Як українські курсанти стажувалися на борту ракетного есмінця ВМС США «Дональд Кук»

Ukrainian Military Pages

Разом з американськими моряками наші курсанти подолали більше тисячі морських миль у Атлантичному океані та Північному морі й мали змогу спостерігати за діями кораблів під час спільних навчань ВМС США, Великобританії та Швеції Saxon Warrior-2017

Свій перший крок на шляху до стажування на ракетному есмінці курсанти IV курсу Інституту Військово-Морських Сил Станіслав Воропай та Дмитро Громов зробили ще під час проведення тестового зрізу володіння англійською мовою та перевірки психологічних і лідерських якостей. Також бралася до уваги загальна успішність. Це дозволило курсантам стати переможцями відбору.

Раніше: Есмінець ВМС США «Дональд Кук» приймає українських курсантів

Від підйому до пізнього вечора хлопці занурювалися в корабельне життя, але вже за стандартами НАТО. Насамперед це несення вахтової служби на головному командному пункті корабля, численні тренування у складі корабельних бойових розрахунків, штурманське прокладання курсу корабля за допомогою сучасних комп’ютерних технологій.

Ukrainian Military Pages

Як розповідає Дмитро Громов, вражень від морського вишколу американських моряків у них, як кажуть, через край.

— Навчальна програма була адаптована до стандартів та вимог НАТО, а всі заняття проводилися виключно англійською мовою. Приміром, американські штурмани не використовують під час роботи паперові карти, як це роблять наші. Курс корабля, координати руху, орієнтування в морі здійснюється за допомогою відповідного програмного забезпечення. Сучасні прилади, планшет значно прискорюють цю роботу. Тобто практично всі бойові частини корабля автоматизовані, — говорить Станіслав Воропай.

Ukrainian Military Pages

Також американці продемонстрували особливості матеріальної частини корабля, зокрема його окремі агрегати та механізми, показали, як вони працюють і як їх ефективно обслуговувати.

— Якщо порівняти роботу їхнього машинного відділення з роботою нашого, то, звісно, є певні відмінності. Так от, серце «Дональда Кука», його двигун, працює, як швейцарський годинник, і його робота нагадує систему кровообігу людини. Тобто кожен механізм справно виконує свою функцію, а якщо навіть маленька деталь двигуна виходить з ладу, відразу спрацьовує сигнал оповіщення. Їхній механік знає, де сталася поломка і як швидко цю проблему вирішити. Такий принцип роботи вже закладено на нових артилерійських катерах «Бердянськ» та «Аккерман». На жаль, цього немає на інших наших кораблях, які здебільшого радянського виробництва, — каже Дмитро Громов.

Ukrainian Military Pages

На будь-якому бойовому кораблі ВМС США є так званий детектор брехні. Таку лагідну назву йому дали американські моряки. Особливість роботи «детектора» в тому, що декілька разів на рік кожен член екіпажу проходить тест на вживання наркотичних та психотропних речовин і тест на допінг-контроль. Як це відбувається на американському кораблі? Кожного тижня головний бортовий комп’ютер довільно вибирає 20 членів екіпажу. Тобто ніхто не знає, коли йому доведеться проходити тести і тому не може відповідно «підготуватися» до них. Якщо ж тестування дасть позитивний результат — цей моряк перестає бути членом екіпажу корабля.

Українських військових вразила навчально-спортивна база ракетного есмінця. До послуг особового складу корабля сучасні силові тренажери, бігові доріжки, різноманітний спортивний інвентар тощо. На наших військових кораблях, які менші за розмірами, ніж американські, теж є спортивні куточки. Тут різниця між моряками обох країн полягає, так би мовити, у ставленні до занять спортом. Моряків США фактично ніхто до них не примушує. Кожен розуміє, наскільки фізичний розвиток є важливим. Наприклад, військовик, що не зміг виконати певних вправ, отримує службове обмеження, тобто не може обіймати вищі посади. А це значна перешкода у подальшій військовій кар’єрі. Тому тут усі стараються.

Ukrainian Military Pages

— Це унікальний досвід для екіпажу «Дональда Кука» та майбутніх українських морських офіцерів, які вперше брали участь у програмі обміну курсантами. Ще ніколи ми не приймали наших українських колег на борту бойового корабля ВМС США. Мої моряки радо ознайомили їх з усіма подробицями повсякденної служби на нашому кораблі. Українські курсанти побачили, як злагоджено працюють екіпажі кораблів ВМС США, Великобританії та Швеції під час спільного навчання в морі, і на власному досвіді переконалися у важливості сумісності та ефективної взаємодії, — сказав командир ракетного есмінця «Дональд Кук» Тімоті Мур.

Наразі досягнуто домовленостей, що наступного року вже чотири курсанти Інституту ВМС візьмуть участь у стажуванні на бойових кораблях ВМС США. Ідея полягає в тому, щоб крок за кроком кожен майбутній офіцер українського військового флоту набував практичний досвід навчання на кораблях НАТО.



Використані джерела: Народна армія