Міністерство оборони імітує кадрові реформи

кадри

У Міністерстві оборони України намагаються видати за кадрові реформи та вирішення проблем з комплектуванням, банальне приведення Положення про проходження військової служби громадянами України у відповідність до змін у законодавстві та нової структури ЗС України.

Незважаючи на незначний перерозподіл кадрових повноважень, які подаються у вигляді безпрецедентних досягнень, командири різних рівнів так і не отримали реальних повноважень адекватних рівню покладеної відповідальності та особливих умов застосування військ. Реальні повноваження досі залишаються занадто централізовані та ускладнені бюрократичними процедурами.

Так сьогодні, 17 листопада, під час брифінгу у прес-центрі Міноборони директор Департаменту кадрової політики Міністерства оборони України Олег Яцино повідомив про зміни у порядку проходження військової служби у Збройних Силах України, які на думку Міністерства оборони, значно вдосконалюють життєдіяльність Збройних Сил в особливий період та прискорюють прийняття відповідних рішень:

— Відповідно до Указу Президента України від 14.11.2016 № 503 «Про внесення змін до Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України», право прийому офіцерів запасу на військову службу за контрактом, крім Міністра оборони України, надано ще двадцяти посадовим особам. Зокрема, першому заступнику Міністра оборони, начальнику Генерального штабу та його першому заступнику, командувачам видів Збройних Сил, а також командувачам Високомобільних десантних військ, Сил спеціальних операцій Збройних Сил України, командувачам військами оперативних та повітряних командувань, начальникам ВВНЗ Міністерства оборони України тощо, — повідомив Олег Яцино. За його словами, це значно прискорює комплектування посад офіцерського складу офіцерами запасу, які виявили бажання проходити військову службу у війську.

Також, повідомляється про розширення повноважень щодо присвоєння чергових військових звань та звільнення військовослужбовців з військової служби:

— Крім іншого, вперше отримали права присвоювати чергові військові звання та звільняти військовослужбовців з військової служби командувачі Високомобільних десантних військ, Сил спеціальних операцій Збройних Сил України [насправді це лише технічні зміни пов'язані з наданням ВДВ та ССО статусу окремих родів військ (сил) та відповідних прав їх командуванням на рівні командувань видів - ред.], керівники органів військового управління Збройних Сил України; керівники служб персоналу Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України, начальник Національного університету оборони України, — зазначив директор Департаменту кадрової політики Міністерства оборони України.

Зазначені зміни, на думку Міноборони, дадуть можливість призначати на посади за новою військовою спеціальністю найбільш досвідчених військовослужбовців, які мають бойовий досвід, а також оперативно комплектувати вакантні посади командирів бойових підрозділів в зоні проведення АТО без вибуття особового складу за межі військових частин.

За словами директора Департаменту кадрової політики Міністерства оборони України, положенням Указу також удосконалюється система оцінки службової діяльності військовослужбовців в умовах проведення АТО, та забезпечується якісне формування резерву кандидатів для просування по службі. Раніше атестування військовослужбовців в особливий період не передбачалось [атестування зводилося до складання характеристики командиром - ред.].

Відтепер, введення атестування, на думку Міноборони, дозволить формувати встановленим порядком резерв кандидатів для просування по службі за рейтинговим принципом; об'єктивно оцінювати службову діяльність військовослужбовців в умовах проведення АТО та сприяти відзначенню кращих та притягнення до відповідальності військовослужбовців за порушення військової дисципліни.

— Реалізація положень Указу Президента України дозволить вирішити нагальні проблеми комплектування Збройних Сил під час відбиття збройної агресії проти України та зробити рішучий крок в напрямку докорінних змін в системі управління персоналом, відповідно до принципів і стандартів, прийнятих у країнах—членах НАТО та ЄС, — підсумував Олег Яцино.

Насправді, більшість військових, відмічають стрімке повернення "паперових" порядків та бюрократичних процедур у військах (які фактично зійшли нанівець у 2014 році), що на фоні провалу кадрової політики вищого командування, не сприяє укомплектуванню Збройних Сил вмотивованим персоналом.

Ще раніше, Міністерство оборони, намагалося видати за реформи відміну великої кількості наказів, які начебто заважали (!!!) прийняттю управлінських рішень... Але незрозуміло, як наприклад накази про організацію святкувань державних та військових свят, підсумки опалювального сезону, звільнення в запас військовослужбовців строкової служби та інші накази подібного характеру десятирічної давнини (більшість з них разової дії, автоматично втрачали чинність після застосування) могли заважати прийняттю управлінських рішень у 2016 році. З одним із "реформаторських" наказів про скасування 395 ! наказів, що заважали, можна ознайомитися тут.



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Міністерства оборони України www.mil.gov.ua