ЗСУ очима партнерів. Об'єднана багатонаціональна тренувальна група - Україна (JMTG-U)

Об'єднана багатонаціональна тренувальна група - Україна (JMTG-U)

Коментар полковника Деніса Ділі, командира «Об'єднаної багатонаціональної тренувальної групи — Україна» (JMTG-U).

Секрет успішного навчання солдата простий- працюй багато, тренуйся важко, і роби правильні речі щодня. Роби світ кращим. Головний акцент нашої присутності тут - це краще навчити українську армію.

Попри інший підхід до навчання, більш детальний, ми приділяємо багато уваги індивідуальному навчанню кожного військовослужбовця, і саме тому українським військовим подобається тренуватися з нами.

Наші навчання дають гарні результати й українська армія буде кращою, тому що готується краще. Професіоналізація зробить її кращою. Збройні сили США є таким як вони є, тому що багато тренуються. Не існує жодного секрету «гарної» армії - тільки важке навчання.

Найскладнішим в Україні є мовний бар'єр, певні культурні відмінності між США та Україною. Мовний бар'єр певним чином сповільнює роботу яку ми виконуємо.

Українські військовослужбовці бажають навчатися, вони як губка, спостерігають за всім, вони хочуть тренуватися з нами, вивчати новий досвід, нові натівські доктрини, нові кваліфікаційні стандарти нещодавно видані Генеральним штабом ЗС України.

Українці вперше навчаються за новими методиками, однак вони повністю поринули у навчання та із зацікавленням сприймають зміни. Найбільше, над чим ми працюємо зараз - це бойова підготовка, адже рівень підготовки армії визначається рівнем її навченості.

Гарно навчаєшся - ти кращий на полі бою. У нас є приказка, чим більше ти б'єшся, отримуєш синяків та порізів під час навчання, тим більше ти збережеш крові на полі бою.

Читати також: OPFOR: сильний противник робить сильну армію


Ukrainian Military Pages Українські солдати, які грають роль сил противника (OPFOR) під час навчань в Міжнародному центрі центру миротворчості та безпеки, 13 жовтня 2017 року. (Фото: Capt. Kayla Christopher, 45th Infantry Brigade Combat Team)

Чого можна навчитися в українських військових?

Ми - військові професіонали запозичуємо досвід Збройних Сил України, здобутий в АТО. Наш бойовий досвід з Іраку, чи Афганістану, відрізняється від досвіду АТО.

Наведу один невеликий приклад, який ми взяли з вашого досвіду. Протягом останніх 15 років в американській армії ми майже не використовували засоби маскування, оскільки ми вели бойові дії у пустелі.

Рівень навченості маскуванню української армії є набагато вищим. Інколи нашим інструкторам навіть важко знайти українські танки на початку занять. Це змушує нас повернутися на 15 років назад, так як ми зрозуміли наскільки це важливо. І камуфляж - це тільки один з прикладів.

Також дисципліна - щоденна дисципліна. упорядкованість й дисципліна зв'язку точність проведення ваших операцій- ми надавали значення цим речам протягом останніх 15 років, але не тому рівні як це робиться вами в АТО. Українські військовослужбовці, засвоївши ці уроки, допомагають нам вивчити їх. Ми багато пропустили за останній час.

Якою ви бачити Україну в майбутньому?

Ця місія є успішною, дуже вдалою, оскільки я та мої солдати навчаємо вас захищати ваш великий народ. Ми задоволені спільними навчаннями з українцями.

Я був у Європі востаннє як рядовий у 80-х роках, і я бачу, що тодішня «холодна» війна повертається...Для мене й старшого покоління служба тут - це допомога у побудові безпеки для вільних людей. Це наша місія, незалежно від обставин. Ми приходимо на допомогу. Ця місія благородна, і саме тому ми вирушаємо будь-куди, щоб допомогти іншому народу захистити свою свободу.




Довідка. «Об’єднана багатонаціональна тренувальна група – Україна» (англ. – Joint Multinational Training Group – Ukraine) – це один з елементів практичної допомоги Збройним Силам України від США та інших країн-партнерів. Діяльність групи полягає в підготовці підрозділів ЗС України відповідно до стандартів та принципів НАТО.

Тренування передбачають цілу низку необхідних для ведення сучасного бою елементів: тактичну й вогневу підготовку, протидію саморобним вибуховим пристроям, тактичну медицину тощо.

Вишкіл кожного батальйону відбувається впродовж 55 днів, починаючи від надання військовослужбовцям індивідуальних знань та навичок і закінчуючи злагодженням всього підрозділу.

Паралельно відбуваються інтенсивні заняття з штабами батальйонів з метою надання їм необхідних методик з ухвалення рішень та організації бою за найкращими стандартами Північноатлантичного альянсу. У найближчому майбутньому планується здійснення такої підготовки штабів вже у масштабах бригади.


Читати також: Українська армія очима партнерів. Канадська навчально-тренувальна місія «Операція UNIFIER»


Читати новини від Ukrainian Military Pages у Telegram

ua en