Перенесення на 2019 рік змін у порядку грошового забезпечення офіційно підтверджено – постанова

Кабінет Міністрів - грошове забезпечення військових

На Урядовому порталі з'явилася постанова щодо відкладення на рік (до 1 січня 2019 року) введення у дію постанови КМУ №704 від 30 серпня 2017 року, яка передбачає(чала) новий порядок грошового забезпечення військовослужбовців.

Зокрема, постановою КМУ від 27.12.2017 № 1052 внесені зміні до пункту 10 постанови № 704 «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб», замінивши цифри «2018» цифрами «2019».

Ukrainian Military Pages

Детально про причини відкладення постанови Ukrainian Military Pages написали вчора.

Відповідно на 2018 рік буде збережено чинний порядок (не розмір, а саме порядок!) грошового забезпечення, що визначається постановою КМУ від 7 листопада 2007 р. № 1294, рівень якого обіцяють збільшити, ймовірно як і раніше за рахунок збільшення премії ще десь на 100-300%.

На сьогодні основна частина грошового забезпечення (посадовий оклад, оклад за військове звання та надбавка за вислугу років) становить близько 15% від загального розміру грошового забезпечення, преміальна частина - 85%.

Зокрема згідно чинного порядку, солдат отримує за звання 30 гривень, офіцер 105-160 гривень, посадові оклади військовослужбовців складають від 450 грн. (некваліфікований солдат) до 2250 грн. (заступники командувачів видів Збройних Сил), зазначені оклади різноманітними доплатами і преміями доводяться до 7000-15000 грн, в залежності від звання та посади.

Зауважимо, що вищі посадові особи ЗСУ, НГУ, СБУ та інших військових відомств отримують зовсім інші посадові оклади у 10-12 тис. грн. (визначені окремою постановою КМУ від 19.10.2016 № 718) від яких нараховується грошове забезпечення, яке у рази перевищує грошове забезпечення офіцерів у військах.

Нагадаємо, що відкладена постанова №704 передбачає запровадження нового принципу нарахування грошового забезпечення, згідно з яким розміри посадового окладу та окладу за військовим званням залежатимуть від прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Це забезпечить щорічне зростання розміру грошового забезпечення військовослужбовців залежно від підвищення соціальних стандартів у державі.

Крім того, нею передбачається збільшення до 60% частки основних видів грошового забезпечення військовослужбовців, таких як посадовий оклад, оклад за військовим або спеціальним званням та надбавка за вислугу років, тоді як зараз вона становить 15%.

Раніше, представляючи проект рішення, Міністр оборони України Степан Полторак відзначав, що йдеться про нову філософію забезпечення військовослужбовця та відновлення соціального захисту й справедливості.

"Це революційне рішення, і хотів би подякувати всім, хто працював над ним, - сказав Степан Полторак. – Порядок нарахування грошового забезпечення військовослужбовців не змінювався за часів Радянського союзу. В основу грошового утримання входили оклади за військовим званням та посадою. Те, що пропонується сьогодні – значно підвищить захист та соціальну справедливість. Ми відходимо від того, як було, коли 10-15% забезпечення – це те, що йде на пенсію, а далі – 17 надбавок, які є непрозорими та неефективними», - сказав Міністр.

Але...


Читати новини від Ukrainian Military Pages у Telegram