Про морський тральщик «Черкаси» збираються зняти художній фільм

U-311 Черкаси

Проект повнометражної художньої стрічки «Черкаси» став переможцем 9-го конкурсного відбору кінопроектів Держкіно.

Режисер фільму «Черкаси» – Тимура Ященко, він же разом із Робертом Квільманом написали сценарій стрічки. У центрі історії - героїзм команди тральщика U311 «Черкаси» на початку окупаційних дій Росії в Криму у лютому-березні 2014 року.

За результатами пітчингів, Експертна комісія з питань кінематографії 20 вересня цього року затвердила узагальнений рейтинговий перелік кінопроектів, що претендують на включення до Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів на 2016/2017 роки.

На підставі вказаного переліку експерти рекомендували Державному агентству України з питань кіно здійснити формування Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів на 2016/2017 роки, включивши до неї кінопроекти, які отримали середню оцінку не менше 35 балів включно – це 48 кінопроектів.

Серед них, проект «Черкаси», переможець (середній бал 41,22) у секції «Ігрові тематичні (про героїзм воїнів, які брали участь у захисті України в роки Другої світової війни та під час проведення антитерористичної операції)»

Нагадаємо, екіпаж морського тральщика «Черкаси» (корабель протимінної оборони морської зони Військово-Морських Сил України) під час російського вторгнення до Криму до останнього тримав оборону та не здавався. 24 березня 2014 року після захоплення російськими військовими корабля «Костянтин Ольшанський» «Черкаси» залишався єдиним військовим кораблем на озері Донузлав під українським прапором. 25 березня ввечері російські військові захопили корабель. Штурм здійснювався за допомогою двох вертольотів Мі-35 та трьох швидкісних катерів. Він тривав понад дві години…

27 березня 2014 року рішенням сесії Черкаської міської ради командиру корабля Юрію Федашу було присвоєне звання почесного громадянина міста Черкаси, а команду корабля вирішено нагородити за заслуги перед містом.



Використані джерела:
Веб-сайт Державного агентства України з питань кіно
Рідна Черкащина