В Україні розробили першу вітчизняну портативну зброю для протидії безпілотникам

Ukrainian Military Pages

Фахівцями компанії «Укрспецтехніка» розроблено першу вітчизняну портативну зброю для протидії безпілотним літальним апаратам (БПЛА).

Про це, заступник генерального директора ХК «Укрспецтехніка» Михайло Прохоренко, розповів Оборонно-промисловому кур'єру.

«Радіоелектронна рушниця призначена для боротьби з комерційними, доступними моделями БПЛА, які, головним чином, і застосовуються в бойових діях, а також для здійснення різного роду диверсій і терористичних актів. Як показав досвід останніх конфліктів - не тільки в Україні, але і сирійського, і іракського - саме найпростіші масові дешеві безпілотні літальні апарати різних типів найбільш масово застосовуються в сучасних локальних і гібридних війнах. І цілком природно, що виник світовий тренд розробки мобільних, і простих в експлуатації засобів боротьби для їх придушення», - Михайло Прохоренко.

Ukrainian Military Pages

«Рушниця може застосовуватися безпосередньо на передньому краї в зоні бойових дій, а також, наприклад, для супроводу армійських колон, оскільки невелика вага і можливість автономної роботи до 8 годин дозволяють транспортувати засіб на автомобілях, бронетехніці, або на квадроциклах, які ми бачимо як основне транспортний засіб для особового складу з подібним озброєнням».

«Іншим варіантом для найширшого застосування може стати цивільний ринок - захист різного роду об'єктів, масових заходів, супровід кортежів. Рушниця пройшла заводські випробування, дальність дії на БПЛА - до 2-х кілометрів, тобто відстань прямої видимості. Принцип дії - постановка перешкод навігаційним каналах. Відмінною особливістю нашого виробу є можливість постановки купола над об'єктом радіусом до 5 км, яку надають кругові антени, що входять до складу комплексу», - повідомив заступник директора ХК «Укрспецтехніка».

Ukrainian Military Pages

Прохоренко також підкреслив, що при створенні рушниці не використовувалися російські комплектуючі. Зразок виробу буде представлений на щорічній Міжнародній спеціалізованій виставці «Зброя та безпека - 2017», яка пройде в Києві 10-13 жовтня.

Ukrainian Military Pages



довідник озброєння і військової техніки