Безпілотний авіаційний комплекс «Spectator-M» проходить дослідну експлуатацію в АТО

БпАК-МП-1 Spectator (Спектейтор)

Збройні Сили України вже застосовують безпілотний авіаційний комплекс (БпАК) вітчизняного виробництва «Spectator-M» у зоні проведення АТО.

«Spectator-M», являє собою розвиток БпАК «Spectator», нова версія має покращені експлуатаційні характеристики. Комплекс наразі проходить етап дослідної експлуатації, однак результати його використання цілком реальні - за допомогою «Спектатора» українські бійці вже не раз виявляли позиції й техніку російсько-окупаційних військ.

Розвідники цілком схвально оцінюють льотні характеристики безпілотників, які входять до складу комплексу. Однак встановлені на літальних апаратах камери, на думку фахівців, усе ще потребують удосконалення.

Комплекс складається з: 1-3 дронів, наземної станції, панелі радіо управління, комплекту батарей, антен, рюкзака. Безпілотник не потребує спеціальних вимог до стартової площадки та додаткових пристроїв для зльоту – він може стартувати навіть з руки.

Наземна станція БпАК забезпечує прийом і передачу сигналів на безпілотник на відстані до 30 км. Командно-телеметричний канал передає інформацію про положення, параметри польоту і координації цілей, а також забезпечує програмування системи автоматичного керуванням БпЛА.

Нагадаємо, шо у січні 2016 року Збройним Силам була передана перша партія БПАК-МП-1 «Spectator», а у грудні 2016 року, 6 комплексів у складі 18 літальних апаратів, передані Донецькому прикордонному загону Державної прикордонної служби України.