«Північний сокіл 2017»: українські та данські військові планують спільну операцію

Північний сокіл

Сьогодні розпочався дводенний робочий візит до Вінниці делегації Збройних сил Королівства Данія, яку очолив представник Командування ВПС підполковник Якоб Анкер БОС.

На зустрічі обговорять планування спільної українсько-данської операції «Північний сокіл 2017», зокрема участі літака і особового складу Повітряних Сил ЗС України, а також можливості проведення спільного навчання (тренування) авіаційних підрозділів.

Також обговорюватимуть проект технічної угоди.

Північний сокіл

Довідка. Вісім років поспіль, починаючи з 2009 року, екіпажі Мелітопольської 25-ї бригади транспортної авіації демонструють високий професіоналізм при здійсненні польотів, у важких полярних кліматичних умовах, на данську полярну станцію «Норд».

На острові Гренландія українські військові льотчики виконують завдання при температурі повітря до −50 градусів та швидкості вітру до 15-20 метрів на секунду, а також за відсутності наземних радіотехнічних засобів навігації та запасних аеродромів.

Український військово-транспортний літак Іл-76МД за своїми льотно-технічними характеристиками дозволяє здійснювати завантаження та розвантаження великогабаритних вантажів за допомогою кранового обладнання літака та здійснювати зліт та посадку на укорочені смуги, мінімально обладнані навігаційними засобами.

Для порівняння транспортні літаки С-130 «Геркулес» та С-17 «Глобмастер», що можуть здійснювати польоти на Станцію Норд, мають певні обмеження, а саме: «Геркулес» має значно менші можливості щодо транспортування габаритних вантажів, а «Глобмастер» не має кранового обладнання, що унеможливлює перевезення великогабаритних цистерн визначених завданнями операцій «Козаки на кризі — 2009», «Північний Сокіл — 2010 — 2016».



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Міністерства оборони України