Стратегічні радники від США та Великобританії допоможуть реформувати оборонне відомство

генерал Джон Абізаїд

На прохання Міністерства оборони України, Велика Британія та Сполучені Штати Америки направляють радників високого рівня для допомоги в сфері реформування вітчизняного оборонного відомства.

Про позитивне рішення щодо призначення радників, Міністру оборони України Степану Полтораку, повідомили його колеги Ештон Картер та Майкл Феллон під час двосторонніх зустрічей сьогодні, 8 вересня, у Лондоні.

Вже найближчим часом до України від Уряду США буде направлено радника стратегічного рівня 4-х зіркового генерала Джона Абізаїда (John Philip Abizaid).

Генерал Абізаїд проходив службу у 82-й повітряно-десантній дивізії (82nd Airborne Division), очолював Військову академію США у Вест-Пойнті, 1-у піхотну дивізію (1st Infantry Division, the "Big Red One"). Брав участь в Операції зі звільнення Іраку (Operation Iraqi Freedom). З 2003 року по 2007 рік обіймав посаду командувача Центрального командування Збройних сил США.

генерал Джон Абізейд Генерал Джон Абізаїд (John Philip Abizaid)

Радник від Великобританії — генерал Нік Паркер (Sir Nicholas Ralph "Nick" Parker), проходив службу у Північній Ірландії, Сьєрра-Леоне, Іраку та Афганістані, колишній командувач сухопутних військ Збройних сил Великої Британії.

Нік Паркер Генерал Нік Паркер (Sir Nicholas Ralph "Nick" Parker)

Діяльність цих стратегічних радників в Україні сприятиме нарощенню темпів та масштабів оборонної реформи, повідомляють у Міністерстві оборони України.

Раніше, прес-служба Міноборони повідомила про підписання, сьогодні, Міністром оборони України Степаном Полтораком та Секретарем з питань оборони США Ештоном Картером «Концепції розвитку партнерства між Міністерством оборони України та Міністерством оборони Сполучених Штатів Америки на п’ятирічний період».

У рамках «Концепції розвитку партнерства» співробітництво передбачає чотири головні напрями зусиль. Зокрема йдеться про зміцнення обороноздатності України, реалізацію оборонної реформи з метою створення сучасних Збройних Сил.

— Це вперше в історії ми підписали документ про співробітництво на такий тривалий період, — зазначив Міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак. — Цей документ спрямований на підтримку оборонної реформи України та дасть змогу реалізовувати програми двостороннього співробітництва, передачі військової техніки, матеріально-технічних засобів, надання послуг та підготовки особового складу.

Під час зустрічі Ештон Картер зазначив, що позиція США щодо агресії проти України залишається непохитною, анексію Криму ніколи не буде визнано, а гідбридна війна на Донбасі проти України закінчиться принизливою поразкою для Росії.

У ході зустрічі Міністра оборони України з Державним секретарем з питань оборони Великої Британії Майклом Феллоном, основний акцент сторони спрямували на обговорення напрямів подальшої співпраці в оборонній сфері між Британією та Україною.

Степан Полторак висловив вдячність за чітку та незмінну позицію Великобританії, всебічну підтримку України в протидії російській агресії. Зокрема, за роботу інструкторів, які підготували більше 2500 військовослужбовців Збройних Сил України за різними напрямками та підтримку процесу реформування й активну роботу британських інструкторів у цьому процесі.

— Обсяги тренувально-дорадчої допомоги Великобританії передбачається збільшити в рази. Наступного року буде підготовлено 5000 військовослужбовців України за стандартами НАТО — це є нова мета тренувальної місії Великобританії в Україні, — зазначив пан Майкл Феллон.


Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Міністерства оборони України