Перспективна БМП. Деякі аспекти формування концепції конструктивних і компонувальних рішень

І.Г. Бондарєв, М.В. Коломієць, НАСВ
Ukrainian Military Pages Зображення носить демонстраційний характер. Концепт та дизайн © Denis Silich

На сучасному етапі інтенсивного формування нових Збройних Сил України та інших силових структур, з причин, що обумовлені виникненням нових загроз та вимагають адекватної відповіді ворогу, який кількісно переважає та непередбачуваний в своїх діях.

За останні роки у військово-технічній літературі, в мережі Інтернет з'явилося багато публікацій, присвячених проблематиці застосування бронетехніки, у тому числі і бойових машин піхоти, сьогодні і в перспективі.

Війна на сході України ще раз наочно довела, що сьогодні саме БМП, а не танк, – найслабкіша ланка в системі військової бронетехніки.

Створимо «чорновий портрет» перспективної БМП для Української армії, яка буде здатна вести боротьбу:

  • з противником, що перевершує силою або що атакує «в спину» (НЗФ);
  • в основному на своїй території;
  • умовах обмежених людських, економічних і інших ресурсів.

Завдання безпечного наземного переміщення піхоти «з пункту А в пункт Б» під вогнем противника здатна буде вирішити тільки добре захищена бойова машина піхоти.

Обов'язковою умовою повинні стати посилення броньового захисту днища від протитанкових мін і керованих фугасів, а також використання інших способів підвищення мінної стійкості.

Ідеальної броні не існує, тому слід вжити заходів щодо зниження наслідків при ураженні протитанковими боєприпасами внутрішніх відсіків бронемашини. Нас, насамперед, буде хвилювати життя і здоров'я людей.

Читати також: Напрями покращення вогневої могутності бойових машин піхоти

Великого значення (якщо не головного) набуває комплекс озброєння перспективної БМП, здатної самостійно боротися з переважаючими силами противника на землі і в повітрі, озброєння має бути універсальним і багатоканальним. Досвід бойових дій в АТО показує, що особливістю сучасних бойових дій є швидкоплинність і висока інтенсивність вогневого контакту.

Єдиним способом забезпечити дієвий захист БМП від можливих дій авіації, вертольотів, повітряних розвідувально-ударних безпілотних комплексів під час початку повномасштабних бойових дій є включення до складу її озброєння ефективного протиповітряного комплексу малої дальності.

Необхідність винести озброєння і боєприпаси поза залюднений відсік, а також забезпечити захист від «протидахових» боєприпасів при збереженні бажаної (не менше 1,3-1,4 м) внутрішньої висоти десантного відділення зумовить форму і конструкцію башти перспективного БМП.

Створення сучасної перспективної БМП для Сухопутних військ ЗСУ відкриває цікаві перспективи. Було намагання зробити спробу розглянути нові можливості і якості одного з основних елементів системи сучасного ведення збройної боротьби, а саме перспективної БМП.


Читати також: Проблеми створення перспективних бойових броньованих машин



Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.


Читати новини від Ukrainian Military Pages у Telegram
Використані джерела:
Збірник тез доповідей Міжнародної науково-технічної конференції (Львів, 11-12 травня 2017 р.)

довідник озброєння і військової техніки