«Українська бронетехніка» представила оновлену версію бронеавтомобіля «Варта»

Оновлена Варта

Приватна компанія «Українська бронетехніка» представила оновлену версію свого нового спеціалізованого бронеавтомобіля «Варта» (СБА «Варта») з посиленим протимінним захистом.

Здається, виробники бронеавтомобіля «Варта» проаналізували всі недоліки своїх конкурентів і у своєму дітищі вирішили якщо не усунути їх, то принаймні суттєво зменшити. Машина створена спеціально для поліції особливого призначення КОРД та сил спеціальних операцій Національної гвардії України.

Варто зауважити, що розробники врахували ряд зауважень від українських силовиків після дослідної експлуатації першої партії нових бронемашин. Бронеавтомобіль «Варта», перш за все, отримав нову форму капота і решітки радіатора, яка раніше викликала багато суперечок. Крім цього, була встановлена бойова башта нової конструкції з можливістю використання кулемета 12,7 мм загальною вагою до півтонни.

За базу бронеавтомобіля використовується вантажне шасі МАЗ, яке збирається за ліцензією на підприємстві «Богдан» у Черкасах.

Оновлена Варта

Якщо у бронеавтомобілі «Козак» 176 кінських сил, то у «Варти» на 100 конячок більше – 270, проте на даний момент на бойових машинах стоїть російський двигун ЯМЗ, але розглядається можливість установки на наступні машини двигунів Cummins потужністю 300 к.с.

У бронеавтомобілі «Варта» використано не тільки V-подібну форми днища, але й V-подібну геометрію самої бронекапсули. Такий захист дозволяє витримувати підрив заряду потужністю до 6 кг у тротиловому еквіваленті, а також дозволяє в разі пошкодження днища замінити його без заміни бронекапсули.

Для бронювання використовується шведська сталь з твердістю 560, що дозволяє без зниження бронестійкості зменшити вагу капсули автомобіля на 11 %, як наслідок збільшилася корисна вантажопідйомність. Броня захищає від бронебійного патрона калібру 7,62х39 мм.

Лобове скло куленепробивне, складається з двох склоблоків. Ще одна перевага: уперше серед українських аналогів на «Варті» є можливість ззовні встановлювати бронескло, тобто якщо воно пошкодиться, команда за короткий час може самостійного його замінити.

По бортах бойового відділення є четверо дверей (двоє дверей призначені для водія і командира машини, ще двоє дверей ведуть в десантне відділення). У верхній частині кожної двері встановлений куленепробивний склоблок і обладнана закрита заслінкою амбразура для ведення вогню зі стрілецької зброї. Ще шість амбразур (по три з кожного боку) розташовані у верхній частині бортів десантного відділення.

У цілому ця модель має 5-й клас захисту.

Оновлена Варта Оновлена Варта Оновлена Варта Оновлена Варта Оновлена Варта Оновлена Варта

Для поліпшення прохідності на бронеавтомобіль встановлені шини Continental (надалі планується налагодити серійний випуск вітчизняного виробництва спільно з білоцерківським шинним заводом), а також додана можливість централізованої підкачки коліс з кабіни водія. Блок управління підкачкою коліс дозволяє вибирати різні умови експлуатації (шосе, ґрунтова дорога, пісок, болото тощо). Встановлена посилена пило/водостійка лебідка в комплекті з синтетичним тросом 27,5, з яким можливо працювати без рукавичок. Сам трос на морозі не обламується від холоду, крім того синтетичний трос на 85 % легший металевого. Потужність лебідки становить 9979 кг.

Також «Варта» позбавлена найбільш поширеного слабкого місця бронемашин вітчизняного виробництва, замки бронедверей яких не витримують щоденної експлуатації. На бронеавтомобіль «Варта» були встановлені ручки та замки світового виробника TriMark, які витримують щоденне використання дверей вагою до 500 кг.

У базовій комплектації машина має значний арсенал функцій: централізована автоматична система підкачки шин, фільтровентиляційна установка, система пожежогасіння в моторному відділенні та відділенні десанту, витяжку порохових газів, камери переднього і заднього виду. Станом на початок квітня 2016 року, вартість однієї бронемашини оцінювалася в межах 5,5 – 7,5 млн гривень. Перші бронемашини «Варта» були передані у травні 2016 року підрозділам Національної поліції.