Високоточні удари США випалили літаки прямо в ангарах. Росія панікує (фото)

Високоточні удари США випалили літаки прямо в ангарах. Росія панікує (фото)

Сьомого квітня з військових кораблів США випустили 59 ракет «Tomahawk» по аеродрому Шайрат, що в провінції Хомс на заході Сирії.

Цей удар – відповідь на скидання бомб з бойовою отруйною речовиною зарином: 4 квітня 2017 року авіація Башара Асада і його союзників в особі РФ здійснила авіанапад на місто Хан Шейхун у центральній частині Сирії. Під час авіанападу провели хімічну атаку, від якої загинуло понад 100 мирних мешканців і ще понад 500 отруїлися.

Через лічені години після хімічної атаки в Нью-Йорку з ініціативи Франції зібралася Рада Безпеки ООН. Росія заявила про намір блокувати резолюцію про хімічну атаку в Сирії ще на етапі розгляду, паралізувавши Радбез своїм правом вето. Посол США в ООН Нікі Хейлі попередила, що адміністрація країни може вжити заходів проти хімічних атак у Сирії, які мають «всі ознаки» того, що до них причетний уряд Башара Асада, якщо Рада Безпеки ООН ніяк не відреагує на цей акт насилля. Хейлі також звинуватила Росію у блокуванні дій ООН.

Після ракетного удару російські ЗМІ почали активно поширювати суперечливу інформацію пропагандистського характеру: що удар був слабкий і практично не зруйнував військову базу, а також, що начебто удар призвів до смерті мирних мешканців. Звідки на військовій базі могли з’явитися мирні мешканці – не уточнюють.

Ukrainian Military Pages

Ракетний удар США справді не стер з лиця землі споруди і будівлі. За мірками російських пропагандистів сила удару, напевно, вимірюється саме у жахливих руйнуваннях. Нагадуємо, що у жовтні 2016 року російська авіація буквально стирала з лиця землі мирні об’єкти в сирійському місті Алеппо. На противагу цим кадрам удар «Томагавками» по базі Шайрат для росіян наче дитяча забава. Але, придивившись до наслідків, бачимо, що удар виконав завдання більш ніж ефективно і без зайвих смертей

На стоп-кадрі з відео, яке розмістив в Інстаграм журналіст телеканалу «Росія 24» Євгеній Піддубний, видно невеликі отвори у даху укріплених споруд – це сліди від ракет, які точно влучили в ціль і випалили техніку.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Фото: informnapalm.org

Цікава обмовка російського пропагандиста на відео про те, що в результаті атаки було знищено «9 літаків сирійських повітряно-космічних сил». Відколи це у сирійських урядових сил є ПКС? Напевно, з моменту вступу у війну Росії. Можливо, в ангарах згоріла не тільки сирійська, а й російська техніка.

За даними InformNapalm, техніку буквально випалили в ангарах і бункерах. Знищено понад 10 ангарів з літаками, нафтобаза і система протиповітряної оборони.

Ukrainian Military Pages Фото: informnapalm.org

Цікаво, що за повідомленням телеканалу АВС News з покликанням на очевидця, перед ракетним ударом США по авіабазі Шайрат сирійські військові в провінції Хомс евакуювали персонал. Тобто, людей попередили про атаку наперед для мінімізації жертв, головною ціллю атаки була техніка і озброєння, що більш ніж гуманно, з огляду на те, що асадити напередодні завдали хімічної атаки по мирних жителях Хан Шейхун. На цей момент з покликанням на джерела в сирійській опозиції, повідомляють тільки про чотирьох загиблих сирійських військових, з них один генерал.

Читати також: Супутникові знімки сирійської бази до і після американського ракетного удару
Високоточні удари США випалили літаки прямо в ангарах. Росія панікує (фото) Ukrainian Military Pages Високоточні удари США випалили літаки прямо в ангарах. Росія панікує (фото) Ukrainian Military Pages Високоточні удари США випалили літаки прямо в ангарах. Росія панікує (фото) Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Фото: informnapalm.org

Росія спішно закликала Радбез ООН провести надзвичайне засідання через удари США в Сирії. Путін назвав удари США по Сирії «агресією під вигаданим приводом». Цинічно виглядає ситуація, коли агресор, який грубо порушує норми міжнародного права по всьому світу від України до Сирії апелює до Радбезу, рішення якого він періодично ветує. Реакція Путіна, мабуть, пов’язана з тим, що керівництво РФ на прикладі цієї операції усвідомило, що 2 есмінці ВМС США здатні за 15 хвилин знищити все угруповання ПКС РФ на базі Хмеймім у випадку подальшого бомбування мирного населення і кричущих актів злочинів проти людяності.

Паралельно керівництво РФ продовжує ескалацію бойових дій на Донбасі, ухиляючись від вимог світової спільноти вивести війська і озброєння з окупованих районів Донецької і Луганської областей, а також провести деокупацію Криму. В таких умовах тільки передача Україні високоточного озброєння може стримати апетити Кремля.

Читати також: Сирія: на авіабазі Шайрат виявлено контейнери для хімічної зброї та авіабомби для її застосування


InformNapalmМатеріал підготовлено спеціально для сайту InformNapalm


Техніка російських окупантів на Донбасі