«Аккерман» і «Бердянськ» завершили держвипробування

МБАК

На початку грудня на малих броньованих артилерійських катерах «Аккерман» і «Бердянськ», що незабаром увійдуть до сил постійної бойової готовності українського національного флоту, буде піднято військово-морські прапори.

Майже за рік катери подолали понад 2 тисячі морських міль, відпрацювали понад 20 бойових вправ по повітряних, морських та наземних цілях зі всіх видів озброєння.

Катери успішно закінчили державні випробування та відправляються на пофарбування. Про це по закінченні випробувань на морському полігоні поблизу Одеси, повідомив Голова державної комісії - заступник командувача Військово-Морських Сил ЗС України з бойової підготовки – начальник управління бойової підготовки капітан 1 рангу Олексій Неїжпапа.

За його словами, катери під час випробувань, що відбувалися на тлі тактичних флотських навчань показали дуже гарні ходові якості, безперебійну роботу систем і механізмів, а також живучість та надійність матеріальної частини.

- Особлива увага членів комісії приділялася роботі бойових модулів та апаратури навігації, і це в першу чергу пов'язане із веденням бойових дій проти російсько-терористичних військ, - наголосив капітан 1 рангу Олексій Неїжпапа. - Вже в морі на полігоні бойової підготовки було перевірено швидкість ходу катерів, роботу апаратури навігації, можливості енергетичної установки, маневреність катерів, рульовий, якірний, швартовно-буксирний та леєрний пристрої. Крім того було перевірено дальність плавання, спроможності кормових та носових бойових модулів, апаратуру навігації та герметизацію зовнішнього контуру катерів.

До заходу також залучалися кораблі та судна забезпечення бригади надводних кораблів та гелікоптер Морської авіаційної бригади Мі-14.

Слід зазначити, що на даний час екіпажі катерів складаються з досвідчених офіцерів та контрактників бригади надводних кораблів, які удосконалили навички управління новою технікою безпосередньо під час участі у випробуваннях та спілкуванні з представниками промисловості.

— З входженням до складу флоту нових катерів ми отримаємо можливість навчання й тренування на них екіпажів катерів, які готуватимуться до спуску на воду. Крім цього, в найближчому майбутньому командування флоту планує закупити у підприємства-виробника стенд для розгортання на базі навчального центру в Миколаєві. До його складу увійдуть бойові модулі, системи навігації та життєзабезпечення, а також пост керування, — наголосив капітан 1 рангу Олексій Неїжпапа.

МБАК МБАК
МБАК МБАК
фото: www.mil.gov.ua



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Міністерства оборони України