Командування ВМС планує створити ще одну бригаду морської піхоти

Ukrainian Military Pages

Держава нарощує зусилля щодо забезпечення морських піхотинців новітніми та модернізованими зразками озброєння та військової техніки.

Так, танковий батальйон бригади морської піхоти повністю укомплектують танками Т-80. Ці панцерники досить маневрені, швидкісні, з потужними бойовими можливостями. До війни на Сході України морська піхота не мала на озброєні танків, але досвід АТО продемонстрував, що використання в бою танків у рази підвищує ефективність виконання бойових завдань.

Крім того, батальйон морської піхоти, що у Бердянську, отримає модернізовані БМП. Також у майбутньому окремий батальйон морської піхоти з Маріуполя, можливо, посилять ротою танків.

— Через загрози широкомасштабної агресії Росії одночасно на різних стратегічних напрямах, а це не тільки Азовська операційна зона з Кримом, але й Придністровський напрям, південні райони Одеської області (Бессарабія), адже агресор не відмовився від своїх планів дестабілізувати цю частину України, командування флоту планує створити ще одну бригаду морської піхоти. Обидві бригади морської піхоти будуть діяти разом з підрозділами ствольної і реактивної артилерії ВМС України та фактично закриватимуть все морське узбережжя країни — від міста Рені, що на річці Дунай, до Новоазовська Донецької області, — зазначає начальник відділу морської піхоти Командування ВМС ЗС України полковник Сергій Тартаковський.

Наразі, за інформацією офіційного веб-сайту Командування ВМС України, організаційно-штатна структура батальйонів морської піхоти типова та складається з управління батальйону, двох рот морської піхоти, десантно-штурмової роти, мінометної батареї, роти вогневої підтримки, взводу снайперів та підрозділів всебічного забезпечення.

У перспективі, як розповів полковник Сергій Тартарковський, у складі кожної бригади морської піхоти буде «важкий» батальйон, озброєний танками і БМП, та «легкі» батальйони, підрозділи яких виконуватимуть завдання різного спектру бойового застосування.

Наприклад, «легкі» роти морпіхів діятимуть автономно з різних напрямків: потраплятимуть в район виконання завдань парашутним способом з повітря, на вертольотах, висаджуватимуться на узбережжя з десантних кораблів та катерів або механізованим способом на бронемашинах. За належної вогневої підтримки інших штатних підрозділів морської піхоти або приданих сил вони мають ефективно діяти на будь-якій місцевості, включаючи море, дельти річок, гори, та в містах. Їхні спроможності дозволятимуть діяти з відривом від основних сил.

Читати також: Морська піхота України сьогодні: завдання та структурні трансформації

Ті завдання, які колись виконував батальйон, відтепер мають бути по силах одній роті, завдання якої вже бере на себе взвод. Тобто зараз морська піхота вчиться досягати мети значно меншими силами. Іншими словами, для виконання конкретного тактичного завдання буде створюватися тактична група, яка матиме оптимальну чисельність, добре навчених бійців та потужне озброєння.

Ukrainian Military Pages

Наприклад, для ведення пошуково-рейдових дій у разі виявлення незаконних бандформувань або протидії висадці десанту на морському узбережжі автономно працюватиме тактична група морпіхів одного складу. А, приміром, для захисту острова Зміїний від висадки підрозділів агресора потрібен зовсім інший комплект сил та озброєння, тому і підготовка військовослужбовців буде відповідна.

За словами полковника Сергія Тартаковського, найближчим часом морпіхи відновлять бойові спроможності щодо проведення морської десантної підготовки з фактичним виходом бронетранспортерів з твіндека корабля у відкрите море та подолання його вплав. Така система підготовки на сьогодні вкрай необхідна, оскільки не завжди корабель зможе підійти до узбережжя або ж, приміром, є загроза ураження кораблів на урізі води.

До анексії Криму морська піхота такі можливості мала та успішно десантувалася за декілька кілометрів від берега як з великого десантного корабля «Костянтин Ольшанський», так і з середнього десантного корабля «Кіровоград» (зараз «Юрій Олефіренко»).



Використані джерела: Народна армія