Недобудований ракетний крейсер проекту 1164 демілітаризують

Недобудований крейсер проекту 1164 демілітаризують

Президент України підписав указ про демілітаризацію недобудованого ракетного крейсера проекту 1164, шифр «Атлант» (колишній ракетний крейсер «Україна», ще раніше «Адмірал флоту Лобов»), який знаходиться в акваторії Миколаївського заводу імені 61 комунара.

Таку інформацію на мітингу працівників заводу в п'ятницю, 24 березня, озвучив перший заступник голови Миколаївської обласної державної адміністрації В'ячеслав Бонь.

— У вас стоїть крейсер «Україна», є указ президента про його демілітаризацію. Якщо зняти озброєння і продати те, що залишиться - там вистачить на компенсацію ваших зарплат, ще й залишиться три рази на стільки ж. Там є корпус і турбіни, вони затребувані, - сказав В'ячеслав Бонь.

Він додав, що паралельно готується проект постанови Кабінету Міністрів про демілітаризацію корабля. Проект без зауважень вже погодили Міноборони і «Укроборонпром». На черзі - його розгляд в Міністерстві фінансів і Міністерстві юстиції.

Згідно з планом демілітаризації все озброєння і обладнання крейсера передадуть Міноборони, а на продаж виставлять корпус і турбіни. Раніше, голова Миколаївської облдержадміністрації Микола Романчук заявив, що утримання корабля коштує бюджетy понад 6 мільйонів гривень на місяць.

Недобудований крейсер проекту 1164 демілітаризують

Ракетний крейсер (четвертий корабель проекту 1164, шифр «Атлант») вже багато років стоїть біля причальної стіни ДП «Суднобудівний завод імені 61 комунара», де був закладений у 1984 році на замовлення ВМФ колишнього СРСР. У 1990 році крейсер був спущений на воду. Після розпаду СРСР крейсер 1 жовтня 1993 року було передано Україні. На той час готовність корабля становила близько 75%. В 1996-му його будівництво було припинене через брак фінансування (добудований на 95%). Двічі планувалось ввести крейсер до складу ВМС України (у 1994 та 1998 рр.), однак пізніше була визнана недоцільність такого кроку. Зараз крейсер залишається на балансі заводу-виготовлювача.



Використані джерела:
nikvesti.com