Порядок відбору та прийняття на військову службу за контрактом до ЗС України в І кварталі 2016 року

Ukrainian Military Pages

Порядок (у вигляді вказівок) визначається директивою Генерального штабу ЗСУ від 27.01.2016 № Д-3 "Про організацію комплектування Збройних Сил України військовослужбовцями за контрактом у першому кварталі 2016 року".

У процесі відбору кандидатів на військову службу за контрактом військовими комісаріатами кандидатам пропонуються посади за наступними пріоритетами:

У переліку військових частин:

у першу чергу пропонуються посади для бойових військових частин (підрозділів) сухопутної компоненти Сухопутних військ ЗС України, високомобільних десантних військ ЗС України, Сил спеціальних операцій, Військово-Морських Сил ЗС України;

у другу чергу – пропонуються та комплектуються посади для решти військових частин видів ЗС України;

у третю чергу – пропонуються та комплектуються посади для військових частин забезпечення і органів військового управління та решти військових частин (в разі категоричного небажання кандидата підписувати контракт на запропонованих вище посадах військових частин видів ЗС України);

У переліку військових посад:

у першу чергу пропонуються та комплектуються бойові кваліфіковані посади та ті, які визначають бойову здатність (танкові, спеціальності бойових машин і бронетранспортерів, спеціальності артилерії, розвідувальні, снайперів, зенітні, мінометні, військового харчування, молодшого медичного персоналу, водіїв, тощо);

у другу чергу пропонуються бойові некваліфіковані посади (стрілецькі спеціальності, номери обслуг);

у третю чергу пропонуються та комплектуються інші кваліфіковані та некваліфіковані посади.

Відбір та направлення військовими комісаріатами відібраних кандидатів до військ (сил) організовується та здійснюється за циклічним принципом, два рази на місяць.

Усі кандидати на військову службу за контрактом направляються військовими комісаріатами до навчальних центрів (загальновійськових полігонів) з особовою справою та приписом, в якому зазначається ВОС на яку попередньо відібраний кандидат. Відібрані кандидати укладають контракти на проходження військової служби з одночасним зарахуванням до списків особового складу навчального центру (полігону). Здійснюється призначення на посади курсантів та постановка на всі види забезпечення.

Кваліфікаційною комісією у навчальному центрі (полігоні) проводиться розподіл військовослужбовців за контрактом на три групи:

перша група – військовослужбовці, які потребують повної підготовки:
які раніше не проходили військової служби;
які відібрані на кваліфіковані посади за не прямим ВОС;


друга група – військовослужбовці, які потребують скороченої підготовки:
відібрані на усі кваліфіковані посади за прямим (спорідненим) ВОС та на некваліфіковані посади, з числа військовозобов’язаних, які раніше проходили військову службу.

третя група – військовослужбовці, які потребують відновлення навченості, відібрані за прямим ВОС, у тому числі з числа військовозобов’язаних оперативного резерву першої черги;

Не допускається розподілу військовослужбовців, які мають досвід проходження військової служби за бойовими спеціальностями (що визначають бойову здатність), у навчальні групи для підготовки за іншими ВОС.

Терміни повної підготовки:

особового складу за кваліфікованими ВОС – до двох місяців, в тому числі загальновійськова підготовка 16 днів (з них 2 вихідних);

особового складу за некваліфікованими ВОС – 34 дні, в тому числі загальновійськова підготовка 16 днів (з них 2 вихідних).