У кожній бригаді створять групи цивільно-військового співробітництва («СІМІС»)

Ukrainian Military Pages

На сьогодні у зоні АТО працює 14 груп та два об’єднані центри цивільно-військового співробітництва.

Гібрідна війна — це прагнення однієї держави підпорядкувати собі іншу за допомогою політичних, економічних, інформаційних та військових інструментів. Саме тому на переконання експертів в умовах ведення такої війни бойові дії не є головним інструментом. Особливої значущості набули інформаційні операції та інші важелі впливу. Завдяки швидкості поширення інформації світом вона перетворилася не лише на товар, а й на зброю. Іншими словами — це прагнення не знищити мільйони людей, а залякати й деморалізувати їх, впливати на їхню свідомість.

Тому в сучасних війнах роль підрозділів цивільно-військового співробітництва (ЦВС) важко переоцінити.
СІМІС — англ. Civil-Military Cooperation — Цивільно-військове співробітництво

У процесі створення та налагодження системи ЦВС у ЗС України були запозичені досвід та напрацювання, які мають Канада, Нідерланди та Королівство Данія. Саме вони є законодавцями стандартів цивільно-військового співробітництва НАТО. Їхній досвід в Іраку, Афганістані та країнах Африки виявився дуже цінним та являє собою чіткий, відпрацьований механізм взаємодії військової та цивільної компоненти під час збройного конфлікту.
У Збройних Силах України Управління цивільно-військового співробітництва створене лише рік тому. А які результати роботи його підрозділів?

Сьогодні мешканці багатьох звільнених від бойовиків населених пунктів на Донбасі благають українських військових не залишати свої позиції. І в тому, як змінюється свідомість тамтешніх мешканців, є чимала заслуга саме підрозділів ЦВС. Свого часу завдяки роз’яснювальній роботі фахівців ЦВС вдалося запобігти випадкам блокування підрозділів ЗС України місцевими мешканцями, що мали місце на початку проведення АТО.

За словами фахівців Управління цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України, організація взаємодії з місцевими органами виконавчої влади, міжнародними та громадськими організаціями, цивільним населенням є одним із ключових завдань цивільно-військового співробітництва на початковій стадії оперативного планування та подальшого проведення військових операцій.

Іншими словами, робота цих підрозділів спрямована на отримання довіри та підтримки з боку цивільного населення.
— Завдяки налагодженій системі взаємодії з нашими партнерами із міжнародних організацій підрозділи СІМІС передали місцевому населенню в зоні АТО близько 2 тисяч тонн гуманітарних вантажів, — зазначив під час нещодавньої Міжнародної конференції «Цивільно-військове співробітництво: проблеми і перспективи в контексті кризи на Донбасі» начальник Управління цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України полковник Олексій Ноздрачов.

— Насамперед це продукти харчування, медикаменти, засоби особистої гігієни. Передусім йдеться про допомогу від ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста, що спрямовується в населені пункти Станично-Луганського та Мар’їнського районів. Також у Гранітне, Волноваху, Попасну та практично всі інші населені пункти, розташовані вздовж лінії зіткнення. Активно реалізовуються проекти з відновлення інфраструктури постраждалих населених пунктів, зокрема системи електропостачання та газопроводу в окремих районах зони АТО.

Окрім цього, ведеться активна роз’яснювальна робота як серед представників місцевої влади, так і серед місцевого населення різних вікових категорій. У школах, інтернатах та інших навчальних закладах Донецької та Луганської областей проводяться заняття з мінної безпеки, роз’яснюються особливості діяльності Збройних Сил України у встановлені миру в постраждалих регіонах Донбасу тощо.
Окрім вищеназваного, офіцери ЦВС виконують і специфічні завдання, зокрема надають підтримку військово-цивільним адміністраціям, займаються пошуком та ексгумацією тіл загиблих на окупованих територіях, контрпропагандою, поверненням військовослужбовців ЗС України, які утримуються незаконними збройними формуваннями.
— Антитерористична операція на Сході України показала, що в сучасних умовах необхідно обов’язково враховувати соціальні, політичні, культурні, релігійні, економічні та гуманітарні фактори під час планування та проведення військових операцій, — зазначає полковник Олексій Ноздрачов.

— Нові методики та нормативно правова база для розвитку системи СІМІС у подальшій діяльності ЗС України в сфері гуманітарної допомоги на 2017–18 роки напрацьовуються з урахуванням особливостей цього регіону.
У найближчій перспективі підрозділи ЦВС спільно з міжнародними організаціями, які нарощують свою присутність у місцях проведення АТО, відчутно додадуть потужностей проектам з відновлення житлових приміщень та інфраструктур зруйнованих населених пунктів. Зокрема йдеться про забезпечення будівельними матеріалами для відновлення будинків та критичної інфраструктури, електрозабезпечення, водо- та газопостачання тощо.

На сьогодні у районі зіткнення працюють 14 груп та два об’єднані центри цивільно-військового співробітництва в Маріуполі та Сєверодонецьку. У подальшому кількість фахівців планується збільшувати. Якщо зараз відповідні групи СІМІС є у кожному оперативному командуванні, то планується забезпечити такими фахівцями командування кожної бригади.
— Використовуючи інструмент цивільно-військового співробітництва, командири бригад зможуть ефективно координувати щоденну діяльність свого з’єднання з органами місцевої влади та цивільним населенням.

Насамперед йдеться про інформування та ведення роз’яснювальної роботи, а також решту заходів, що необхідні для організації співробітництва цивільного сектору та підрозділів Збройних Сил України.

Офіційний веб-сайт Управління цивільно-військового співробітництва ЗСУ: www.cimic.org.ua


Використані джерела:
Народна армія