Білоруські прикордонники будують стіну на кордоні

Білоруські прикордонники будують стіну на кордоні

У зоні відповідальності Пінського прикордонного загону, а це ділянка протяжністю близько 300 кілометрів, роботи одночасно йдуть на території всіх адміністративних районів.

Про це повідомляє білоруська газета «Вечерний Брест».

Спорудженням основних інженерних споруд займаються самі прикордонники, в їх розпорядженні є вантажні автомобілі, екскаватори, бульдозери, тощо. Військовим сприяють громадські організації.

кордон

Повним ходом йдуть демаркаційні роботи, в зоні прямої видимості людини встановлюються інформаційні покажчики (стовпи). Якщо раніше порушник після його затримання міг сказати, що просто заблукав, і умисне порушення кордону в його плани не входило, то сьогодні в якому б місці він не вийшов до облаштованому відрізку кордону, зліва і справа його погляду з'являться прикордонні стовпи, пофарбовані в кольори державних прапорів України та Білорусі.

У декількох кілометрах від кордону зводиться комплекс інженерних споруд. Це контрольно-слідова смуга шириною 25 метрів і паркан з сітки зварної з встановленими на ньому відеокамерами і сигналізаційним обладнанням.

кордон

Обсяг робіт, який виконують військовослужбовці Пінського прикордонного загону, а мова в цілому йде про сотні кілометрів, вражає. Найчастіше на шляху у військових важкопрохідне болото і густий ліс. Доводиться бути і меліораторами, і лісозаготівельниками, і дорожниками. Вирубати ліс і вивезти деревину, викорчувати і захоронити пні, відвезти воду, в низькі місця завезти грунт, встановити паркан і т.д.

На питання чи пов'язано настільки затратне облаштування кордону з бажанням України вступити до НАТО і Євросоюзу, прикордонники відповідають, що роботи планові та узгоджені на міждержавному рівні. Аналогічні споруди в перспективі з'являться і на українській стороні.

Зайняті будівництвом інженерних споруд офіцери, прапорщики, солдати строкової служби, та служби за контрактом, з весни до осені живуть у наметових містечках. Тут для них створені необхідні умови побуту і відпочинку.

кордон кордон
— Кордон зміцнюється зовсім не для того, щоб відгородитися від сусідів. Перш за все, стоїть завдання забезпечити безпеку наших громадян, – каже помічник командира Пінського прикордонного загону по роботі зі ЗМІ Михайло Бут-Гусаім. – Слід зазначити, що в останні роки число порушень держкордону знижується, все менше проблем прикордонникам доставляють контрабандисти. Ситуація змінилася, в тому числі завдяки цивільному населенню, яке проживає на прикордонній території. Вони прекрасно усвідомлюють, що їх особиста безпека, а також рідних і близьких залежить і від обстановки на кордоні. І надають нам усіляку допомогу.