В ЗС України тестується автоматизована система інформаційного забезпечення евакуації «Каспер»

Ukrainian Military Pages

У 169 навчальному центрі «Десна» Сухопутних військ Збройних Сил України відбулися збори з інструкторами з тактичної медицини.

На зборах медики тактичної ланки, в тому числі, власноруч випробували нову систему інформаційного забезпечення евакуації, яка наближена до стандартів НАТО і є унікальною для Збройних Сил України.

Присутнім на зборах журналістам продемонстрували які нововведення очікує військова медицина.
«Ситуація, що склалася, чітко нам показала, що старі, ще радянські медичні засоби є неефективними. Ми взяли курс на впровадження стандартів НАТО та на більш якісну допомогу та оснащення військових медиків», - повідомив журналістам майор медичної служби Сергій Полторацький.
За словами майора, рік тому спеціальна робоча група розробила концепцію оснащення бойового медика.
«Волонтерська група «Келеб» погодилася працювати разом з військовими та розробити аналоги обладнання, яке є за кордоном. Згодом, ми дійшли висновку, що треба працювати на усьому вітчизняному. Після аналізу існуючих у світі кращих практик евакуації та порятунку поранених ми прийшли до єдиної концепції оснащення»
Ukrainian Military Pages Фото: Укрінформ

Нове обладнання дозволить медикам працювати краще та менше ризикувати життям. Одна з нових складових - це евакуаційна стропа на 20 метрів, яка закріплюється просто на поясі санітара та може просто кидатися пораненому, якого потім витягають з небезпечного місця. Така система може використовуватися у різних ситуаціях - в умовах вуличного бою, позиційної оборони, окремого блок-посту та в інших.

Ще одна новація - система К-5. Називається хитро, але насправді - це просто 5 брезентових кілець, які дозволяють легко піднімати пораненого на будь-яку висоту. Вона ж, за задумом, має входити в екіпіровку всіх екіпажів броньованої техніки. Це значно полегшить роботу медикам на той випадок, коли пораненого доведеться витягувати з техніки. Медику треба лише опустити в люк руку, вхопити за лямку, і витягти людину. Звучить просто, але К-5 дозволяє скоротити процедуру евакуації з техніки принаймні на 30 секунд, які є просто безцінними за бойової обстановки.

Ukrainian Military Pages Фото: Укрінформ

Представник наукового центру зв'язку та інформатизації підполковник Микола Масесов, представив головну розробку, автоматизовану систему інформаційного забезпечення евакуації «Каспер».

Система являє собою спеціальні маячки, що вмикаються бійцями в разі поранення, та планшети, на яких через супутник візуально виводяться на карті координати пораненого. Такі планшети передбачається мати у медиків тактичної ланки на кожному етапі евакуації – від санінструктора на опорному пункті до начальника медпункту бригади.

Кожне автоматизоване робоче місце, дозволяє оперативно отримувати та передавати інформацію про пораненого, характер поранення, планувати необхідні засоби для евакуації, включаючи «броню» та автомобільний транспорт, та навіть визначати лікувальний заклад, куди цей конкретний поранений має бути доставленим.

Ukrainian Military Pages Фото: Міноборони України

Відповідно, кожен військовослужбовець, який знаходиться у бойових умовах, забезпечується індивідуальною електронною карткою, яка містить всі необхідні персональні дані - від групи крові до протипоказань щодо застосування препаратів. І головне - кожен боєць матиме маленький прилад з червоною кнопкою, яка вмикає спеціальний маячок.

Наразі система «Каспер» проходить випробування в одній з механізованих бригад Сухопутних військ.
«Всі підсистеми та обладнання розроблені українськими виробниками. Вони охоплюють робочі місця від санітара до чергового сортувального пункту бригади та медичного закладу. Система є інтегрованою, вона підтримує практично усі види зв'язку, пройшла випробуваня в ході командно-штабних навчань та в зоні АТО. 27 квітня систему продемонстрували Президенту України, і він прийняв рішення щодо її практичного впровадження», - повідомив підполковник Масесов.



Використані джерела:
Укрінформ