Київський бронетанковий завод нарощує виробництво бронетранспортерів БТР-3ДА

Ukrainian Military Pages

Київський бронетанковий завод повністю виконав Державне оборонне замовлення 2017 року, передавши до ЗСУ та НГУ нові БТР-3ДА. Нині підприємство продовжує нарощувати темпи. Підписані нові контракти з Міноборони та, через спецекспортерів, з іноземними партнерами.

Про плани та перспективи заводу, зокрема й про виробництво оновленого бронетранспортеру БТР-3ДА, директор заводу Вадим Шкваро розповів Defence Express.

— Вадиме Петровичу, як ви можете описати стан заводу на початок року, чи збільшилася кількість замовлень у порівнянні з тогорічними показниками?

— Так, звичайно, збільшилася. Ми вже підписали контракти з Міністерством оборони України в рамках державного оборонного замовлення (ДОЗ) як по загальному фонду, так і під державні гарантії. Треба віддати належне Міноборони, вони швидко мобілізувалися. Якщо в минулому році у цей час ми тільки чекали підписання документів, то сьогодні ми повністю розуміємо, що нам потрібно робити, та достатньо впевнено дивимося на перспективу.

Також повністю вирішили проблему з ціноутворенням: вартість машин оголошено та перевірено, тут немає ніяких питань. Окрім замовлень від Збройних Сил України, у нас є перехідні контракти з Національною гвардією, і ми вже готові передавати продукцію за певною номенклатурою.

Ми закінчили 2017 рік без жодного боргу, без жодних штрафних санкцій: все чітко, у визначені контрактами терміни. Початок року для заводу також можу вважати позитивним. Ми маємо чи не найбільший пакет замовлень у порівнянні з трьома попередніми роками.

Читати також:Виробництво БТР-3 на Київському бронетанковому заводі: фоторепортаж

Зараз ми працюємо на повну потужність, шість повних робочих днів на тиждень. Тільки на корпусній дільниці в нас декілька десятків машин. Це БТР-3 – як нові зразки, так і ті, що ремонтуються, БТР-80 для ремонту, танки Т-72, які у нас проходять модернізацію.

Ukrainian Military Pagesфото: Сергій Старостенко

— БТР-3ДА прийнятий в експлуатацію в ЗС України. З доопрацюванням бронетранспортера усі питання закриті?

— Починаючи з 2002 р. було виготовлено і поставлено інозамовникам більше 300 одиниць бронетранспортерів різних модифікацій. Однак застосування машини в реальних бойових умовах в зоні проведення АТО на Донбасі засвідчило, що машина потребує вдосконалення. У першій половині 2016 р. Київський бронетанковий завод випустив перші два глибоко модернізовані бронетранспортери. Це машина БТР-3ДА.

З березня по грудень 2016 року ми внесли близько 1000 змін у конструкцію бронетранспортера. Харківське конструкторське бюро ім. А.Морозова (ХКБМ) постійно працює над вдосконаленням машини, ми раз на тиждень отримуємо якісь коригування. Машина пройшла визначальні відомчі випробування, після яких виявлені недоліки та зауваження були усунуті.

Питання «вузьких» проблемних місць були вирішені ще в минулому році: зварні шви, планки закриття швів, посилення тощо. У роботі знаходиться нижня частина люка десанту, але й тут вже маємо готове рішення, яке треба тільки втілити в наступних зразках. Тому всі проблеми із кулестійкістю вирішені.

Надалі планується вдосконалення бойового модуля шляхом встановлення оптико-електронного модуля (ОЕП-ВН) з тепловізійним каналом Ізюмського приладобудівного заводу.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages ОЕП-ВН у складі бойового модуля БТР-4МВ1 (фото: Укроборонпром)

— Розкажіть про основні характеристики оновленого бронетранспортера.

— На БТР-3ДА встановлено двигун Deutz. Продукцією цієї фірми ми цілком задоволені. Двигуни компанії Deutz, окрім БТР-3, встановлюються на БТР-4 і на «Дозор». Бронетранспортер оснащений бойовим модулем БМ-3М «Штурм», який має на озброєнні 30-мм автоматичну гармату ЗТМ-1, дві пускові установки для протитанкових керованих ракет «Бар’єр», 30-мм автоматичний гранатомет КБА-117 та спарений з гарматою кулемет КТ-7,62.

Для ефективного застосування бойового модуля по лівому борту встановлений додатковий силовий агрегат, який дозволяє використовувати його без запуску основної силової установки. Оновлений БТР має покращений бронезахист екіпажу (кількість шарів внутрішнього додаткового захисту зросла з 7 до 18), поліпшений захист проти уламків. Загалом ми намагалися врахувати всі прохання українських військових, щоб нова модель була ефективною та надійною.

Наразі ми також здійснюємо обслуговування машин в зоні АТО силами наших виїзних бригад та ремонтних підрозділів у місцях експлуатації БТР-3ДА.

Яка броня буде використовуватись для виготовлення нових БТР-3ДА? І хто робить для вас корпуси?

— Корпуси машин «з нуля» виготовляються на Лозовському ковальсько-механічному заводі. Потім вони проходять військову “прийомку”. За рекомендаціями розробника – ДП «ХКБМ», для виготовлення корпусів може використовуватися українська, бельгійська, польська та фінська сталі. Ми не ставимо задачу закуповувати все в одного виробника, навпаки, з метою здорової конкуренції, їх має бути 3-4. Йдемо тільки цим шляхом. Проте корпус БТР має бути з броні лише одного виробника.

— Чи є для КБТРЗ актуальним питання виробництва корпусів БТР-3 на власних потужностях?

— Звісно. У нас є необхідне устаткування в тому числі стапель, який придбаний на Маріупольському «Азовмаші», на ньому ми відпрацювали процес виробництва нових корпусів власними силами. Все це робимо з урахуванням конструкторської документації, отриманої від ХКБМ та частково розробленої технічним відділом нашого підприємства. До речі, корпуси для тих БТР, які ми готуємо для одного з інозамовників, зроблені саме на наших стапелях, тож у перспективі ми плануємо спільно з ЛКМЗ виготовляти корпус БТР-3.

Читати також:Київський бронетанковий завод запустив новий цех для виробництва корпусів БТР-3

— Чи є для КБТРЗ актуальним питання виробництва корпусів БТР-3 на власних потужностях?

— Звісно. У нас є необхідне устаткування в тому числі стапель, який придбаний на Маріупольському «Азовмаші», на ньому ми відпрацювали процес виробництва нових корпусів власними силами. Все це робимо з урахуванням конструкторської документації, отриманої від ХКБМ та частково розробленої технічним відділом нашого підприємства. До речі, корпуси для тих БТР, які ми готуємо для одного з інозамовників, зроблені саме на наших стапелях, тож у перспективі ми плануємо спільно з ЛКМЗ виготовляти корпус БТР-3.

— Було питання уніфікації вузлів та агрегатів БТР-3 з БТР-4. Чи прийшли ви до якогось спільного рішення з ХКБМ?

— Частково відпрацьована технічна документація по уніфікації вузлів і агрегатів бронетранспортера БТР-4 до БТР-3.

— А які перспективи співпраці з іноземними партнерами, які раніше отримували з України БТР-3? Адже нині потужності заводу дозволяють виконувати як замовлення в рамках ДОЗ, так і експортні контракти.

— Звісно, ми головне налаштовані на виконання контрактів в інтересах наших силових структур за державним замовленням. Максимально ми спроможні виготовляти 12-13 машин місяць, щоправда, за наявності якісного гарного ремфонду. Тому 10 машин у місяць не буде для нас проблемою, я впевнений, що за рік ми і ДОЗ виконаємо, і контракти з закордонними партнерами закриємо. Тому ми не хочемо втрачати наших традиційних і давніх партнерів.

Ми маємо контракт з Таїландом з постгарантійного обслуговування тих БТР-3, які були поставлені нашим підприємством у минулі роки. У рамках цього контракту передбачено три напрямки роботи. По-перше, це дефектовка машин нашою виїзною бригадою. По-друге, постачання запчастин та комплектуючих. По-третє, це безпосередньо сама робота з технікою. У перспективі плануємо підписати схожі контракти ще з декількома країнами.


Сергій ЗГУРЕЦЬ, Олексій ЛЕВКОВ, Defense Express


Читати новини від Ukrainian Military Pages у Telegram
та соціальних мережах Twitter, Facebook, Google+


довідник озброєння і військової техніки