Нові докази присутності «Бука» на сході України

Ukrainian Military Pages Всі зображення © www.bellingcat.com

Міжнародна група аналітиків Bellingcat оприлюднила доповідь з новими доказами пересування СВУ ЗРК «Бук» тимчасово окупованою територією України в день трагедії рейсу MH17.

22 червня ц.р. був оновлений архів супутникових знімків сервісу «Google Earth». Тепер у відкритому доступі є зображення Донецька і Макіївки, зроблені о 11:08 (за місцевим часом) 17 липня 2014 року, в день катастрофи рейсу MH17.

Раніше команда Bellingcat придбала частину цього знімка (номер за каталогом: 105041001104D000) у Digital Globe, щоб показати, що наведені Міністерством оборони РФ докази були сфальсифіковані, а також щоб обстежити ділянку шосе H21 між Донецьком і Торезом на предмет знаходження там «Бука».

На жаль, нами не була придбана та частина зображення, на якій видно ЗРК «Бук». Вантажівка Volvo, що перевозила його, рухалася у складі конвою окружним шляхом через Макіївку, звідки знову вийшла на шосе H21. Завдяки новим архівних знімкам нам вдалося підтвердити справжність запису з відеореєстратора, що недавно з'явився в мережі, на якому видно, як конвой з «Буком» проїжджає через Макіївку.

Фрагмент цього супутникового знімка раніше був опублікований приватними розвідниками з американської компанії Stratfor, які основну увагу приділили «Буку» і вантажівці, що його перевозила.

Ukrainian Military Pages

Нові знімки «Google Earth» включають цей фрагмент, а також зйомку інших точок в цьому районі, що дає нам нові докази на користь автентичності відео, знятого в Макіївці на реєстратор. На знімку «Бук» знаходиться в точці 48.020433, 37.990787, з південно-західного боку від мийки та автомагазину. Це те саме місце, де на початку відеозапису з реєстратора машина повернула ліворуч.


За вантажівкою їдуть УАЗ-469, мікроавтобус Volkswagen і білий позашляховик. Всі ці транспортні засоби також видно на супутниковому знімку, хоча УАЗ і мікроавтобус розрізнити складно. Найпростіше впізнати позашляховик, який трохи відстає від решти конвою. На знімку УАЗ-469 і Volkswagen або обганяють вантажівка з «буком», або блокують ліву смугу руху - точно так само, як вони робили це в складі конвою, знятого на тій же дорозі за два дні до катастрофи «Боїнга».

Ukrainian Military Pages

Детально розглянути вантажівку Volvo і «Бук» не вдається, проте тінь, яку відкидає «Бук», збігається з тим, що ми бачимо на зйомці реєстратора (особливо якщо порівняти її з тінню УАЗ-469, значно меншою за розміром):

Ukrainian Military Pages

Пройшовши повз конвой, що перевозить «Бук», водій автомобіля з відеореєстратором проїжджає заправку, біля якої припарковано кілька машин. Ці ж машини можна помітити на супутниковому знімку. Їх легко знайти за кутом, під яким вони припарковані.

Ukrainian Military Pages

Завдяки появі супутникових зображень ми знайшли нові докази того, що сепаратисти перевозили «Бук» з Донецька в Сніжне територією на сході України в день аварії «Боїнга».



Використані джерела:
www.bellingcat.com