Річниця литовсько-польсько-української бригади

ЛИТПОЛУКРБРИГ

Сьогодні, 19 вересня, у Любліні військовослужбовці й цивільні працівники урочисто відзначили першу річницю створення командування Литовсько-Польсько-Української бригади.

Офіцери багатонаціональної військової частини та особовий склад визначених приданих підрозділів під командуванням командира бригадного генерала Адама Йокса, його заступника полковника Володимира Юданова та начальника штабу підполковника Елігіуса Сенуліса провели військовий парад.

Під час церемонії бригадний генерал Адам Йокс підкреслив, що для нього було великою честю командуванти такою унікальною військовою частиною. За його словами, Литва, Польща та Україна мають тривалий позитивний досвід співпраці і захисту народів разом, пліч-о-пліч, в минулому.

— Ми вивчили важливий урок, що наша сила лежить в нашій єдності. Становлення Литовсько-Польсько-Української бригади є частиною безперервного процесу послідовного і довгострокового військового співробітництва між Польщею, Україною і Литвою. Ми поділяємо спільну мету - безпеку та оборону наших держав, Східної Європи й в усьому світі.

ЛИТПОЛУКРБРИГ Фото: Міноборони України

Заступник командира полковник Володимир Юданов підкреслив, що після року важкої роботи, ЛИТПОЛУКРБРИГ закінчила становлення і тепер бригада знаходиться на шляху до досягнення повної оперативної готовності.

— Литовсько-Польсько-Українська бригада є однією з найбільших і досить складних проектів у Східній Європі, вона демонструє глибоке військове співробітництво між сусідніми народами. Бригада складається з командування, трьох маневрених батальйонів і підрозділів підтримки. Штаб сформований з польських, литовських та українських військовослужбовців. Офіцери, контрактники і цивільні працівники виконують свої обов’язки з гордістю, гідно представляють країни, — наголосив полковник Володимир Юданов.

ЛИТПОЛУКРБРИГ Фото: Міноборони України

— За рік, що минув, ми розробили операційні процедури, інструкції, а також директиву. Ми удосконалили свої навички в багатьох напрямках і зосереджуємося на готовності до виконання визначених завдань, — зазначив підполковник Елігіус Сенуліс.

Під час церемонії військовослужбовці ЛИТПОЛУКРБРИГ були нагороджені відомчими відзнаками Збройних сил Республіки Польща, відзначені грамотами, подяками та нагородними монетами.

У 2015 році Литовсько-Польсько-Українська бригада досягла початкової бойової готовності, штаб був укомплектований більш ніж на 90%. Тому саме 2015-й рік вважається роком створення ЛИТПОЛУКРБРИГ. А 19 вересня встановлено днем бригади, оскільки саме в цей день 2014 року було підписано Угоду між урядами країн-учасниць Литовсько-Польсько-Української бригади стосовно створення спільної військової частини.



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Міністерства оборони України