Таємний вантаж із Сирії в Крим: що привезла Nadalina?

Таємний вантаж із Сирії в Крим: що привезла Nadalina

Міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm на основі даних, отриманих у ході OSINT та HUMINT-заходів, вийшла на слід таємного вантажу, який прибув із Сирії в Крим за вельми таємничих обставин. Розвантажували вантаж російські військовики в умовах підвищеної секретності.

20 жовтня 2016 року приблизно о 13:00 в порт Феодосії (окупований Крим) прибуло вантажне судно Nadalina під прапором Сьєрра-Леоне. Судно прибуло з Тартуса (Сирія), із заходом в румунський порт Наводарі.

Розвантаження судна почалося через більш ніж добу. Відбувалося вночі з 21 на 22 жовтня 2016 року з 22:00 до 02:00 в умовах підвищених заходів безпеки військовослужбовцями з допомогою портового крану. Пірс очистили від сторонніх і взяли в очеплення посиленими нарядами поліції та людей у цивільному. Освітлення спрямували в сторону від пірсу, що ускладнило видимість процесу розвантаження. Прожектор на судні загорався лише до моменту підняття вантажу, а не постійно, як зазвичай відбувається під час розвантаження.

На незвичний характер вивантаження вказували також місцеві мешканці в соціальних мережах.

Таємний вантаж із Сирії в Крим: що привезла Nadalinaзображення © informnapalm.org

Вивантажений вантаж – ящики габаритними розмірами 0,5х1х3 метри, захисного розфарбування, схожі на композитну негорючу тару для зберігання та транспортування виробів спеціального призначення.

У мережі знайшли фото макетів схожих ящиків.

Таємний вантаж із Сирії в Крим: що привезла Nadalinaзображення © informnapalm.org

На скріншоті з відеозапису прибуття «Надаліни» у Феодосію добре видно піднятий над водою бульб, що свідчить про малу завантаженість судна.

Таємний вантаж із Сирії в Крим: що привезла Nadalinaфото © informnapalm.org

Час розвантаження одного ящика становив 25-30 хвилин. Усього було вивантажено 8-10 ящиків. Ящики вивантажували повільно, з посиленими застережними заходами, «вантажники» дуже боялися за своє життя у випадку пошкодження вантажу.

Після нічного розвантаження судно простояло в порту до 25.10., потім увечері вирушило в бік Керчі. Проте вранці 26.10.16 розвернулося й пішло у Феодосію, після чого вирушило у зворотному напрямку, ймовірно, у бік Босфору (карта дивного маневру на marinetraffic).

Таємний вантаж із Сирії в Крим: що привезла Nadalinaзображення © informnapalm.org

В ході проведення OSINT та HUMINT-заходів було встановлено цікаві подробиці про власника судна Nadalina (IMO:8215754) і його зв’язки з офшорною компанією Bia Shipping Co Ltd. (Маршалові острови, 2010 рік).

Вибір судна «Nadalina» для транспортування вантажу, найімовірніше, пов’язаний із нещодавнім проходженням ремонтних робіт у Наводарі. Тож є непрямі ознаки важливості вантажу, під час доправлення якого повинні бути максимально нівельовані технічні ризики.

Час розвантаження та застережні заходи під час розвантажувальних робіт вказують на підвищену небезпеку вантажу, а також прагнення приховати факт його доставки.

Аналіз особливостей доставки вантажу ставить низку запитань, від яких залежать можливі подальші висновки:

  1. Доставка вантажу проведена з Тартусу. Низька ймовірність фрахту цивільного судна для вивезення конвенційних боєприпасів із Сирії на територію, окуповану РФ. Такі боєприпаси передали б сирійській урядовій армії чи перебували б на території російської бази в Сирії. З цього випливає висновок, що вивезенню з території Сирії підлягають боєприпаси чи компоненти, які не повинні перебувати на її території, їхнє зберігання не можуть забезпечити належними заходами безпеки, їх не можуть використати, але вони потребують особливих умов утилізації, мають політичне значення й дискредитують РФ або режим Дамаска в разі виявлення їх у Сирії. Важливо, що доправлений вантаж має невеликий об’єм (8-10 ящиків), що вказує на важливість вмісту.
  2. Вантаж доправили у Феодосію, а не в Севастополь, куди доправлення воєнних вантажів було б логічнішим. Вибір порту розвантаження, вірогідно, визначається подальшою логістикою перевезення вантажу. У районі Феодосійського порту розташований об’єкт «Феодосія-13» https://informnapalm.org/ua/rf-planuye-perekynuty-v-krym-yadernu-zbroyu/, який найбільше підходить як потенційне місце зберігання вантажів підвищеної небезпеки.
  3. Вантаж доправили засобами найнятої компанії, а не суднами ВМФ РФ, які регулярно курсують в акваторію Тартуса. Вибір приватної компанії можна пояснити спробою приховати зв’язок вантажу з Російською Федерацією, а також зменшити ризик для екіпажу військового судна.
  4. Доставку вантажу здійснили морем, а не повітрям, що було б значно швидше й більш приховано. Вибір морського шляху може бути пов’язаний із ризиком, який несе в собі вантаж у разі технічних неполадок літака, його падіння чи аварійної посадки з пошкодженням вантажу. Крім цього, якщо ціллю було доправити вантаж саме у Феодосію, то літак привернув би більше уваги, потребував би додаткових зусиль для організації наземного перевезення вантажу підвищеної небезпеки.

Аналіз габаритів вивантажених ящиків дає підстави припускати наявність всередині боєприпасу калібром не менше 200 мм. Не зважаючи на відсутність прямих доказів, аналіз непрямих ознак вантажу дає підстави припускати, що вміст вантажу – боєприпаси/компоненти ЗМУ (зброя масового ураження) – найімовірніше, хімічна.

На фотографії до статті в газеті «The New York Times», опублікованій у 2015 році, зображений схожий за габаритами ящик, який використовували для зберігання іракських ракет (Борак-70) з хімічною бойовою частиною.

Таємний вантаж із Сирії в Крим: що привезла Nadalinaзображення © informnapalm.org

Висновок: не зважаючи на відсутність достовірних підтверджень і непрямі ознаки доставки із Сирії саме компонентів/боєприпасів ЗМУ, аналіз отриманої інформації свідчить про:

  1. Регулярне порушення санкційного режиму щодо окупованого Криму суднами, афілійованими з компаніями Хасана Джохара.
  2. Зв’язки компаній Хасана Джохара з контрабандою зброї та перевезенням нелегальних мігрантів із Сирії й Туреччини в Європу.
  3. Зв’язки компаній Хасана Джохара із сирійськими спецслужбами (чи владою) і спецслужбами Російської Федерації.
  4. Ознаки вивезення із Сирії ЗМУ на територію окупованого Криму.


InformNapalm
Розслідування підготували Дмитро К, Анатолій Баронін та
Катерина Яресько спеціально для сайту InformNapalm.org