«АвтоКрАЗ» виготовив важкий спецавтомобіль для піротехнічної служби

Ukrainian Military Pages

На замовлення ДСНС України Кременчуцький автозавод спроектував і виготовив спецавтомобіль важкого типу, який нещодавно відправився до головного управління ДСНС Луганської області.

Рятувальники Донбасу отримали сучасний піротехнічний автомобіль, який буде задіяний у гуманітарному розмінуванні звільнених територій Донецької і Луганської областей.

Цей спецавтомобіль призначений для забезпечення проведення робіт із розмінування, оперативного прибуття рятівників до місця виявлення вибухонебезпечного предмета, транспортування спорядження, а також боєприпасів великого калібру до місця знищення.

Ukrainian Military Pages фото: www.autokraz.com.ua

Автомобіль створено на базі всюдихода КрАЗ-5233ВЕ (4х4). Вантажність автомобіля забезпечує перевезення вибухонебезпечного предмета вагою до 2 тонн. Спецмашина оснащена 335-сильним дизельним турбонаддувним двигуном екологічного класу Євро 5, лебідкою із центральною видачею металевого троса назад, краном-маніпулятором HIAB X-CL 8-2 для завантаження-розвантаження вибухонебезпечних предметів із дистанційним керуванням на відстані 15 м.

Кабіна автомобіля – оригінальна, має панцерований захист ПЗСА – 4, відповідно до ДСТУ 3975-2000, обладнана кулестійким склом. У кабіні, серед іншого, встановлені: автомобільна радіостанція УКХ діапазону потужністю 45 ВТ, стаціонарний GPS – навігатор із інтегрованою цифровою мапою України масштабом 1:50 000; штатна система вентиляції та обігріву, сидіння мають ремені безпеки. Тентована платформа обладнана швидкоз’ємним піддоном, різним спецінструментом для виконання робіт по розмінуванню.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages фото: www.autokraz.com.ua

Така спецтехніка, за ствердженням рятувальників, вкрай важлива у зоні АТО. Після визволення території від агресору першочергове завдання – розмінування населених пунктів, полів та лісів, доріг для безпечної життєдіяльності мирного населення.

Лише за останні 1,5 роки піротехніки ДСНС України очистили в Луганській та Донецькій областях від боєприпасів 11,6 тис. га терріторіі, 37,79 га акваторіі; розмінували 971 об'єкт соціальної інфраструктури та життєзабезпечення; знищили більше 52 тис. вибухонебезпечних предметів.


Використані джерела:
Офіційний веб-сайт ПАТ «АвтоКрАЗ» www.autokraz.com.ua