Верховній Раді пропонують змінити сержантські й солдатські звання у ЗСУ та Нацгвардії — проект

погони

У Верховій Раді України зареєстрований законопроект № 8142 від 15.03.2018 щодо удосконалення переліку військових звань рядового та сержантського (старшинського) складу Збройних Сил України і Національної гвардії України.

Проект поданий народними депутатами Ігорем Вінником, Тетяною Ричковою та Юрієм Березою.

Як зазначено у пояснювальній записці прийняття закону надасть змогу вдосконалити структуру сержантського корпусу Збройних Сил та Національної гвардії України, забезпечивши досягнення національним військом взаємосумісності зі збройними силами держав-членів НАТО та впровадження відповідних стандартів.

Законопроектом пропонується встановити такі військові звання:

Армійські званняКорабельні звання
Рядовий склад
рекрутрекрут
солдатматрос
старший солдатстарший матрос
солдат-спеціалістматрос-спеціаліст
капрал
Сержантський і старшинський склад
Молодший сержантський і старшинський склад
сержантстаршина
старший сержантголовний старшина
головний сержантголовний корабельний старшина
Старший сержантський і старшинський склад
штаб-сержантштаб-старшина
майстер-сержантмайстер-старшина
старший майстер-сержантстарший майстер-старшина
головний майстер-сержантголовний майстер-старшина

Звання офіцерського складу згідно поданого проекту залишатимуться без змін.

Для наочності таблиця зі статті присвяченої формуванню професійного сержантського корпусу Збройних Сил (наводилась у тому числі на офіційному веб-сайті Міністерства оборони):

Ukrainian Military Pages

Це вже не перший подібний проект — у квітні минулого року Кабінетом Міністрів був поданий законопроект № 6372 від 13.04.2017, тоді зміни пропонувалось внести лише до переліку сержантських звань, але для всіх військових формувань.

На даний час в Збройних Силах та Національній гвардії України триває робота з реалізації Концепції розвитку професійного сержантського і старшинського складу. Критичне значення в досягненні успіхів за зазначеним напрямком має вдосконалення структури сержантського корпусу, приведення його у відповідність до загальноприйнятих у збройних силах держав-членів НАТО показників, зокрема приведення переліку військових звань сержантського і старшинського складу до еквівалентної колонки військових звань НАТО.

Раніше Кабінет Міністрів України вніс на розгляд Верховної Ради України законопроект № 7549 від 05.02.2018, яким, серед іншого, визначаються права та обов'язки головних сержантів та головних старшин підрозділів військових частин.


Читати новини від Ukrainian Military Pages у Telegram