«Козак ІІ»: всі випробування пройдені - далі служба

Козак ІІ: випробування пройдені

Прийняття на озброєння нового вітчизняного зразка техніки – в нинішніх військових реаліях подія значна та вкрай актуальна. А для підприємства така віха – як знак якості, визнання з боку держави правильності конструкторських і промислових зусиль всього колективу.

Саме так розцінюють на київському ПрАТ «НВО «Практика» наказ Міністра внутрішніх справ України від 27.07 2016 року № 718 про прийняття на озброєння Національної гвардії за підсумками державних випробувань, їх розробки - бронеавтомобіля «Козак ІІ», який отримав найменування: спеціалізований броньований автомобіль «Козак-001».

Глава ради директорів Олег Висоцький в ході розмови з редактором журналу Defense Express «Експорт зброї і оборонний комплекс України» Сергієм Згурцем поділився інформацією як створювався автомобіль, а також про нові проекти компанії.

— У нас на підприємстві дійсно велике свято. 27-го липня цього року міністром МВС був підписаний наказ про постановку на озброєння Національної гвардії нашого автомобіля «Козак».

Наскільки я розумію, за двадцять п'ять років незалежності вперше саме броньований автомобіль пройшов весь комплекс державних випробувань і є наказ про прийняття зразка на озброєння. Тут, до речі, важливо розуміння ключової різниці між відомчими (за термінологією – «визначальні відомчі випробування») і державними випробуваннями.

На відомчих випробуваннях ви лише підтверджуєте заявлені характеристики зразка техніки. А на державних випробуваннях представлений зразок перевіряється за затвердженими методиками на повну відповідність тим вимогам, які спочатку визначив замовник. В даному випадку – Нацгварія.

«Козак ІІ»: випробування пройдені фото: defence-ua.com

— Скільки часу зайняв весь процес випробувань? З огляду на потребу силовиків в машинах такого класу, ймовірно, все йшло досить швидко?

— Для нас це було не швидко. Держвипробування почалися в січні 2016 р. Але цьому передував тривалий підготовчий період роботи, перш за все, з документами, з кресленнями, з технологічною документацією. Це така ж серйозна і значна частина роботи, як розробка і виготовлення дослідного, а потім вже і серійних зразків. На всіх етапах нашу діяльність супроводжувала і контролювала військова прийомка.

До держвипробувань ми «пережили» заводські випробування. Потім – відомчі випробування у наших силовиків. На полігонах Державного науково-випробувального центру Збройних сил у Чернігові, у прикордонників, в Національній гвардії. У підсумку, після проходження всього цього ланцюжка і року роботи наших машин в АТО, ми вийшли на державні випробування. Вони почалися 17-го січня і їх результатом став наказ міністра МВС Арсена Авакова від 27 липня.

Під час цих державних випробувань перевірялися десятки параметрів броньованої машини «Козак» за 28 методикам. В тому числі, такі вкрай важливі для бронемашин випробування як оцінка балістичної і протимінної стійкості, оцінка електромагнітної сумісності при роботі радіоелектронних приладів і багато, багато інших.

Читати також: «Козак-2» пройшов випробування на протимінну стійкість (відео)

Хочу зазначити, що, наприклад, вперше в Україні випробування на протимінну стійкість наша машина пройшла в реальних умовах, шляхом підриву. Так що для нас фактично майже два роки шляху до постановки «Козака» на озброєння Національної гвардії – це довга історія. Але це та історія, якою колектив підприємства може пишатися.

Бронеавтомобіль «Козак-2» фото © Сергій Згурець (facebook.com/szgurets)

- Спочатку, якщо я не помиляюся, один із зразків «Козака» ви демонстрували керівництву МВС мало не в перший рік бойових на сході України.

— Прототип броньованого автомобіля ми представили міністру МВС Авакову в уже далекому – з огляду на динаміку змін – листопаді 2014 р. Він особисто дуже скрупульозно і ретельно оглянув автомобіль, висловив досить багато зауважень, і тільки після декількох місяців ми змогли виготовити перший зразок «Козака» майже в тому вигляді, в якому він є зараз. Це був перший, скажімо так, правильний «Козак». Цей автомобіль був відправлений на полігон Нацгвардії, де він проходив дуже жорсткі випробування. Причому, у мене таке враження, що вони його навіть перевертали. Думаю, не дарма - так як стійкість корпусу до механічних пошкоджень дуже важливий для автомобіля параметр.

Після того, як ця перша машина пройшла їх внутрішні випробування вони нам замовили п'ять автомобілів. Ці п'ять автомобілів пішли в зону АТО, виконуючи, в тому числі і бойові завдання. Тільки після цього, десь через півроку, у нас було перше замовлення від Нацгвардії на пристойний обсяг, на десять автомобілів. Потім ще було дозамовлення на сім машин. Можу сказати, що на підготовку необхідної документації – в результаті це 4000 аркушів – пішов майже рік. У ній були враховані результати проміжних випробувань, досвід експлуатації в АТО, зауваження і побажання військових. І тільки потім ми вийшли на державні випробування в МВС.

— А що саме просило виправити або доопрацювати керівництво МВС у «Козака»?

— Скажу, що Арсен Аваков вкрай скрупульозно поставився до того, як саме будуть відчувати себе в машині бійці. Для перевірки він посадив в автомобіль 13 бійців у повному екіпіруванні зі зброєю, в касках – щоб переконатися, наскільки пропонована техніка відповідає завданням. У підсумку після його зауважень ми внесли ряд серйозних змін в машину. Наприклад, замість однієї, задніх дверей стало дві, для того, щоб прискорити і спростити посадку-висадку десанту; для стрілка зробили регульовану по висоті підставку – так як стрілки можуть бути різного зросту; збільшили внутрішню висоту автомобіля додатково на 130 міліметрів, так як бійцям в касках було незручно. Також було визначено, що замість 13-и чоловік машина буде перевозити 10. Ще ряд змін було внесено вже на основі досвіду експлуатації машин в зоні АТО.

Бронеавтомобіль «Козак-2» Передача техніки Національній гвардії 22.04.2015, фото: ngu.gov.ua

— З огляду на це Аваков, напевно, цілком може претендувати на роль одного з конструкторів «Козака» в нинішньому вигляді цієї бронемашини?

— Ні, ні в якому випадку. Сказати таке – відразу корупцію «наклеють». Якщо ж без жартів, то насправді з Аваковим, на превеликий мій жаль, я давно не маю можливості побачитися. За останній рік випадково бачилися один раз на полігоні.

— А що стосується конкуренції на вітчизняному ринку серед виробників, наскільки вона відчутна для вашої компанії?

- Дійсно, зараз багато хто кинувся в виробництво військової техніки, тільки питання: «Навіщо вони це роблять?» Наприклад, ми двадцять років робимо броньовики та іншої спецтранспорт, і з усією відповідальністю розуміємо, як складно зробити хорошу машину. Повторюся, у нас майже два роки безперервної роботи було віддано лише на бронеавтомобіль «Козак». А люди, які ще рік тому займалися зовсім іншим бізнесом, переконані, що у них вийти все і відразу. Якщо вони хочуть називатися конкурентами, нехай пройдуть наш шлях.

Підприємство «Практика» на ринку – двадцять років. Ми працювали і працювали в трьох напрямках – банківському, пожежному і виробництві спецтранспорту. Скрізь ми були абсолютними лідерами. А решта – критикували і намагалися вставляти палиці в колеса. Правда, слова залишилися словами, всі пісочні замки недоброзичливців зруйнувалися. А ми існуємо і робимо свою справу. Тому один з негласних гасел нашого підприємства: «собаки гавкають – караван йде».

— Тим не менше, будь-якому каравану доводитися долати перешкоди. Є той же «Дозор». Mack Defense - підрозділ Renault Trucks Defense – просуває в ту ж гвардію спеціалізований тактичний автомобіль Shepra Light Scout.

— Український «Дозор», наскільки я знаю, закінчив весь цикл державних випробувань. Тобто виробники цієї машини пройшли те саме, що і ми. Зробили всю необхідну документацію, пройшли жорсткий контроль військової прийомки, всі необхідні випробування. Але у мене на підприємстві - близько трьохсот осіб, а «Дозор» робиться «Укроборонпромом», де більше сотні оборонних підприємств. Тому тут ми в різних вагових категоріях.

Shepra Light Scout фото © ngu.gov.ua

Фірма «Рено» – серйозний конкурент. «Шерпа лайт» пройшла відомчі «визначальні випробування» в МВС і в Міноборони. Але вона не в нашому сегменті, вона маленька, на 4 людини – з легкою бронею, і до 10 тонн. Це не наш технологічний сегмент. Але у «Рено» є інші прекрасні машини, яких ми – скажімо це з посмішкою, - чекаємо на ринку України. Тому що у них така ціна, що нам вигідно мати таких конкурентів з такою високою ціною.

Читати також: Shepra Light Scout – випробування Нацгвардією

— А що стосується ціни на «Козак? Ваші внутрішні конкуренти в країні говорять, що вона також не маленька.

— Відповім так. З військовою прийомкою ціни не можна намалювати. У документах, які ми готуємо на військову прийомку, все чітко регламентовано. У кресленнях написано, як і що ми робимо, описана вся комплектація, написані технічні карти, як це робиться. Все прозоро і все видно – скільки було витрачено робочого часу, які матеріали, які комплектуючі, по якій вхідній ціні. Крім того, є чіткі норми на рентабельність, тому ціна автомобіля проходить контроль, по-перше, військової прийомки, потім фінансової інспекції, – до речі, вони нас уже три рази перевіряли, – документи йдуть в Міністерство економічного розвитку і торгівлі. Це одна сторона медалі.

Тепер інша – не менш важлива. Ціна виробленого в Україні автомобіля включає витрати на придбання шасі і витрати на роботи та інші комплектуючі. Вибір шасі, які підходять для військових цілей і оптимально враховують наші реалії, при всьому уявному достатку – досить обмежений. Ми для своїх машин вибрали шасі «Івеко». Так, воно не дешеве. Але ми уважно вивчали це питання і розуміємо, що наш вибір абсолютно правильний. «Івеко» комплектується двигуном, який за своєю популярністю займає друге місце в світі з продажу, коробка передач – абсолютного лідер від німецького виробника. Також у цієї машини, крім шикарного економічного потужного двигуна, є важлива для наших військових перевага. Його життєвий цикл – це 950 тисяч кілометрів. Я вже не кажу про підвищену прохідність цього шасі, хоча є досить показові приклади.

Так, вантажівка «Івеко», шасі якого ми беремо як базове, визнана кращою вантажівкою Європи в 2016 р. На недавньому авторалі «Дакар-Париж» команди «Івеко» зайняли 1-е, 3-е, 5-е місця. 4-е місце в ралі зайняв «МАN», але «МАN» за нашими мірками дуже дорогий. 8-е місце у «Татри». Хороша машина за ціною, але по Україні абсолютно немає для неї сервісу. Ми могли б взяти відмінне шасі «КАМАЗа», до речі, ця машина зайняла 2-е місце на ралі. Але це російське шасі і тут далі нічого пояснювати. Є ще машина МАЗ – у неї і двигун російський, і коробка російська. Крім того, вона в пробігу «Дакар-Париж» зайняла почесне 25-е місце.

Але правильність нашого вибору, зробленого кілька років тому на користь шасі «Івеко», підкріплена не тільки міжнародним рейтингами, а нашої практикою в АТО. Машини «Козак» на базі «Івеко», які працюють в зоні АТО, показали дуже і дуже хороші результати. Наша служба сервісу, яка контролює кожну машину в АТО, – а там їх вже близько 50, – підсумувала у звітах, що за рік в АТО по шасі автомобіля зауважень і заперечень немає.

— Що буде після «Козака», який вже прийнятий на озброєння Національною гвардією?

— Зараз проходять заводські випробування абсолютно нової машини. Вона називається «Козак-5». У цій машині втілено багато нових і цікавих технічних новинок. Поки ж ви будете одним з перших, хто побачить цю машину. Днями вона вже була продемонстрована командуванню Високомобільних десантних військ ЗС України. Після чого було сказано: давайте її скоріше до нас на полігон, а потім - і на озброєння ...

Бронеавтомобіль «Козак-2» фото © defence-ua.com

Замість післямови

  1. Як значиться в наказі міністра МВС України № 718 від 27.07 2016 р. спеціалізований броньований автомобіль «Козак-001» призначений для транспортування особового складу підрозділів Національної Гвардії України та їх вогневої підтримки в бою, а також для виконання завдань, покладених на підрозділи в ході проведення антитерористичних операцій, протидії груповим порушенням громадського порядку, проведення спеціальних операцій для ліквідації масових заворушень, пошуку і затримання озброєних правопорушників.

    На «Козака» встановлено: камера відеоспостереження; зовнішня відеокамера з ІЧ-підсвічуванням; камера паркувальна заднього виду; система навігації; поворотний прожектор; система обігріву лобових і бічних стекол; тахограф; сигнальна гучномовна установка; лебідка з електроприводом. Спеціалізований бронеавтомобіль також оснащений системами фільтровентиляції, додатковою системою підігріву салону; системою пожежогасіння силової установки; системою пожежогасіння відсіку десанту; системою кондиціонування відсіку десанту та ін.

  2. На фотографіях «Козака-001» і «Козака-5» (не виключаю, що згодом у нової машини буде інше позначення), які були зроблені на заводських площах підприємства «Практика», видно відмінності в розмірах цих машин. Якщо для «Козак-001» допустима повна маса – 15 т, то для «Козак-5» - 10 т.

    Відповідно, габаритні розміри (д / ш / в – по корпусу / башенці) наступні:
    «Козак-001»: 7160/2500/2700/3200 мм.
    «Козак-5»: 6100/2300/2250 мм.

  3. Керівництвом Міноборони і НВО «Практика» підписано низку Спільних рішень по створенню ряду нових зразків, а також по розробці машин певного функціонального призначення (на базі нових і штатних платформ). Спеціалізований бронеавтомобіль «Козак-5» – лише один з тих нових зразків техніки, які будуть представлені на загальний огляд на вітчизняній спеціалізованій виставці «Зброя та безпека 2016» в Києві. Після чого, як впевнено говорить керівництво «Практики», почнеться черговий етап випробувань цієї машини з такою ж ретельністю і увагою до деталей, як це проходило з «Козаком-001».

Бронеавтомобіль «Козак-2»

Бронеавтомобіль «Козак-2» фото © defence-ua.com




Використані джерела:
Defense Express