Командувач ВМС: коротко про перспективи

ВМС України

Пропонуємо до уваги частину інтерв'ю Ольги Решетилової з командувачем ВМС ЗС України віце-адміралом Ігорем Воронченком щодо перспектив Військово-Морьских Сил.

— Яку частину майна українського флоту росіяни повернули після анексії Криму? І що з рештою майном зараз?

— Я знаю, що наші кораблі стоять в окремій бухті, де написано "техніка іноземної держави". За берегової компоненті повернули один батальйон БТРів, один танковий батальйон і автомобільну техніку, яка їм була не потрібна. Все хороше вони залишили собі. Це два комплекти БТР-80, два батальйони БМП і всю артилерію.

Артилерія і броня швидше за все використовуються в Донбасі. У травні 2014 роки я бачив у сепаратистів автомат, який значився в першому батальйоні морської піхоти. Це легко перевіряється, є номерний облік. У 2014 році росіяни спеціально почали заводити на Донбас танки Т-64БМ, які стоять тільки на озброєнні української армії (в російській - Т-72, ​​Т-90 різних модифікацій). Нібито "ополченці" захопили їх в української армії. Так, не приховую, були поодинокі захоплення під час боїв. Але перші зайшли Т-64 проходили через російський Донецьк, що знаходиться навпроти Ізварине. Я це знаю, бо у мене була величезна мережа інформаторів і мені доповідали про проходження кожної одиниці техніки. Звідки були ці танки? З бази зберігання на Алтаї. Є навіть знімки навантаження Т-64 на «Руслани». Я взагалі навіть не уявляю, в яку копійку Росії обходиться утримання цієї чмоти в Донецькій і Луганській областях, вже не кажучи про вартість присутності професійної російської армії.

— Так вийшло, що ВМС ви очолили на хвилі народної довіри. Волонтерський співтовариство вимагало зсуву попереднього командувача Гайдука і підтримало вашу кандидатуру.

— Оцінку попереднього командуванню я давати не можу. Це буде некоректно. Так, були діри. Але потенціал ВМС залишився. А то, що були неправильні погляди на розвиток флоту ... Зараз, наскільки я знаю, старий колектив погоджується з новими вимогами. Коли я тільки прийшов, був опір. Але поки я командую, я нікому не дозволю даремно витрачати ресурсний потенціал, який нам дає держава.

Я зустрічався з волонтерами. Були різношерсті питання. Дуже гостро на сьогоднішній день стоїть проблема соціального характеру, особливо що стосується забезпечення житлом, дислокації частин, що вийшли з Криму. Стукаємо в усі двері з приводу підвищення потенціалу корабельного складу.

Якщо Україну відрізати від моря, країна втратить статус транзитної. І тоді можна буде направо-наліво шматувати і центр, і захід України. Всі ці питання мені задавали наші партнери з США, з Великобританії: а ви рахували, скільки ви втратите, якщо будуть порушені морські комунікації? Морські комунікації потрібно охороняти. Не можна дозволити агресору господарювати в Чорному морі.

Ми розглядаємо залучення всіх можливих засобів, які тільки можна виготовити на власних виробничих потужностях. І, чесно кажучи, якщо військові розуміють необхідність, то від цивільних керівників іноді буває такий опір ... Зараз воєнний час. У нас йде війна. Кожне зволікання, затягування в ремонті озброєння, кожна неправильно витрачена гривня - це злочин. Наприклад, десантний катер «Сватове» ремонтується вже протягом року. Гроші виплачені. Я приїхав - робота кипить, зварювальні апарати виблискують. Як тільки я поїхав, все згорнули. Я директору сказав: "Наступного разу приїду з батальйоном морської піхоти і вижену тебе з заводу".

Сватове Сватове Ремонт десантного катера «Сватове» (U763) 1979 р. вип. на ДП «Суднобудівний завод імені 61 комунара», фото 26.08.2015 © nikvesti.com

Так, мене поставили на цю посаду з надією, що я розіб'ю всіх в пух і прах. І я буду бити по саботажних місцях.

— Однією з причин невдоволення вашим попередником був саботаж реформи ВМС, запропонованої експертами НАТО. Восени 2015 року в Брюсселі командування ВМС представило зовсім не той документ, який був розроблений і погоджений напередодні з натовцями. Це викликало, м'яко кажучи, нерозуміння з боку західних партнерів України. Чи вдалося вирішити цю конфліктну ситуацію? І що відбувається зараз з реформою ВМС?

— Реформа вже йде. У травні-червні у мене та інших офіцерів командування відбулося дві зустрічі з експертами НАТО. Ми прийшли до єдиного розуміння за всіма моментами. Це поділ функцій підготовки військ і управління, передача повноважень нижчестоящим командуванням і так далі.

— Але проект реформи стосувався не тільки командної структури.

— Що стосується корабельного складу. Вже зараз готується постанова Кабінету міністрів щодо списання всього непотрібного мотлоху, який висить на балансі ВМС. У нас дуже багато кораблів і суден, які просто стоять і витягають на себе ресурси. Також є політичне рішення про демілітаризацію недобудованого крейсера «Україна», який піде на запчастини іншим судам. На жаль, вчасно цей крейсер не продали, а тепер він стоїть і тільки тягне гроші.

крейсер

Основою бойового потенціалу повинен стати ракетний катер типу «Лань», який буде фактором стримування агресора в Чорному морі.
Читати також: Багатоцільовий швидкохідний катер «Лань»

— Де буде будуватися «Лань»?

— На «Ленінській кузні». Якщо дозволятимуть потужності, то ще й завод ім. 61 комунара. Всі нападки зараз на «Ленінську кузню».

HQ-272 Проект «Лань» став основою в'єтнамського артилерійського катера проекту ТТ400ТР (головний катер - побудований у В'єтнамі HQ-272, інші катери серії - HQ-273, HQ-274, HQ-275).

- Логічно. Це актив президента.

- Добре. Так нехай скажуть, хто зараз може побудувати корабель, крім «Ленінської кузні».

— Чорноморський суднобудівний ...

— Потужності є, але позиція керівництва незрозуміла. «61 комунара» ледве-ледве відремонтував «Прилуки». Якщо ми заберемо професіоналів з Чорноморського суднобудівного заводу, поміняємо керівництво на «61 комунара», реконструюємо завод, тоді там можна буде будувати.

— А що з проектом «Корвет»?

— Корвет на 20% готовий. 7 секцій і надбудова вже є. Артустановки готові, турбіна лежить в Миколаєві, дизеля для енергосистеми готові в США. Дуже вдалий проект. За функціоналом він практично не поступається натовським кораблям такого класу. Вартість завершення проекту - близько 5 мільярдів гривень.

Корвет

— Згідно зі стратегією розвитку ВМС, запропонованої експертами НАТО, командувач ВМС повинен бути політичною фігурою і перебувати в Києві.

— Так.

— А ви досі в Одесі.

— Взагалі це питання піднімалося, ще коли прописувалась програма розвитку ЗСУ на 2006-2011 роки. Штаби командувань повинні були залишитися на місцях, а командувачі мали перебувати в Києві біля міністра оборони і начальника Генерального штабу - там, де вирішуються питання розвитку Збройних Сил.