Пільгова вислуга на пенсію за службу в дисбаті

Пільгова вислуга на пенсію за службу в дисбаті

Міністерство оборони України уточнило порядок зарахування пільгової вислуги (один місяць служби за сорок днів) військовим, які проходять військову службу в дисциплінарних частинах.

Зокрема наказом Міноборони від 26 березня 2020 року № 98, якій набрав чинності з 24 квітня, визначений новий перелік посад та умови, що дають право на зарахування пільгової вислуги років на пенсію (один місяць служби за сорок днів).

Нагадаємо, що в Збройних Силах України одна така частина – це 307-й дисциплінарний батальйон Військової служби правопорядку (в/ч А0488), який дислокується у Києві.

службу в дисбаті

Як зазначають у ВСП, вона призначена для відбування покарання засуджених військових у вигляді тримання в дисциплінарному батальйоні на термін від 6 місяців до 2 років і має за мету виправлення та перевиховання засуджених у дусі чесного ставлення до праці та військової служби, суворого додержання ними Конституції та законів України, точного виконання Військової присяги. військових статутів та запобігання вчиненню ними нових злочинів.


ПЕРЕЛІК
посад військовослужбовців постійного складу, які проходять військову службу в дисциплінарних частинах, вислуга років на пенсію яким зараховується на пільгових умовах (один місяць служби за сорок днів)

1. Командир батальйону.
2. Начальник штабу - перший заступник командира батальйону.
3. Заступник командира батальйону.
4. Заступник командира батальйону з морально-психологічного забезпечення.
5. Заступник командира батальйону з матеріально-технічного забезпечення - начальник відділення.
6. Помічник командира батальйону з фінансово-економічної роботи - начальник служби.
7. Помічник командира батальйону з правової роботи.
8. Офіцер-психолог.
9. Заступник начальника штабу.
10. Заступник начальника штабу - начальник відділення.
11. Начальник медичної служби - начальник медичного пункту.
12. Начальник продовольчої та речової служби.
13. Командир групи.
14. Заступник командира групи з морально-психологічного забезпечення.
15. Офіцер.
16. Командир роти.
17. Заступник командира роти.
18. Заступник командира роти з морально-психологічного забезпечення.
19. Командир взводу.
20. Лікар.
21. Головний старшина військової частини.
22. Начальник служби.
23. Старшина.
24. Технік.
25. Головний сержант.
26. Командир відділення.
27. Начальник їдальні.
28. Начальник лазні.
29. Фельдшер.
30. Санітарний інструктор.
31. Начальник майстерні.
32. Сержант-менеджер.
33. Старший стрілець.
34. Кулеметник.
35. Стрілець.
36. Стрілець-радіотелефоніст.
37. Старший вожатий службових собак.
38. Вожатий службових собак.
39. Водій-стрілець.
40. Старший водій.
41. Водій-електрик.
42. Старший кухар.
43. Кухар.

Попередній перелік містив 63 позиції (наказ МОУ від 24.03.2003 № 72).


УМОВИ
проходження служби військовослужбовцями постійного складу, які проходять військову службу в дисциплінарних частинах, вислуга років на пенсію яким зараховується на пільгових умовах (один місяць служби за сорок днів)

1. Військовослужбовцям постійного складу дисциплінарних частин вислуга років на пільгових умовах зараховується відповідно до Переліку посад військовослужбовців постійного складу, які проходять військову службу в дисциплінарних частинах, вислуга років на пенсію яким зараховується на пільгових умовах (один місяць служби за сорок днів) (далі - Перелік посад) за умови, якщо їх функціональними обов’язками передбачені організація праці, соціально-виховна робота із засудженими, а також забезпечення виконання покарання в дисциплінарному батальйоні (далі - функціональні обов’язки).

2. Військовослужбовцям постійного складу, які проходять військову службу в дисциплінарних частинах, зарахування служби здійснюється з того дня, з якого вони стали до виконання обов’язків за посадою, але не раніше дня видання посадовими особами наказу про призначення їх на відповідні посади (визначених у Переліку посад) і до дня, наступного за днем звільнення від займаних посад.

3. Період проходження військової служби на штатній посаді, під час якого на військовослужбовця наказом покладається виконання функціональних обов’язків за посадою, передбаченою Переліком посад, заноситься до відповідного розділу послужного списку особової справи такого військовослужбовця та засвідчується гербовою печаткою дисциплінарного батальйону.

4. Військовослужбовцям постійного складу дисциплінарних частин, що тимчасово вибули, до вислуги років на пільговій основі додатково зараховується час їхнього перебування:

  • у відпустці, а також час у дорозі до місця проведення відпустки і назад;
  • на лікуванні, а також час у дорозі до місця лікування і назад, але не більше ніж чотири місяці. Якщо чинним законодавством передбачено більш тривалі строки перебування військовослужбовців на лікуванні окремих захворювань, цей термін може бути продовжений рішенням Міністра оборони України на підставі свідоцтва про хворобу лікувального закладу;
  • у службовому відрядженні одиночним порядком та в складі підрозділу;
  • на навчанні у навчальних закладах (на зборах, курсах) системи перепідготовки, удосконалення та підвищення кваліфікації кадрів із збереженням посад за місцем служби - за час перебування на навчанні та в дорозі до місця навчання і назад.

5. Військовослужбовцям, тимчасово відрядженим одиночним порядком та в складі підрозділу до дисциплінарних частин, вислуга років зараховується у звичайних розмірах.