Українська ракета Р-2С завершила сертифікацію за стандартами НАТО

Ukrainian Military Pages Фото: luch.kiev.ua

Українська ракета Р-2С завершила сертифікацію за стандартами НАТО, для її подальшого використання європейськими компаніями для бронетехніки, що виробляється або модернізується як для країн альянсу, так і для армій «ненатовскіх» держав.

Про це агентству Defense Express повідомили представники ДП «Державне Київське конструкторське бюро «Луч», яке є розробником і виробником цієї ракети.

Сьогодні в арсеналі ДержККБ «Луч» – носимі, переносні, возимі протитанкові керовані комплекси, а також «сімейство» високоточних боєприпасів калібрів 90, 100, 105, 107, 115, 120, 125, 130 і 152 мм.

Ракета Р-2С калібром 130 мм входить до складу переносного комплексу «Стугна-П» (експортна версія – ПТРК «Скіф»), і застосовується з протитанкової установки на тринозі, з дистанційним управлінням. Або входить до складу ПТРК «Бар'єр», який став практично невід'ємним елементів всіх бойових модулів, що розробляються в Україні. ПТРК «Бар'єр», зокрема, встановлюється на БТР-3, БТР-4, модернізовані БМП-1.

Керована ракета може оснащуватися різними типами бойових частин: тандемною кумулятивною, осколково-фугасною або термобаричною. Система наведення, що застосовується у вітчизняних протитанкових комплексах: напівавтоматична, по гіростабілізованому лазерному променю.

Комплекси можуть застосовуватися як вдень, так і вночі, використовуючи тепловізійний канал. Ракета Р-2С забезпечує гарантоване ураження цілей до 5 км, бронепробиття з тандемною кумулятивною БЧ – більше 800 мм за динамічним захистом.

Українська армія отримала перші десять пускових ПТРК «Стугна-П» і 75 ракет лише в липні 2014. Навчати військових (нову зброю довірили десантникам) почали в ході самих бойових дій.

ПТРК «Стугна-П», зокрема, застосовувався при обороні Донецького аеропорту. ПТРК «Бар'єр», незважаючи на те, що він був встановлений на нових БТР-3 і БТР-4, що діяли в зоні АТО, не використовувався.

Ракети Р-2С для цих бронетранспортерів не відвантажувались. Основна причина: дефіцит ракет і ненавчені екіпажі для використання ПТРК.

У середини 2015 року, ДержККБ «Луч» отримало серйозне державне оборонне замовлення – кілька сот ракет Р-2С і пускових для Збройних Сил, а також інші ракети для Національної гвардії. До грудня 2015 ДОЗ було виконане у повному обсязі.

Партнером ДержККБ «Луч» на європейському та натовському ринку виступає бельгійська компанія CMI (Cockerill Maintenance & Ingénierie).

CMI Defence розробляє і виробляє гармати і населені башти, які використовують провідні світові виробники бронетехніки для модернізації існуючих та створення нових образів броньованих колісних і гусеничних БМП і танків. Раніше вони закуповували в Україні ПТКР «Фаларік 90» і «Фаларік 105».

Ukrainian Military Pages Фото: www.cmigroupe.com

Так, Falarick 105 може вистрілюватися з гармати башти Cockerill CT-CV105HP. Башта CT-CV з ракетно-гарматним озброєнням сумісна з усіма типами легкоброньованих машин. Серед них БТР 8х8 «Патріа», «Піранья 3», «Пандур 2», БТР-4 та інші. Башта пропонується Польщі для установки на бронетранспортери БТР «Росомак» (Rosomak). Машина вогневої підтримки на базі Rosomak під назвою Wilk («Вовк») з Falarick 105 вперше була представлена ​​в Польщі в 2013 році.


Використані джерела:
Defense Express