївки, яку Україна намагається захистити, що добре демонструють супутникові знімки від сервісу Planet Labs. Ці лінії траншей позбавлені багатьох додаткових укріплень, які могли б уповільнити російські танки та допомогти захистити основні дороги та важливу місцевість.

За останні дев’ять місяців Авдіївка стала місцем запеклого протистояння, яке стало одним із найкривавіших боїв війни. Коли росія захопила місто 17 лютого, українська армія заявила, що підготувала оборонні лінії за межами міста.

Але російські війська за тиждень захопили три села на захід від Авдіївки, і просуваються далі.

Слабка українська оборона допомагає росії просуватися

Супутникові зображення цього району широко доступні. Офіційні особи США заявили в приватному порядку, що викликає занепокоєння те, що Україна не зміцнила свої оборонні лінії вчасно або достатньо добре, і що тепер вона може зіткнутися з наслідками, оскільки російські підрозділи повільно, але неухильно просуваються далі за Авдіївку.

Українське командування мало достатньо часу для підготовки оборони під Авдіївкою. Ця територія зазнає атак з 2014 року, і Україна ледве контролює її після того, як Росія почала своє повномасштабне вторгнення два роки тому.

на захід від Авдіївки лише рідкі лінії траншей

Але українська оборона за межами Авдіївки демонструє рудиментарні земляні укріплення, часто зі сполучною траншеєю для піхотних військ, щоб дістатися до вогневих позицій, але мало що іншого.

Відсутність надійних українських окопів у цьому районі особливо помітна в порівнянні з потужною російською обороною, яка завадила просуванню минулого літа під час українського контрнаступу, який зрештою провалився.

Російські укріплення біля південного села Вербове, які Україна намагалася та не змогла подолати цієї осені, показують зовсім іншу картину.

Російські укріплення біля південного села Вербове

На відміну від слабо укріплених сіл, які російські війська намагаються захопити під Авдіївкою, Вербове має концентричне кільце укріплень. Вони починаються з ровів, достатньої ширини, щоб зупинити наступаючі танки та бронетехніку, за якими йдуть смуги бетонних перешкод, відомих як «зуби дракона», які також використовуються для зупинки техніки, і, нарешті, розгалужені траншеї для піхоти.

Супутникові знімки лютого показують багатошарову російську оборону на захід від Вербового, з тисячами воронок від снарядів, які видно на навколишніх полях.

Російські укріплення біля південного села Вербове

«Дуже дорогий варіант»

Є багато можливих причин очевидної відсутності оборони України.

Українські чиновники, можливо, були занадто зосереджені на наступальних операціях минулого року, щоб виділити необхідні ресурси для будівництва численних окопів і танкових пасток, які російські інженери будували на півдні країни з кінця 2022 року, заявили офіційні особи США та військові експерти.

«Кому було цікаво і хто розглядав як варіант будівництво оборонних рубежів? Ніхто. Тому що це дуже витратний варіант», — сказав полковник ЗСУ у відставці Сергій Грабський, зазначивши, що на той час в України було небагато ресурсів.

За словами американських чиновників, тут також міг бути психологічний елемент. Якби українські війська сильно мінували певні райони, щоб перешкодити просуванню росії, це було б мовчазним визнанням того, що вони навряд чи будуть проводити наступальні операції в цьому районі в майбутньому.

У той час як РФ почала будувати оборонні лінії на півдні України більш ніж за пів року до широко «розрекламованого» Києвом українського контрнаступу, Україна, схоже, почала планувати нові укріплення лише три місяці тому, коли урядовці оголосили про створення робочої групи для координації зусиль між цивільною та військовою владою.

За словами офіційних осіб, відповідальність за будівництво першої лінії оборони ляже на дислоковані в цьому районі військові частини, тоді як наступні оборонні лінії будуть побудовані цивільною владою за допомогою приватних підрядників. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що цього року на фортифікацію виділено близько 30 мільярдів гривень, тобто близько 800 мільйонів доларів.

Територіям на сході Донецької області, де знаходиться Авдіївка, «буде приділено максимум уваги», заявив президент Володимир Зеленський під час візиту на лінію фронту наприкінці листопада 2023 року, зазначивши «необхідність активізувати та прискорити будівництво об’єктів».

Але Пасі Паройнен, аналітик Black Bird Group, який аналізує супутникові знімки та контент соціальних мереж з поля бою, сказав, що після візиту пана Зеленського «нічого значного не сталося».

За межами Авдіївки, додав пан Паройнен, «готуються нові позиції, але вони ще не є особливо грізною оборонною смугою» і не порівнюються за масштабами з російськими укріпленнями на півдні.

Українська влада заявила, що не вистачає людей, здатних виконувати будівельні роботи. У середині січня місцеві в Івано-Франківській області заявили, що шукають 300 робітників, які готові допомогти будувати фортифікаційні споруди в Донецькій області, більш ніж за 500 миль на схід.

«Нам не вистачає інженерних підрозділів. І навіть ті підрозділи, які у нас є, не мають техніки», — сказав пан Грабський. Для порівняння, він і пан Паройнен сказали, що росія мала набагато більше обладнання, матеріалів і досвідченого персоналу, коли будувала свої оборонні лінії.

Затримки в будівництві укріплень означають, що українські війська тепер будуть вимушені зміцнювати свої оборонні лінії, перебуваючи під вогнем російської армії, що експоненціально ускладнює завдання.