«Укроборонпром»: Ми переоцінили свої можливості щодо виробництва «Дозора»

Ukrainian Military Pages

Тема серійного виробництва, прийняття на озброєння і нарешті надходження до військ бронемашин «Дозор-Б» (чого на сьогодні так і не відбулося) піднімалася вже не раз.

В інтерв'ю «Укрінформу» ситуацію навколо «Дозорів» прокоментував генеральний директор «Укроборонпрому» Роман Романов.

— В українському павільйоні на Eurosatory-2016 ми бачили «Дозор-Б», про який ви щойно згадали. Його прототипи на інших виставках представляла Польща, а тут у Франції з правостороннім керуванням - Кіпр, разом з тим, довкола самого бронеавтомобіля в Україні точаться суперечки в експертних колах, лунають нарікання з боку військових. Чи не могли би ви розставити крапки над «і»?

— Ця машина брала участь на виставці у Малайзії та у Йорданії, і сьогодні вона в Парижі. Її історія складна. Кілька років цей проект був лише на папері, але «Укроборонпром» узяв на себе зобов'язання запустити його в серію.

Після виготовлення та випробувань експериментальних зразків концерн отримав близько 47 зауважень від профільного відомства. Наші військові, які два роки поспіль воюють на сході, насправді віднеслися критично і жорстко до цього бронеавтомобіля і, готуючи зауваження, намагалися використати увесь свій бойовий досвід.

Ми обов'язково враховуємо усі ці зауваження на виробництві і підготуємо цей зразок належним чином. Для порівняння, під час військової прийомки на озброєння того ж танка Т-72, фахівці нарахували більше 1 тис. зауважень.

Ukrainian Military Pages Фото: ukroboronprom.com.ua

— У чому полягає проблема серійного виробництва такого потрібного військам бронеавтомобіля?

— Потрібно визнати, що ми переоцінили свої можливості щодо надшвидкого запуску серійного виробництва цього бронеавтомобіля.

Насправді, провідні світові компанії ставлять на виробництво подібні зразки військової техніки упродовж 3-4-х років. Ми ставили собі завдання зробити це менше, ніж за один рік, і це в умовах агресії, в умовах, коли були припинені традиційні коопераційні зв'язки з виробниками частини вузлів та агрегатів.

Але труднощі лише загартовують нас. Підприємства концерну набули великого позитивного досвіду. Насправді ми отримуємо на виході своєчасну і сучасну бронемашину.

Ukrainian Military Pages Фото: УНІАН

Товщина броні «Дозора-Б» становить 12 мм, у той час, як автомобілі, що виробляються в Україні, мають лише 6-міліметрову броню. Ми встановили на «Дозорі» добре відомий двигун німецької компанії «Дойц» (Deutz) та автоматичну коробку передач від американської всесвітньовідомої компанії «Елісон» (Allison Transmission).

На бронеавтомобілі використовуються колісні редуктори зі знаменитого БТР-80, перевіреного часом і бойовими діями бронетранспортера, який використовує увесь світ. Отже ми зробили ефективний бронеавтомобіль, залишилося лише його довести до потрібної кондиції. Будь-яка країна, яка придбає його, не потрапить у залежність, ми не замикаємо усі компетенції на собі.

Зрештою, згадаймо світовий досвід. Відомі світові бренди у галузі автомобілебудування у випадках виявлення дефектів переносять терміни виходу нового продукту на рік, а то й два. Це нормальна світова практика.

Відомі приклади в авіаційній, автомобільній та космічній індустріях, коли після виявлення дефектів зразки доопрацьовувалися і конструктори виходили на потрібний результат. У нашому випадку, йдеться про зміщення термінів на місяці. Ми намагаємося бути відкритими, чесно і публічно визнавати проблеми та шукати шляхи їхнього вирішення.

Дозор-Б Фото: defence-ua.com

Разом з тим, у цій історії присутній і зовнішній фактор. В Україні є люди, які в умовах гібридної війни намагаються розхитувати ситуацію. На мою думку, тут залучені зовнішні сили. Можливо конкуренти. Це лише свідчить, що ми на вірному шляху.