Верховній Раді пропонують позбавити права вступу на службу за контрактом громадян віком до 21 року

українське законодавство

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроект № 6473 від 19.05.2017 щодо уточнення питань військової служби за контрактом, яким в тому числі пропонується позбавити громадян віком від 18 до 21 року права вступу на військову службу за контрактом.

Своє рішення автори законопроекту мотивують тим, що останні три роки призов громадян на строкову військову службу здійснюється починаючи з 20 років (на підставі указів Президента України від 17.02.2015 р. № 88/2015; від 29.03.2016 р. № 122/2016; від 24.02.2017 р. № 44/2017), тому вони вважають логічним підняти нижній віковий ценз для вступу на добровільну військову службу до 21 року.

Довідка. Законодавством призовний вік встановлений від 18 років до 27 років. Право вступу на військову службу за контрактом також надається з 18 років.

При цьому право вступу (переходу) на службу за контрактом для військовослужбовців, які проходять строкову службу, обмежувати на планується (строкову служать з 20 років).

Також законопроект покликаний вирішити проблему (принаймні одну з них) гендерної рівності у Збройних Силах України та інших військових формуваннях.

Так, відповідно до частини першої та другої статті 20 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» контракт на проходження військової служби може укласти жінка у віці від 18 до 40 років. Водночас, такого обмеження для чоловіків не існує. Крім того, враховуючи, що граничний вік перебування у запасі військовозобов’язаних-жінок (незалежно від присвоєних їм військових звань) становить 50 років, жінки віком від 40 до 50 років (на відміну від чоловіків) позбавлені змоги укласти контракт на проходження військової служби.

Законодавці відповідно пропонують надати жінкам право укладати контракти до досягнення граничного віку перебування на військовій службі, тобто до 50 років.

Крім того, серед новел проекту й запровадження додаткової перевірки Службою безпеки України перед прийняттям громадян на військову службу за контрактом щодо причетності до дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, яка може проводитися до 30 діб.