Про майбутнє наших ВМС - відверто

Про майбутнє наших ВМС - відверто

Командування ВМС ЗС України ініціювало проведення круглого столу за участю керівництва Центру досліджень армії та інформаційно-консалтингової компанії Defense Express.

Захід відбувся в Одесі - на борту фрегата «Гетьман Сагайдачний» і пройшло вкрай конструктивно.

З боку ВМС участь у дискусії взяло все керівництво українських Військово-Морських Сил - включаючи командувача, начальника штабу, начальників ключових управлінь ВМС України.

Завдання, які ставилися в ході відверто розмови: створити умови для залучення уваги громадськості до стану та перспективам розвитку ВМС України, забезпечити обговорення напрямків розвитку українського флоту на якісному експертному і професійному рівні, актуалізувати вирішення питань з реалізації ключових оборонних проектів, безпосередньо пов'язаних з переозброєнням флоту.

Під час зустрічі командувач Військово-Морськими Силами Збройних Сил України віце-адмірал Сергій Гайдук ще раз підкреслив, що в сформованій ситуації невідкладне будівництво бойових кораблів, катерів і суден забезпечення є надзвичайно пріоритетним, оскільки в іншому випадку Україна може практично втратити статус морської держави, що , у свою чергу, стане загрозою нашої державності як такої.

У ході обговорення з експертами ІКК «Defense Express» і ЦДАКР ці тези були підтверджені значним фактичним матеріалом.

U. M. P.

З важливого - від завершення будівництва першого корвета нової серії безпосередньо залежить доля інших проектів. Так, 29 вітчизняних зразків комплектуючого обладнання, які створюються для корабля проекту 58250 є основою для вирішення таких завдань як модернізація фрегата «Гетьман Сагайдачний», оснащення ключовими зразками озброєнь серії нових ракетних катерів, створення протикорабельного і зенітного ракетних комплексів.

Не менш важливо - створення в найближчій перспективі зразків ракетного озброєння, здатних знищувати надводні рухоме цілі противника в морській акваторії. Причому такий ракетний комплекс з крилатими ракетами в першу чергу повинен бути створений для оснащення корвета і ракетних катерів, а потім вже - для боргових рухливих протикорабельних комплексів. А не навпаки.

Також мова йде про створення відповідної інфраструктури базування кораблів, закупівлю боєприпасів і підготовці технічного персоналу. З урахуванням зміни геополітичної ситуації на Чорному морі вирішення цих проблемних питань є критично важливим для розвитку ВМС ЗС України.

При цьому один з головних викликів в ситуації, що складається - ресурсні обмеження і традиційна нестабільність і непослідовність в державі при реалізації довгострокових і технічно складних проектів. Подолання цих перешкод вимагає політичної волі - в тому числі, на найвищому рівні, відповідальності та чіткого розуміння того, що заморожування ключових військово-морських проектів створює серйозні військові, оборонно-промислові та міжнародні ризики для України.

За підсумками зустрічі ІКК «Defense Experss» спільно з ЦДАКР прийняли рішення системно - на експертному, суспільному та медійному рівні - приділяти пріоритетну увагу розвитку ВМС України як важливої ​​складової підвищення боєздатності армії в цілому.
читати також: Перспективи Військово-Морських Сил України


Використані джерела:
Defense Experss