На Вінниччині 456-й бригаді транспортної авіації урочисто передали відремонтований літак Ан-26

Ан-26 ім. Героя України Дмитра Майбороди

3 грудня, на військовому аеродромі Гавришівка відбулися урочистості з нагоди передачі літака Ан-26 імені Героя України Дмитра Майбороди до 456 бригади транспортної авіації.

У заходах взяли участь мати героя Тетяна Майборода, командувач Повітряних Сил генерал-полковник Сергій Дроздов, рідні та близькі Дмитра Майбороди, керівництво області та міста.

Ан-26 ім. Героя України Дмитра Майбороди Ан-26 ім. Героя України Дмитра Майбороди

— Трагічною і водночас героїчною сторінкою у новітній історії Повітряних Сил Збройних Сил України стало 14 липня 2014 року, коли в свій останній політ пішли два високо підготовлених льотчика — підполковник Дмитро Майборода та підполковник Дмитро Шкарбун. Сьогодні урочиста мить, коли гордий літак Ан-26 з ім’ям легендарного Героя України Дмитра Майбороди на борту підніметься в небо. Це ще одне підтвердження того, що Герої не вмирають, вони живуть у пам’яті вдячного народу, вони поряд з нами у назвах шкіл та вулиць, у пам’ятниках та меморіальних дошках, — зазначив командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-полковник Сергій Дроздов.

Під час передачі літака у небі над військовою частиною пролетіли літак Ан-26 та вертоліт Мі-8, які вшанували пам’ять полеглих Героїв.

Ан-26 ім. Героя України Дмитра Майбороди Ан-26 ім. Героя України Дмитра Майбороди

14 липня 2014 року, у ході повітряно-транспортного забезпечення АТО біля державного кордону з Росією на висоті 6500 м ракетами класу «повітря-повітря» зі сторони Російської Федерації був збитий військово-транспортний літак Ан-26. Під час цієї трагедії загинуло два льотчики 456 бригади транспортної авіації — командир екіпажу підполковник Дмитро Майборода та його помічник підполковник Дмитро Шкарбун, які, утримуючи літак в горизонтальному положенні, дали можливість урятуватися іншим членам екіпажу.