Штурмова гвинтівка (автомат) «Малюк» (Вулкан)

оновлено 18.10.17
Штурмова гвинтівка (автомат) «Малюк» (Вулкан)

5,45/7,62-мм штурмова гвинтівка (автомат) «Малюк» – глибока модернізація автомату Калашникова за схемою булпап, що дозволяє значно скоротити довжину зброї, зробивши її компактнішою, та змістити центр ваги у більш зручну точку, що покращує точність вогню.

Розробник: ТОВ «Інтерпроінвест» (Київ)

Серійне виробництво організоване на ДП «Красилівський агрегатний завод».

Був представлений на спеціалізованій виставці «Зброя та безпека – 2015» у Києві.

«Робота над створенням «Малюка» була розпочата в 2005 р. На цей момент в Україні вже робилися спроби розробити автомат на базі АК за схемою «булл-пап», зокрема, автомат «Вепр». Уважно вивчивши помилки і прорахунки наших попередників, ми пішли своїм шляхом при створенні «Малюка». У результаті був розроблений нашими конструкторами автомат «Вулкан-М». Він же має шифр «Малюк». На сьогодні в модифікації реалізовано більше 10 наших патентів. Фактично від старого «АК» залишився тільки ствол і ствольна коробка», - розповів Сергій Луговский, заступник генерального директора ТОВ «Інтерпроінвест».

Конструкція автомата така, що при здійсненні процедури його розбирання (складання) зі зняттям прицілу зберігається точка прицілювання. Зброю оснащено трьома рейками Пікатіні (англ. Picatinny rail) - для установки додаткових оптичних і механічних пристроїв, зокрема прицілу, рукоятки, сошок тощо. Також на «Малюк» кріпиться і швидкознімний глушник.

Стандартні магазини від АК вставляються в спеціальну шахту, яка допомагає краще фіксувати магазин, а також полегшує його примикання, однак конструкція не дозволяє використовувати багаторядні і дискові магазини. Запобіжник розташований над спусковим гачком. В автоматі застосована конвекційна система відводу тепла від ствола, завдяки чого його ресурс збільшений більш ніж в два рази в порівнянні з автоматом Калашникова.

Передбачена можливість використання зброї, як лівою, так і правою рукою. При цьому ергономічна ручка зведення затвору при стрільбі не рухається. У порівнянні з автоматом Калашникова в «Малюка» значно менша віддача. Ним можна керувати однією рукою: знімати з запобіжника, вести вогонь, міняти магазин і перезаряджати.

У 2015-2016 рр. пройшов комплекс державних випробувань та дослідну експлуатацію у військах (зокрема у частинах Сил спеціальних операцій), в тому числі в умовах антитерористичній операції.

спеціальний автомат «Вулкан» Ukrainian Military Pages спеціальний автомат «Вулкан» Ukrainian Military Pages спеціальний автомат «Вулкан» Ukrainian Military Pages спеціальний автомат «Вулкан» Ukrainian Military Pages
фото: Defense Express

Мав суперечливі відгуки, як позитивні так і негативні, що також стало джерелом різноманітних матеріалів та дискусій. Зокрема одне з найбільших обговорень пройшло на сторінках сайту Defense Express: «Малюк» - маленький автомат в центре большой зрады (російською).

Крім того була виготовлена та проходила випробування версія у калібрі 5,56х45 мм. Як повідомляють розробники, завдяки використанню патрону 5,56х45 мм суттєво поліпшено основні тактико-технічні характеристики зброї. Зокрема, завдяки більш високій початковій швидкості пулі, що забезпечується «натовським» патроном, збільшено дальність прямого пострілу та поліпшено показники по кучності та точності стрільби.

З рештою, 3 жовтня 2017 року на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі, речник Міністерства оборони Дмитро Гуцуляк повідомив, що спеціальні автомати «Вулкан» прийнято на озброєння Збройних Сил України.

спеціальний автомат «Вулкан» на Ukrainian Military Pages спеціальний автомат «Вулкан» на Ukrainian Military Pages спеціальний автомат «Вулкан» на Ukrainian Military Pages


Тактико-технічні характеристики
Калібр, мм:5,45х38 / 7,62х39
Принцип дії:відведення порохових газів,
поворотний затвор
Вага з порожнім магазином, кг:3,2 / 3,3
Довжина, мм:712
Довжина ствола, мм:415
Місткість магазину, патронів:30
Прицільна дальність, м:1000 / до 1000
Початкова швидкість польоту кулі, м/с: 900 / 715
Відстань прямого пострілу по грудній мішені, м:460 / 340
Нарізи:4


Красилівський агрегатний завод освоїв лінію з виробництва автомату «Малюк»


На озброєнні (використання)

Пройшов комплекс державних випробувань та дослідну експлуатацію у військах (зокрема у частинах Сил спеціальних операцій), в тому числі в умовах антитерористичній операції.

Прийнятий на озброєння Збройних Сил України у 2017 році, як спеціальний автомат «Вулкан».


Відео


Використані джерела:
Веб-сайт ДП «Красилівський агрегатний завод»
defence-ua.com

довідник озброєння і військової техніки