Концепція патчів для Збройних Сил України

Автор: Ярослав Копаниця
Концепція патчів для Збройних Сил України

Пропонуємо до уваги концепцію патчів (нарукавних емблем) Збройних Сил України від графічного дизайнера Ярослава Копаниці.

Автор концепції має невелику графічну студію, з 2014 року бере участь у робочій групі Гайдукевича, також проходив військову службу по 6-й хвилі мобілізації.

Ukrainian Military Pages

Проблема

Наразі патчі Збройних Сил розрізненні за формою. Військові частини використовують різні форми щитів, деколи аналогічні іншим підрозділам. Наповнення патчів перенасичене деталями, радянськими прапорами, технікою. Крім того, на патчах присутні назви, номери, девізи. Все це негативно впливає на ідентифікацію військовослужбовців, особливо у польовому варіанті.

Мета

Розробити гнучку систему ідентифікації. За допомогою форми патчу надати інформацію щодо роду військ, до яких належить військовослужбовець. Звести кількість об'єктів і кольорів на патчі до одного-двох, задля кращої впізнаваності. Розробити глибину ідентифікацію до підрозділу другого рівня.

Перспективні форми патчів

Вивчаючи тему, ми дійшли висновку, що перше що впадає в око і найшвидче сприймається - це форма і колір. Оскількі специфікою патчів є те, що окрім основного вигляду, вони ще мають монохромний варіант для носіння в польових умовах, ми сконцетрувалися на їх формі, обрисі. Було визначено роди Сухопутних військ, які мають окремі підрозділи у складці ЗСУ. Кожному такому роду військ було надано свою унікальну форму патчу. Вона присвоювалася, орієнтуючись на історію, бойові особливості, асоціації та міжнародний досвід.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

Чинна система ідентифікації, перспективна ситема та їхня глибина

Наразі у підрозділах ЗСУ використовується дворівнева система ідентифікації: головний підрозділ (бригада) і підпорядкований йому підрозділ другого рівня (полк-батальйон). Здебільшого військовослужбовці носять патчі другого рівня, які не завжди пов'язані з першерівневим патчем.

(натисніть на зображення для збільшення)
Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

Перспективні патчі підрозділів Збройних Сил України

Перспективні патчі розроблені як пропозиція до Міністерства оборони та громадськості з українізації нашого війська. Ми переосмислили чотири підрозділи ЗСУ та показали як могли б виглядати їх нарукавні патчі згідно з новою концепцією.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages



Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.