40-мм автоматичний гранатомет УАГ-40

оновлено [оригінальна публікація 24.01.16]
40-мм автоматичний гранатомет УАГ-40

УАГ-40 (універсальний автоматичний гранатомет калібру 40 мм) – 40-мм автоматичний станковий гранатомет зі стрічковим живленням.

Розробник: КБ «Точні механізми».

Виробник: ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» (раніше ПАТ «Завод «Ленінська кузня»)

Призначений для ураження живої сили і вогневих засобів противника у відкритих окопах і за природними складками місцевості (в потоках, ярах, на зворотних схилах гір), а також в укріплених позиціях і легкоброньованій техніці.

Дослідне виробництво гранатомету розпочате з 2010 року, офіційно був представлений на спеціалізованій міжнародній виставці «Зброя та безпека-2013» у Києві, після чого розпочате серійне виробництво.

Механізм УАГ-40 побудований на основі автоматики з вільним затвором. Накол капсуля і постріл відбуваються в накаті затвора. Подача гранат – стрічкова (американська металева стрічка М16). Використовуються всі існуючі типи гранат стандарту НАТО.

УАГ-40 має систему пониження імпульсу віддачі. Це фрикційний демпфер затвора, дульне гальмо і триступеневу нарізку ствола (кількість нарізів 6-12-24).

Ukrainian Military Pages

Управління гранатометом здійснюється двома рукоятками, розташованими в задній частині корпусу або однією рукояткою і плечовим упором. Для зручності оператора рукоятки можуть займати горизонтальне або вертикальне положення. Права рукоятка оснащена спусковий клавішею. Спускова клавіша має два режими – для одиночних пострілів та для серії.

U. M. P.

Спускова клавіша і затвор обладнані фіксаторами, які виключають несанкціонований постріл в будь-яких умовах, включаючи падіння, тряску, вібрацію, удари з будь-якого боку. Для зручності та надійності обидва фіксатори управляються одним важелем.

Гранатомет встановлюється на різноманітні бойові модулі.

U. M. P. УАГ-40 у складі бойового модуля «Кіборг»


Тактико-технічні характеристики
Калібр, мм:40х53
Механізм:вільний затвор, стрільба з відкритого затвору
Максимальна довжина, мм:960
Довжина ствола, мм:400
Шаг нарізів, мм:1220
Кількість нарізів:6/12/24
Початкова швидкість гранати, м/с:240
Темп стрільби, постр/хв.:400
Прицільна дальність, м:1500
Максимальна дальність пострілу, м:2200
Маса без боєприпасів та станку, кг:18
Маса станку-треноги, кг:14


Ukrainian Military Pages УАГ-40 у складі бойових модулів ОБМ та ОБМ міні на «Зброя та безпека-2017». Фото © U.M.P.


На озброєнні (використання)

У 2017 році пройшов державні випробування та прийнятий на озброєння Збройних Сил України. Постачається як у станковому варіанті так і у складі бойових модулів, зокрема входить до складу полегшених бойових модулів, ща встановлюються на десантно-штурмові катери проєкту 58503, шифр «Кентавр-ЛК».

40-мм автоматичний гранатомет УАГ-40 на озброєння Десантно-штурмових військ ЗСУ 40-мм автоматичний гранатомет УАГ-40 у складі полегшеного бойового модуля катеру типу Кентавр

Також поставляється на експорт.

Ukrainian Military Pages УАГ-40 Нігерійської армії, квітень 2016 року Фото: armamentresearch.com



Використані джерела:
Характеристики надані ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському»

довідник озброєння і військової техніки