Три найчастіші питання про зберігання, транспортування та застосування зброї в Україні

зброя в Україні

Роз'яснення експерта – Віталія Педченка, дворазового Чемпіону України з практичної стрільби з рушниці, Майстра спорту України з практичної стрільби, керівника суддівської колегії та інструктора стрілецького клубу «Практика».

Я дуже часто проводжу тренінги і вирішив написати пост про питання, які мені найчастіше ставлять. І першим питанням є: «Чи потрібно зберігати патрони окремо від зброї?». Це дуже часто вимагають дільничні інспектори, не маючи для цього ніяких підстав. Давайте уважно прочитаємо наказ МВС №622, яким до сих пір регулюється все, що стосується зброї.

Співробітник МВС буде доводити свою правоту, використовуючи наступний пункт:

«11.8. ...Бойові припаси до зброї мають зберігатися в окремому від зброї металевому ящику або в металевій шафі...»

Але потрібно подивитися трохи вище, де ви знайдете пункт, в якому написано, кого стосується ця вимога:

«11.5. Відомча зброя, бойові припаси до неї, пристрої та зазначені патрони зберігаються в спеціально обладнаному сховищі, яке повинно відповідати таким вимогам:»

Для звичайних громадян, як ми з вами, діє наступний пункт наказу:

«12.12. Зброя, бойові припаси до неї, основні частини зброї, пристрої та патрони до них, що належать громадянам, мають зберігатися в металевих ящиках, сейфах, спеціально виготовлених для зберігання зброї, за місцем їх постійного проживання або в місцях тимчасового перебування власників (дачних будинках тощо), про що повідомляються органи внутрішніх справ. При цьому зброя, пристрої мають бути в розрядженому стані».

Тобто вимоги щодо зберігання патронів окремо – не існує. Ви можете зберігати зброю разом із патронами в одному сейфі.

Читати також: Як придбати зброю в Україні: 10 простих кроків

І ми переходимо до другого за популярністю питання, про транспортування зброї. Як ми можемо дізнатися з наказу:

«12.13. Під час перенесення або перевезення вогнепальна, пневматична зброя має бути у розрядженому стані та знаходитися у спеціальному чохлі, кейсі, футлярі тощо.»

Але що таке «розряджений стан»? Чи можуть бути патрони у магазині? Чи може магазин бути приєднаний до зброї? Відповідь міститься у ДСТУ 28653:2009 «Зброя стрілецька. Терміни та визначення понять», який визначає заряджену зброю, як ту у патронник якої заряджено набій. Тобто, згідно ДСТУ до зброї може бути приєднано магазин з набоям або, якщо ми говоримо про рушницю з трубчастим магазином, у цьому магазині можуть бути набої. Головне, щоб патрона не було у патроннику.

Але, під час перевірки, доводити свою правоту вам доведеться дуже довго. Деякі співробітники МВС, навіть вважають, що зброя має транспортуватися у розібраному вигляді. Тому, я не рекомендую перевозити зброю з патронами, в першу чергу, для вашої ж безпеки.

І третє найчастіше питання: «Чи можу я застосовувати зброю на подвір’ї? А якщо в мене намагаються викрасти автомобіль?» Відповідь багатьох дивує – ні.

Якщо злочинець на подвір’ї, то вашому життю нічого не загрожує. Якщо злодій намагається викрасти транспорт, то його життя, за законом, важливіше ніж ваша власність.

Читати також:Захист житла: головні етапи оборони квартири з вогнепальною зброєю

Тому, ви не можете використовувати зброю, доки вашому життю немає загрози. Також, категорично заборонено використовувати зброю, якщо злодій тікає – вашому життю та здоров’ю вже явно нічого не загрожує. «Оборона проти явно закінченого посягання є неправомірною.» - з коментарю до Статті 36.

Рекомендую всім власникам зброї ознайомитися із статтями Кримінального кодексу:

  • Стаття 36. Необхідна оборона
  • Стаття 37. Уявна оборона
  • Стаття 38. Затримання особи, що вчинила злочин
  • Стаття 39. Крайня необхідність
  • Стаття 118. Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця
  • Стаття 124. Умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень у разі перевищення меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця

Законодавство в нас не таке вже й погане, але правозастосовна практика у справах про необхідну оборону часто дуже суперечлива.

Фото © Віталій Педченко / facebook