Уряд відклав на рік введення нового порядку грошового забезпечення військових [оновлено]

Кабінет Міністрів - грошове забезпечення військових

Уряд відклав на рік введення в дію постанови №704 від 30 серпня 2017 року, що передбачає новий порядок грошового забезпечення військовослужбовців (зокрема збільшення окладів і зменшення премій) усіх силових структур - до 1 січня 2019 року.

Відповідну постанову прийнято на засіданні Кабміну в середу, передають «Українські новини».

У пояснювальній записці до документа сказано, що відповідно до закону про пенсійне забезпечення громадян, звільнених з військової служби, підвищення грошового забезпечення військовослужбовців тягне перерахунок пенсій.

Раніше: Уряд збільшив розмір окладів та змінив порядок нарахування грошового забезпечення військових

Варто, зауважити, що у зв'язку з тим, що новий закон про пенсійне забезпечення не був прийнятий, то нарахування пенсій з 1 січня 2018 року повинно було проводитись згідно чинного пенсійного закону, а також Уряд зобов'язаний був би провести перерахунок вже нарахованих пенсій, згідно із збільшеними окладами.

Що в результаті, за оцінками редакції Ukrainian Military Pages, повинно було збільшити військові пенсії не на 1 500 грн, які анонсував Уряд, як осучаснення за новим законом, а не менше ніж на 4 - 6 тис. грн в залежності від року виходу на пенсію.

Вочевидь вже зрозуміло, що новий пенсійний закон "про осучаснення пенсій" насправді має на мету в першу чергу зменшення бази для нарахування пенсій (див. пояснювальну записку) та як результат зменшення реального розміру пенсії у відсотках до грошового забезпечення, яке Уряд намагався приховати у заплановане підвищення. І саме тому перерахунок пенсій буде проводитись після прийняття нового закону.

Нагадаємо, що декілька днів тому Міністр соціальної політики України Андрій Рева заявив, що постанова КМУ №704 про нові розміри грошового забезпечення для військовослужбовців не вступить в силу з 1 січня 2018 року без прийняття законопроекту про перерахунок пенсій для військових.

За підрахунками Міністерства соціальної політики, для перерахунку пенсій для громадян, звільнених з військової служби, потрібно додатково передбачити в державному бюджеті на 2018 рік 35 млрд гривень.

ОНОВЛЕНО (23:50 27.12):

Через декілька годин після поширення «Українські новини» видалили новину, наразі за посиланням пуста сторінка (мабуть тому, що вона була подана під заголовком «Збільшення грошового забезпечення військовослужбовцям відкладено до 2019 року», який не зовсім відповідає дійсності, бо відкладено зміну принципів нарахування, які закладені у постанові №704, а підвищувати можна і далі збільшенням премій, які вже зараз досягають 500-700%).

Оригінальний текст зберігся на сайті 112 каналу, який також поширив це о 18:10 (див.нижче), де обмежилися лише виправленням заголовку.

Ukrainian Military Pages

Також «Українські новини» після цього поширили слова Міністра соціальної політики Андрія Реви, які він сказав під час засідання Кабміну коментуючи прийняття постанови про перенесення терміну набрання чинності постанови №704:

«Хочу звернути увагу, що боронь Боже, військовослужбовці з 1 січня отримуватимуть підвищене грошове забезпечення, як це і передбачено бюджетом. Ця постанова жодним чином не знижує грошове забезпечення» , - сказав міністр.

Як бачимо, небажання Уряду перераховувати військові пенсії за чинним законодавством, як і всі попередні роки, знову ставить під загрозу підвищення постійних складових грошового забезпечення військовослужбовців, бо повинно тягнути за собою перерахунок пенсій.

Саме тому підвищення грошового забезпечення переважно відбувалось за рахунок введення та підняття різноманітних премії та доплат, які не враховуються при нарахуванні пенсій.

ДОПОВНЕНО (28.12): Перенесення на 2019 рік змін у порядку грошового забезпечення офіційно підтверджено - постанова


Читати новини від Ukrainian Military Pages у Telegram