Військова форма 2009: нереалізований проект

Проект військової форми української армії 2009 року

Зараз при Міністерстві оборони працює робоча група з розробки нових зразків форми, спорядження, а саме головне стандартів і норм забезпечення. Робоча група включає як штатних фахівців так і волонтерів. Деякі розробки вже погоджені на різних стадіях, дещо залишилось для історії як один з варіантів.

В процесі відпрацьовується багато цікавих речей, яким варто приділити увагу. Відповідні матеріали будуть йти з мітками військова форма та(або) спорядження.

Але перед тим як перейти до нових зразків форми одягу, спорядження та їх проектів, варто було б згадати, дещо з того що вже залишилося в історії.


Пропозиції відділу військової символіки та геральдики ГШ ЗС України, які планувалось використати для підготовки нової редакції постанови КМУ від 17 липня 2003 року №1073 "Про затвердження зразків форми одягу і знаків розрізнення військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань...". Та в результаті так і залишилися пропозиціями (за деякими винятками).

Проект був висвітлений у газеті "Народна армія" в номерах від 22 та 26 серпня 2009 року, в статті "Однострій має стати дійсно українським". В 2009 році, ці зміни вважалися радикальними. Цитата зі статті:
Проект постанови на сьогодні опрацьовується фахівцями Збройних Сил України. Очікується, що постанову буде прийнято вже цього року.

– Для когось усі ці зміни можуть здатися радикальними, - говорить Олександр Муравйов. – Але це те, що треба було зробити ще на початку 90-х років. На превеликий жаль, тоді не звернулися до історичного досвіду, що призвело до того, що розвиток форми одягу пішов у хибному напрямку: шляхом простої заміни радянських символів на українські. Тепер ми намагаємося вивести однострій на рівень вигляду військовослужбовця моделі 2011 року.

Проект військової форми

Представлений на малюнку беретний знак був включений до Зразків форми одягу, одночасно із запровадженням сучасних емблем родів військ, змінами до постанови від 5 грудня 2007 року. Використовується у Сухопутних військах та у Військовій службі правопорядку.


Проект військової форми

Цитата:
– Як відомо, погони в нас поділяються на нашивні, знімні, погони-муфти тощо. Кожен, хто носить форму, знає, що пластмасові погони як мінімум незручні, – розповідає начальник відділу військової символіки та геральдики ГШ ЗС України Олександр Муравйов. – Тож вітчизняні фахівці проаналізували західний досвід. Зокрема, у більшості країн світу існує так званий погон-хлястик, який застібається на ґудзик. Він з тієї самої тканини, що й кітель. Вже на нього одягається муфта з відповідними знаками розрізнення, яку легко можна міняти. Таким шляхом пішли, зокрема, у Франції, Нідерландах, Швейцарії, Естонії.

Тому дійшли висновку: в Повітряних Силах і Сухопутних військах слід передбачити на кітелі погон-хлястик з муфтою для розміщення на ній металевих або вишитих елементів знаків розрізнення. Якщо для молодших офіцерів це просто зірки, то для старшого та вищого офіцерського складу крім зірок пропонується передбачити додаткові знаки. Зокрема, для старших офіцерів це напіввінок з листків калини, для генералів - схрещені булави у калиновому вінку. Зауважимо, що зображення історичних знаків влади є традиційним для знаків розрізнення Українського війська починаючи з весни 1918 року. Тоді для вищого командного складу армії УНР на петлицях було встановлене зображення пернача. А булави були присутні на знаках розрізнення генералів збройних сил Української держави та Західно-Української Народної Республіки. Для сержантів елементами знаків розрізнення звань є шеврон, прямокутник, дуга та зірка.

За новими пропозиціями, відповідно до міжнародного стандарту і в генерал-майора на погоні замість однієї зірки з'являться дві, оскільки планується запровадження звання "бригадний генерал". Повний генерал – наш генерал-полковник - так само як в багатьох арміях країн світу буде чотиризірковим.

– Пригадую, до речі, одну цікаву історію, – розповідає Олександр Муравйов. – Коли Іспанія вступила в НАТО, їхній начальник Генерального штабу носив на погоні три зірки, чотири було лише в короля, що має звання "генерал-капітан". Згодом генерал поскаржився керівникам країни, що за кордоном його сприймають як генерал-лейтенанта. Після цього в Іспанії ввели звання генерала з чотирма зірками, а королю додали п'яту. До речі, в російській царській армії генерал-майор теж носив на погоні дві зірки, хоча чин бригадира скасували ще наприкінці XVIII століття.

Словом, нині в Європі військових традиційно зустрічають по зірках: генерал-майор – дві, генерал-лейтенант – три, генерал-полковник – чотири зірки.
Незважаючи на те що ці пропозиції не були впровадженні, представлені погони сержантського складу в Збройних Силах України використовуються. Погони
У 2009 році ці погони почали видавати випускникам коледжів сержантського складу, тоді ж отримали назву "погони професійних сержантів".

Хоча малюнки погонів з новими знаками розрізнення для професійних сержантів були затверджені начальником Генштабу - Головнокомандувачем ЗС України ще в лютому 2009 року, зміни до постанови КМУ №1073, яка визначає зразки форми одягу і знаків розрізнення внесені не було до сьогодні.


Проект військової форми
Цитата:
Світова практика морського однострою передбачає, що на чорній формі погонів немає, знаки розрізнення звань носять на рукавах. Зокрема, в офіцерів це золоті галуни різної ширини. На білій формі одягу носяться чорні погони з такими самими галунами. В принципі, ще торік самі моряки пропонували це зробити. На сьогодні таке побажання враховано. Також відділ військової символіки та геральдики ГШ Збройних Сил України пропонує адміралам прикрасити широкий галун зигзагом, який був введений для адміралів Українського флоту ще за часів гетьмана Павла Скоропадського 1918 року. Приведено також у відповідність з більшістю країн світу систему галунів щодо їх кількості та ширини. Для не корабельного складу, тобто медиків, юристів, морської піхоти знаки розрізнення такі самі, але замість тризубів пропонуються відповідні емблеми і кольорові просвіти за родами військ для їхнього розрізнення. Зауважимо, що в більшості країн основне – це видова належність. Тобто якщо ти морський льотчик, то маєш носити саме морську форму одягу, але зі своїми знаками розрізнення і емблемами.

Проект військової форми

Проект військової форми
1. генерал-полковник, Генеральний штаб
2. підполковник, окремий полк Президента України
3. старший лейтенант, 17-а окрема танкова бригада
4. старший прапорщик, на посаді головного старшини Сухопутних військ, Командування СВ

У верхній частині рукава кітеля, тужурки, куртки, форменки та фланелівки з'явиться нашивка єдиного зразка у вигляді дуги синього кольору з жовтим кантом і написом "Збройні Сили України" або "Ukraine" (якщо військовослужбовець направляється до іншої держави). Таким чином, кольори нашивки відповідають кольорам Державного прапора. Під нею носитиметься нарукавна емблема військової частини. Головна функція дугоподібної нашивки полягає в тому, щоб відрізняти військовослужбовців, поки в нашій державі деякі відомства мають подібну до ЗС України форму одягу.

Проект військової форми
1. генерал-полковник, Генеральний штаб
2. підполковник, 25-а окрема повітряно-десантна бригада
3. старший лейтенант (армійська авіація), Командування Сухопутних військ
4. старший прапорщик, на посаді головного старшини Сухопутних військ, Командування СВ


Проект військової форми
1. генерал-лейтенант, Командування Повітряних Сил
2. полковник, 456-а бригада транспортної авіації
3. старший лейтенант, 137-а зенітна ракетна бригада
4. сержант, 101-й окремий полк зв'язку


Проект військової форми
1. генерал-майор, Командування Повітряних Сил
2. майор, 456-а бригада транспортної авіації
3. лейтенант, 137-а зенітна ракетна бригада
4. сержант, 9-а бригада тактичної авіації
Якщо у Сухопутних військах базовий головний убір при повсякденній формі одягу берет, за винятком армійської авіації, то тут все навпаки - базовий головний убір пілотка, за винятком зенітних ракетних, радіотехнічних і тому подібних "наземних" частин, для яких пропонується синій берет.


Проект військової форми
1,2. адмірал, Командування Військово-Морських Сил
3,4. капітан 2 рангу, Первинний національній контактний пункт в рамках операції НАТО "Активні зусилля"


Проект військової форми
1,2. лейтенант юридичної служби, Командування Військово-Морських Сил
3,4. старший мічман, на посаді головного старшини ВМС, Командування ВМС


Проект військової форми


Використані джерела:
В.Сич. Однострій має стати дійсно українським. НА- 22,26.08.2009
О.Муравйов, М.Чмир. Як упізнати професійного сержанта? НА- 14.03.2009
Форум www.sammler.ru, матеріали користувача Mykola Chmyr