Як придбати зброю в Україні: 10 простих кроків

Як придбати зброю в Україні: 10 простих кроків

1. Переконайтеся, що вам виповнилося 21 рік (для гладкоствольної зброї) або 25 років (для нарізної), у вас відсутні непогашені судимості і немає проблем з сусідами і дільничним.

Порядок отримання дозволу на мисливську зброю регулює Інструкція, затверджена наказом МВС України від 21.08.1998 № 622 (зі змінами).

2. Йдете в збройовий магазин і вибираєте зброю, яка вас цікавить. Вибір зазвичай дуже великий. Щоб мати можливість ознайомитися з конкретною моделлю і взяти її в руки в магазині, треба мати дозвіл на покупку. Але цей момент можна обійти, якщо прийти з товаришем, у якого дозвіл на зброю вже є (з 22 грудня 2018 року дозвіл для огляду не потрібен).

3. Якщо вже впевнені в своєму виборі – має сенс дати завдаток або цілком оплатити покупку, щоб за період оформлення документів вибрану вами зброю ніхто не викупив до вас. Ходові моделі часто розбирають за тиждень-два, після чого доведеться довго чекати наступної поставки. Якщо ви раптом чомусь не зможете оформити документи – гроші вам повернуть.

4. Купуєте збройовий сейф, або надійну металеву шафу для надійного зберігання зброї і патронів, і встановлюєте його за місцем проживання.

Щодо вимог до сейфів та умов зберігання зброї, то Інструкція визначає:

„12.12. Зброя, бойові припаси до неї, основні частини зброї, пристрої та патрони до них, що належать громадянам, мають зберігатися в металевих ящиках, сейфах, спеціально виготовлених для зберігання зброї, за місцем їх постійного проживання або в місцях тимчасового перебування власників (дачних будинках тощо), про що повідомляються органи поліції. При цьому зброя, пристрої мають бути в розрядженому стані.

Дозволяється за погодженням з органами поліції, де зареєстрована зброя, основні частини зброї та пристрої, тимчасове їх зберігання без права використання в іншого члена сім'ї або найближчої близької особи, а в разі їх відсутності – в органах поліції або в інших громадян, які мають відповідні дозволи на зберігання особистої зброї на час тривалого (понад три місяці) відрядження, перебування на військових зборах або проходження власником зброї строкової служби у Збройних Силах України при дотриманні встановлених правил її зберігання. В особових справах власників зброї робиться запис про передачу зброї, основних частин зброї на тимчасове зберігання.”

5. Звертаєтеся до відділення дозвільної системи МВС за місцем проживання (адресу з'ясуйте в магазині, прийомні дні вт, чт, сб). Там ви пишете заяву про видачу дозволу на придбання зброї, заповнюєте картку-заяву, і починаєте збирати необхідні документи.

6. Необхідні документи:

  • два фото розміром 3 х 4 см
  • медична довідка за формою №127/о (там же, де меддовідки для водіїв)
  • довідка про відсутність судимостей (останнім часом подавати не потрібно, вони запитують її самі)
  • страховка цивільної відповідальності для власників зброї (будь-яка страхова компанія)
  • якщо ви вперше купуєте зброю, необхідно пройти ліцензовані курси по навчанню матеріальної частини зброї та отримати довідку про це (адреси найближчих курсів уточніть в дозвільній)

7. Сплачуєте послуги дозвільної системи та чекаєте. Будьте готові до візиту дільничного інспектора – він може навідатися до вас додому, щоб переконатися в наявності умов для зберігання зброї (сейфа)

8. Протягом одного місяця ви отримаєте дозвіл на придбання зброї, так звану "зеленку" – бланк суворої звітності. Термін його дії 3 місяці.

9. У магазині ви оформляєте придбання обраної вами зброї. Половинка бланка дозволу залишається в магазині, другу вам необхідно занести в дозвільну систему протягом 10 днів.

10. У дозвільній ви пишете заяву на постановку на облік однієї одиниці гладкоствольної (нарізної) мисливської зброї, і через деякий час отримуєте остаточний документ: дозвіл на зберігання і носіння зброї, яке дійсно 3 роки.

Читати також:Три найчастіші питання про зберігання, транспортування та застосування зброї в Україні

Отримання дозволу на зброю військовослужбовцями, трохи простіше:

На відміну від цивільних громадян, для військовослужбовців (окрім строковиків) підставою для отримання дозволу на придбання мисливської нарізної, гладкоствольної зброї та пристроїв для відстрілу гумових набоїв є: заява щодо видачі дозволу на придбання зброї (крім пристроїв) або рапорт на ім’я начальника органу внутрішніх справ (ОВС) за місцем проживання, заповнена картка-заява, довідка з кадрового органу за місцем служби про те, що вони є військовослужбовцями та проходять військову службу; копія картки-замінника на табельну зброю (завірена печаткою), платіжний документ із позначкою про внесення коштів за надання відповідної платної послуги; копії першої та другої сторінок, а також сторінки з реєстрацією паспорта громадянина України.

Ось, власне, і все. Не набагато складніше оформлення водійських прав! Поділіться зі знайомими, кому може бути цікава ця тема.


Читати новини від Ukrainian Military Pages у Telegram
Використані джерела:
facebook.com/oruzh.shk