Новий звіт Bellingcat: MH17 - 2 роки потому

MH17 – The Open Source Investigation, Two Years Later
Новий звіт Bellingcat: MH17 - 2 роки потому зображення: www.bellingcat.com

Сьогодні вийшов новий звіт Bellingcat: «MH17, 2 роки потому. Дослідження інформації з відкритих джерел». Де зібрані результати двох років досліджень Bellingcat, присвячених загибелі «Боїнга-777» Малазійських авіаліній 17 липня 2014 року.

Для звіту команда Bellingcat попросила експертів з різних галузей знань проаналізувати речові докази, пов'язані з загибеллю MH17. Особливий інтерес представляє робота доктора Джеффрі Льюїса, директора Програми нерозповсюдження озброєнь в Східній Азії Інституту Міжнародних досліджень Міддлбері, розташованого в Монтереї.

За допомогою програми Tungstene, призначеної для криміналістичної експертизи зображень, доктор Льюіс вивчив різні зображення, пов'язані з MH17, в тому числі фотографії диму, ймовірно, залишеного запущеною ракетою, зображення установки «Бук», що рухалась територією сепаратистів 17 липня 2014 року, а також супутникові знімки, опубліковані Міністерством оборони Російської Федерації 21 липня 2014 року. В ході аналізу він встановив три значних факти:

  • На зображеннях установки «Бук» та ймовірного зображення сліду ракети «Бук» немає ознак цифрового редагування;
  • Два зображення установки «Бук» в Донецьку літа 17 липня 2014 року мають ознаки обрізаних скріншотів з відео, а не фотографій;
  • Супутникові зображення, опубліковані Міноборони Росії 21 липня 2014 року, зазнали значного редагування (зокрема, на зображення були вставлені установки «Бук» і хмари).

Цей експертний аналіз, а також на власний аналіз Bellingcat, демонструє, що супутникові знімки, представлені Міноборони РФ 21 липня 2014 року, явно були спробою представити світовій громадськості неправдиві відомості про загибель MH17.

На основі дослідження відкритих джерел, доступних в інтернеті, проведеного командою Bellingcat, ми вважаємо, що відбулися наступні події:

  • 23-25 ​​червня 2014 року 53-я зенітно-ракетна бригада перевезла техніку по території Росії на позиції поблизу від українського кордону. В числі цієї техніки була і самохідна вогнева установка «Бук», що мала номер 332 і згодом була помічена в Україні 17 і 18 липня 2014 року.
  • Вранці 17 липня 2014 «Бук 332» виїхав з Донецька на трейлері, попрямувавши на схід контрольованою сепаратистами територією. У першій половині дня він досяг міста Сніжне.
  • Прибувши в Сніжне, «Бук 332» був вивантажений з трейлера і продовжив рух своїм ходом, виїхавши з міста на південь.
  • «Бук 332» прибув в поле на південь від Сніжного, звідки випустив ракету, що стала причиною загибелі рейсу MH17.
  • Пізніше «Бук 332» був знятий на відео вранці 18 липня 2014 року, коли він прямував на схід контрольованим сепаратистами Луганськом в напрямку російського кордону.
  • 21 липня 2014 року Міністерство оборони Російської Федерації оприлюднило неправдиву і сфабриковану інформацію. Зокрема, МО РФ збрехало про відхилення MH17 від курсу, помилково інтерпретувало дані радара, збрехав про місце зйомки відео, знятого в Луганську 18 липня 2014 року, а також невірно датувало і значно відредагувало супутникові знімки.
  • «Алмаз-Антей» представив дані, що не відповідають показанням свідків або будь-якій іншій інформації з відкритих джерел.
  • Міністерство закордонних справ Російської Федерації у відповідь на прохання представити свої дані про долю MH17 представило виключно докази, «запозичені» з постів в блогах.

Повна версія звіту російською мовою доступна тут.

The full version of the report in English is available here.