Десантникам Андрію Ковальчуку та Валерію Чибінєєву присвоєні звання Героя України

Президент присвоїв звання Героя України Андрію Ковальчуку

Президент присвоїв почесне звання Герой України полковнику, начальнику штабу – першому заступнику командувача ВДВ ЗСУ Андрію Ковальчуку та командиру роти снайперів 79 окремої десантно-штурмової бригади Високомобільних десантних військ, капітану Валерію Чибінєєву.

Глава держави вручив нагороди військовим під час параду на Хрещатику з нагоди 25-ї річниці Незалежності України. Обидва воїни мужньо захищали територіальну цілісність, суверенітет і незалежність Батьківщині у зоні проведення АТО.

За особисту мужність, героїзм виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Почесне звання Героя Президент також присвоїв солдату Ігорю Брановицькому та капітану Сергію Колодію (посмертно).

Полковник Андрій Ковальчук учасник антитерористичної операції з квітня 2014 року. На посаді командира бригади 80 окремої аеромобільної бригади вміло та впевнено керував діями підпорядкованих підрозділів бригади у Луганській та Донецькій областях, організовував службу на блокпостах та опорних пунктах.

Завдяки рішучим діям полковника Ковальчука, чітким та своєчасно відданим бойовим наказам, правильній організації ведення бойових дій та високому патріотизму, підрозділами бригади під його керівництвом було звільнено Миколаївку, Слов’янськ, Георгіївку, Лутугіно, Круглик, Новосвітлівку, Хрящувату, Переможне, Щастя, Трьохізбенку.

В ході ведення бойових дій у травні 2014 року під керівництвом офіцера було взято під охорону аеропорт Луганськ. Андрій Ковальчук особисто спланував правильну побудову оборони та організував ведення розвідки, професійно та вміло керував діями підпорядкованих підрозділів, завдяки чому було не допущено захоплення стратегічно важливого об’єкту противником. Під час штурму летовища бойовиками у серпні того ж року особисто керував його обороною, в ході чого було знищено до 200 одиниць техніки бойовиків та регулярних військ Російської Федерації та до 400 чоловік живої сили противника.

За час АТО полковник Ковальчук був двічі поранений, та попри це залишався виконувати завдання з підпорядкованим підрозділом. Протягом двох років під керівництвом офіцера бригадою не допущено втрати боєздатності підрозділів.

Президент присвоїв звання Героя України Валерію Чибінєєву фото © www.president.gov.ua

Капітан Валерій Чибінєєв з перших днів російської агресії став на захист територіальної цілісності та незалежності Батьківщини. У складі 1 аеромобільно-десантного батальйону брав участь у визволені Красного Лиману Донецької області.

Під час ведення бойових дій в районі селища Бірюкове Луганської області в червні 2014 року підрозділ очолюваний капітаном Чибінєєвим знищив диверсійно-розвідувальну групу противника та взяв у полон двох військових терористичних військ. Поблизу селища Ізваріне Луганської області у липні того ж року, разом із своїми побратимами витягнув із підбитого танка трьох військовослужбовців. У січні 2015 року обороняв Донецький аеропорт поблизу злітної смуги летовища.

Під час виконання бойового завдання на спостережному посту поблизу Авдіївки у липні 2016 року в ході успішно проведених операцій групами снайперів під керівництвом капітана було знищено живу силу розрахунків кулеметів та гранатометів та одного снайпера. Загалом 12 підтверджених цілей. Наприкінці цього ж місяця отримав поранення в наслідок обстрілу позицій артилерією терористів. Не зважаючи на це продовжував керувати підрозділом, що дозволило утримати позиції, незважаючи на численні атаки терористів та обстріли території ворожою артилерією.

Президент присвоїв звання Героя України Валерію Чибінєєву фото © www.president.gov.ua

Roman Sinicyn (facebook.com):
Знайомтесь.
Та Ви уже знайомі, мабуть. Валера.
Я писав про нього пару тижнів тому.
https://www.facebook.com/romabra/posts/10201804827800522
Валера вчора приїхав з Авдіївки. Йому сказали, що треба постояти на параді. Валера був трохи злий, бо на Промці б'ються його снайпера і їхати звідти він не дуже хотів. Валера трохи поранений (двічі) за останні пару
місяців. Але з Промки їхати відмовлявся. На Парад таки поїхав.

Про те, що дають Героя - Валера дізнався в строю, коли зачитали прізвище. За п'ять секунд до того як отримав Золоту Зірку Героя з рук Президента...
Будь як Валера.