У Збройних Силах тривають збори з резервістами

збори з резервістами 79 одшбр, фото: Міністерство оборони України

Планом підготовки Збройних Сил України визначено проведення у 2016 році масштабних навчальних зборів з резервістами оперативного резерву першої черги з доукомплектуванням бригад до повного штату.
Читати також: Понад 8000 резервістів першої черги (ОР-І) залучать до бригадних навчань у вересні

Військовослужбовці – резервісти, які свого часу виконували завдання в АТО та були демобілізовані, прибули на збори та відновлюють навички в складі своїх штатних підрозділів.

Під час організації підготовки резервістів враховано проблемні питання, які виникали в ході попередніх зборів. Розміщення резервістів організовано на полігонах бригад по підрозділах сумісно з військовослужбовцями за контрактом, з дотриманням всіх необхідних умов.

збори з резервістами збори з резервістами фото: Міністерство оборони України

Призначення резервістів здійснюється на вакантні посади, переважно в тих підрозділах, де вони проходили службу. Зазначений особовий склад залучається лише до заходів бойової підготовки. Його заборонено залучати до несення служби в нарядах, господарчих робіт тощо.

До кожної з бригад, які залучаються до зборів, призвано понад тисячу осіб.

Резервісти, які прибули на навчальні збори проходять інтенсивне бойове навчання. Зокрема, резервісти в складі підрозділів військових частин відпрацьовують основи тактичної підготовки — дії в наступі та в обороні, ведення штурмових дій, зайняття та утримування позицій, організований відхід підрозділу, зайняття та покидання бойових машин тощо.

збори з резервістами збори з резервістами збори з резервістами 79 одшбр, фото: Міністерство оборони України

Із військовослужбовцями проводяться заняття з роботи на радіостанціях, з інженерної підготовки — обладнання та маскування позицій з урахуванням використання мінно-вибухових та інженерних загороджень, з мінної безпеки, заняття з топографічної та навігаційної підготовки, а також основ військово-медичних знань та надання першої медичної допомоги.

Вогнева підготовка включає в себе проведення практичних навчальних стрільб з різних видів стрілецької зброї та озброєння бойових машин як вдень, так і вночі.

Найближчим часом у десантно-штурмових бригадах бригадах Високомобільних десантних військ сплановано десантування резервістів.

збори з резервістами збори з резервістами 80 одшбр, фото: Міністерство оборони України

Начальник Генерального штабу — Головнокомандувач ЗСУ генерал армії України Віктор Муженко здійснив робочу поїздку на Рівненський та Яворівський полігони, де проходять збори з резервістами та відзначив їх високу мотивацію резервістів, готовність зі зброєю в руках захищати Україну.

В свою чергу військовослужбовці поділились враженнями щодо покращення організації та проведення навчань. Також, під час спілкування з начальником Генерального штабу, резервісти визнали основним мотиваційним чинником, який є визначальним при прийнятті ними рішення щодо укладання контракту — можливість забезпечення службовим житлом.

збори з резервістами фото: Міністерство оборони України

Для організації допомоги у проведенні зборів у всіх бригадах працюють робочі групи Генерального штабу Збройних Сил України, які здійснюють оперативне реагування на проблемні питання, надають методичну допомогу.

Міністерство оборони зазначає, що забезпечення особового складу резерву частини, який прибув на заходи здійснено за всіма належними нормами.

збори з резервістами 80 одшбр, фото: Міністерство оборони України

За результатами зборів будуть опрацьовані пропозиції щодо внесення змін до законодавства України стосовно покращення умов проходження служби в резерві, спрощення порядку укладання контрактів.

збори з резервістами 79 одшбр, фото: Міністерство оборони України

Міноборони також інформує, що всім резервістам, які залучені на збори, гарантується:

  • збереження робочого місця;
  • державне страхування;
  • безкоштовне медичне забезпечення;

компенсація:

  • середньомісячної заробітної плати за час зборів;
  • проїзду до військової частини та в зворотному напрямку;

виплати, в залежності від військового звання:

  • одноразове грошове заохочення за підсумками року від 1600 до 3100 грн.;
  • грошова виплата за 30 діб підготовки від 2175 до 2900 грн.;
  • добові за кожен день перебування у військовій частині: від 6 до 15 грн.;
  • одна мінімальна заробітна плата на місяць тим, які на день призову на збори не працюють та офіційно зареєстровані у центрі зайнятості населення;

у підсумку за 10 днів зборів резервіст отримає:

  • 700 - 800 грн. (в залежності від звання);
  • середньомісячну заробітну плату за час перебування у військовій частині;
  • особи, що не працюють одну мінімальну заробітну плату на місяць (за 10 діб - 480 грн.);
  • за підсумками року, тим хто виконав програму зборів: 1600 - 2800 грн.;


Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Міністерства оборони України www.mil.gov.ua